Mokissos Antik Kenti Kazısı İhtisaslaşma Projesi Tanıtım ve Açılışı Yapıldı

Mokissos Antik Kenti Kazısı İhtisaslaşma Projesi Tanıtım ve Açılışı Yapıldı

Mokissos Antik Kenti Kazısı İhtisaslaşma Projesi Tanıtım ve Açılışı Yapıldı
“Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında ihtisaslaşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından, “Mokissos Heritage: Bir Geç Antik Çağ Kompleksini Yeniden İnşa Etmek” adlı ihtisaslaşma projesinin tanıtım ve açılışı yapıldı.

Aksaray’ın Helvadere Beldesi Hasan Dağı eteklerinde yer alan Mokissos Antik Kenti’nde düzenlenen programa; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Prof. Dr. Özlem Fındık ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altun, Nevşehir Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Genel Sekreteri Bekir Varol, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Şube Müdürü Nihal Metin, Mokissos Kazı Başkanı ve “Mokissos Heritage” İhtisaslaşma Proje Yürütücüsü NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nilüfer Peker, NEVÜ akademik ve idari personeli, protokol üyeleri ve davetliler katıldı.

Program öncesi Mokissos Kazı Başkanı ve “Mokissos Heritage” İhtisaslaşma Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nilüfer Peker, Cumhurbaşkanlığı izinleriyle ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aksaray Valiliği, Helvadere Belediyesi destekleriyle Kapadokya’nın Geç Antik Çağ metropollerinden biri olan Mokissos Antik kentinde yürütülen proje ve kazı çalışması hakkında sunumda bulundu. Peker, ‘Mokissos Heritage: Bir Geç Antik Çağ Kompleksini Yeniden İnşa Etmek’ adlı ihtisaslaşma projesi ve kazı çalışmaları ile Kapadokya’nın kültürel mirasında karanlıkta kalmış bir anıtın ve kültürel geleneğinin ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda tanınırlığını arttırmakla birlikte korunmasını sağlayarak bölge mirasının sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Peker “Yürütmekte olduğumuz bu projemizle bölgenin geç antik çağında bilinmeyenlerini aydınlatmakla birlikte üniversitemiz bünyesinde kurulan Dijital Merkez aracılığıyla kompleksin sanal gerçeklik ortamında ayağa kaldırılmasını sağlayacağız. Böylece bölgenin kültürel turizmine de yeni bir sunum örneği kazandırmış olacağız. Projeyle aynı zamanda üniversitemizin ilgili bölümlerindeki öğrencilerin eğitimini gerek alanın kazısı ve belgelenmesi sürecinde gerekse dersler kapsamında daha nitelikli hale getirmeyi amaçlamaktayız. Elbette projenin bilimsel sonuçları İhtisaslaşma konusu düşünüldüğünde üniversitemizin bu bağlamda bölgede yenilikçi ve nitelikli çalışmalarda öncü bir rol üstlenmesine de büyük katkı sağlayacak. Diğer taraftan Mokissos’un da içinde yer aldığı Kapadokya Bölgesi ülkemizin ve dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri konumunda. Üniversitemizin öncülüğünde yürüttüğümüz kazılar ve proje sayesinde henüz bölge destinasyonuna dahil edilmemiş olan Mokissos’un Kapadokya kültür destinasyonuna katılımını da sağlamış olacağız” diye konuştu.

Rektör Aktekin: İhtisas Üniversitesi Olarak Yenilikçi Araştırma ve Uygulamaları Destekliyoruz

Programın açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasında ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan üniversite olarak Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirasının araştırılması, geliştirilmesi ile yeni verilerin gün ışığına çıkarılması adına ortaya konulan yenilikçi araştırma ve uygulamaları desteklediklerini söyledi.

Aktekin, “Üniversitemizin YÖK tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında İhtisaslaşma Üniversitesi ilan edilmesi ile birlikte strateji ve yol haritamızı belirledik. İhtisaslaşma konusuna ilişkin misyonumuz eğitim, araştırma, yenilik ve bölgesel kalkınma kapasitesini artırarak, Kapadokya doğal ve kültürel mirasının sürdürülebilirliğine ve destinasyonunun gelişimine katkı sağlamak. Bu misyona paralel olarak 2022-2026 yılları arasında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz kapsamlı projelerden biri de “Kapadokya’da Mevcut Ve Yeni Kazı Alanlarında Mekansal, İnsan Ve Teknolojik Altyapının İyileştirilmesi” projesidir. Söz konusu proje Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirasının araştırılması, geliştirilmesi ile yeni verilerin gün ışığına çıkarılmayı hedefliyor. Bu amaçlar doğrultusunda üniversitemiz öğretim elemanları tarafından hali hazırda yürütülen ve yeni başlayacak tüm kazı ve yüzey araştırmalarının sağlıklı biçimde sürdürülebilmesi için yenilikçi araştırma ve uygulamaları da destekliyoruz” dedi.

Aktekin devamında “Üniversitemizin öncülüğünde yürütülen Mokissos Antik Kenti Kazıları kapsamındaki Geç Antik Çağ kompleksinin yenilikçi araştırma ve uygulamalarla gün ışığına çıkarılarak sanal ortamda ayağa kaldırılmasını hedefleyen ‘Mokissos Heritage: Bir Geç Antik Çağ Kompleksini Yeniden İnşa Etmek’ projesi hem tarihsel, hem bilimsel, hem de turizm adına büyük önem taşımakta. Kapadokya’nın kültürel mirası yeni bulgularla desteklenecek ve yakın gelecekte bölgenin destinasyonuna da yeni bir rota eklecek. Kuşkusuz elde edilen yeni bulguların yayınlandığı ve paylaşıldığı bilimsel sonuçlar Üniversitemizin bu konuda görünürlüğünün ve niteliğinin artmasına da büyük katkılar sağlayacak” diye konuştu.

Tanıtım ve açılış programının ardından proje laboratuvarını gezerek arkeolojik buluntular hakkında proje yürütücüsü ve kazı başkanı Doç. Dr. Nilüfer Peker’den bilgi alan Rektör Aktekin daha sonra katılımcılar ile birlikte Mokissos Antik Kenti Yürüyüş ve Genç Antik Çağ Kompleksi kazı alanında incelemelerde bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ