1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ DÜNYANIN EN YÜKSEK KULELERİNE SAHİP ASMA KÖPRÜSÜ OLARAK TARİHE GEÇTİ

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ DÜNYANIN EN YÜKSEK KULELERİNE SAHİP ASMA KÖPRÜSÜ OLARAK TARİHE GEÇTİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ilklerin, enlerin ve rekorların projesi 1915 Çanakkale Köprüsü’nün çelik top mermisi figürü ile kule yüksekliğinin 334 metreye ulaştığına işaret etti ve Seyit Onbaşı top mermileriyle 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olarak da tarihe geçtiğini bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları’nda namluya sürdüğü top mermilerini simgeleyen top mermisi figürlerinin yerleştirildiği 1915 Çanakkale Köprüsü kulelerinde incelemelerde bulundu. Ardından basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdiğimiz tüm projelerin ülkemizin geleceğinde büyük pay sahibi olmasının gururunu taşıyoruz. Projelerimiz, eserlerimiz ve hizmetlerimiz, Türkiye Yüzyılı’na sağlam adımlarla ilerleyen güzel vatanımızın yolunu açıyor. Son 20 yılda ulaştırma ve iletişim alanında nice başarılara imza attık. 1915 Çanakkale Köprüsü gibi nice dev eseri ülkemizin ticaretine, turizmine kazandırdık. Hiç şüphesiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu da bakanlığımız tarafından hayata geçirilen en müstesna projelerinden biridir. Ülkemize sağladığı ve sağlayacağı faydaların yanı sıra dünyanın hizmetine sunduğumuz bir mühendislik başarısıdır” dedi.
ÜLKEMİZİN, YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜMÜZÜN YÜZ AKIDIR
“Ülkemizin, yetişmiş insan gücümüzün yüz akıdır” diyen Karaismailoğlu, feribotla 30 dakikada geçilen, kuyruklar nedeniyle veya denizin ve havanın müsaade ettiği zamanlarda çoğu zaman saatler süren Çanakkale Boğazı’ndan geçişin artık 6 dakikada tamamlandığını aktardı.
100 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu sayesinde, eski yola nazaran yolun 40 kilometre kısaldığının altını çizen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ayrıca; Köprü’müzün Ege’ye ve Akdeniz’e açılan kapısı Ayvacık-Küçükkuyu Yolu ile Troya-Assos Tünelleri’ni de hizmete açarak Çanakkale ve Ege’ye ulaşımın lojistik karayolu altyapısını güçlendirdik. Çanakkale’nin güneyinde, özellikle yaz aylarında yoğunlaşan Kazdağları trafiğini düzenlemek için Ayvacık – Küçükkuyu arasında kalan kesimi de bölünmüş yol haline getirdik. Trafiğin güvenli hale gelmesiyle kavuşmalar hızlandı, yol stresi bitti. Yerine konfor geldi, huzur geldi. Çanakkale – İzmir ve Çanakkale – Balıkesir Yolu’nda bölünmüş yol bütünlüğü sağlayan Ayvacık-Küçükkuyu Yolu ve Troya –Assos tünellerini inşa ettik. Böylece onlarca keskin virajı barındıran Kaz Dağları’nı sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkardık. Ulaşım süresini 50 dakikadan 5 dakikaya indirdik. Bundan böyle Kaz Dağları’nın eşsiz doğası, temiz havası korunacak; Çanakkaleliler, yerli yabancı turistler ve nakliyeci vatandaşlarımız de yolun konforundan ve doğanın güzelliklerinden yararlanacak.”
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ÜLKEMİZİN SİMGE YAPILARINDAN BİRİNE DÖNÜŞTÜ
1915 Çanakkale Köprüsü’nün mimari tasarımı ve teknik özellikleri ile “en”lerin, “ilk”lerin ve rekorların projesi olduğunu ve Türkiye’nin simge yapılarından birine dönüştüğünü vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “2 bin 23 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsünde bulunuyoruz. Tabii bu bize yalnızca mühendislik başarımızı anlatmıyor. Cumhuriyet’imizin kuruluş yılı olan 1923 tarihine ve bu uğurda şehit olan ecdadımıza saygımızı da dile getiriyor. Aynı zamanda, gençlerimize sunacağımız aydınlık Türkiye için 2023 vizyonumuza da vurgu yapıyor. Çanakkale Köprü’müz, toplam geçiş uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşmaktadır. Köprümüzün bir diğer önemli özelliği de dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olmasıdır. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’e birer saygı nişanıdır. Kulelerinin kırmızı beyaz rengi Al Bayrağımızı temsil etmektedir” ifadelerini kullandı.
SEYİT ONBAŞI’MIZA BU VATANI EMANET ETTİĞİ GELECEK NESİLDEN DE BİR SELAMDIR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, tarihi bir ana tanıklık ettiklerine dikkati çekti ve “318 metrelik kulelerin üzerine yerleştirilen 16 metrelik mimari amaçlı top mermileriyle 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olarak da tarihe geçmiştir. 75 Ton ağırlığında ve 4 parçadan oluşan çelik top mermisi figürü ile kule yüksekliği 334 metreye ulaştı. Çanakkale Savaşı’nın kahramanlarından Seyit Onbaşı’mızı unutmamız mümkün değildir. Bildiğiniz gibi kahramanımız, top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayarak kundağına yerleştirmeyi başarmış ve Birleşik Krallık’a ait Ocean Zırhlısı’nı dümenden vurarak kontrolden çıkmasına ve bir mayına çarpıp batmasına sebep olmuştur. O nedenle bu top mermileri sıradan figürler değildir. Seyit Onbaşı’mıza bu vatanı emanet ettiği gelecek nesilden de bir selamdır” diye konuştu.
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ATA MİRASINA SAHİP ÇIKMAYI BECEREMEYENLERE YENİ TÜRKİYE’NİN MESAJIDIR
1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale’nin de Türkiye’nin şanlı tarihine ve Türkiye Yüzyılı’na yaraşır bir “esere” kavuştuğunu aktaran Karaismailoğlu, “Vatan şairi Mehmet Akif’in ‘Var mı ki dünyada eşi?’ dediği Çanakkale Destanı’nın hatırasına yakışacak bu emsalsiz abide hepimiz için bir gurur vesilesidir. Yapım çalışmalarında gösterilen üstün başarı ile projemiz, sözleşme tarihinden 1,5 yıl önce tamamlandı, bu sayede 628 milyon euro tasarruf elde ettik. Sadece bu proje dahi Kamu-Özel İşbirliği ile yapılan Yap-İşlet Devret projelerinin ülkemize, milletimize büyük faydalarının önemli bir örneğidir. Günlük sığ siyasi tartışmaların aksine, vizyon sahibi olmayı gerektiren, Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çerçevesinde hayata geçirdiğimiz Ulaştırma ve altyapı çalışmalarımızla 2053 Vizyonu’muzun ve ‘Türkiye Yüzyılı’nın altyapısını, kısacası Türkiye’nin, gençlerimizin aydınlık geleceğini şimdiden hazırlıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü; vatan ve millet sevgisinden yoksun, Ata mirasına sahip çıkmayı beceremeyenlere Yeni Türkiye’nin mesajıdır. ‘Ecdadımıza saygı, geleceğimize armağandır.’ Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki bizlerin; milleti için yatırım yapmaya, hizmet getirmeye, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşımak için hiçbir engel tanımayacağının; Türkiye’nin bölgenin lider ülkesi olacağının, en büyük göstergesidir” diyerek sözlerini tamamladı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ