Uluslararası ‘ESERA 2023 Kapadokya’ Konferansı NEVÜ’de Başladı

Uluslararası ‘ESERA 2023 Kapadokya’ Konferansı NEVÜ’de Başladı

Avrupa Fen Bilimleri Eğitimi Araştırma Derneği’nin 15. Konferansı olan ESERA 2023 Kapadokya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı.

“Bilim Eğitimini Kültürel Mirasla Birleştirmek” temasıyla düzenlenen 65 ülkeden 1000’in üzerinde akademisyen ve araştırmacının katıldığı konferans kapsamında;  695 Bildiri, 54 Sempozyum, 2 Panel, 20 Çalıştay, 150 Poster ile 3 genel konuşmacı ve 2 ESERA topluluğu genel konuşmacısı yer alıyor.

ESERA 2023 Kapadokya Konferansı’nın açılış törenine; Nevşehir Valisi Ali Fidan, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mutluhan Akın ve Prof. Dr. Özlem Fındık, konferansın düzenleme kurulu başkanı Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Çakmakçı, üyeler NEVÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Taşar, Nevşehir il protokolü ve uluslararası konuklar katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ESERA 2023 Kapadokya gibi akademik, bilimsel etkinliklerin hem ilgili alandaki teorik boyutta literatüre katkıları, hem de bilimsel çalışma ve gelişmelerin gözden geçirilmesi, gündemde olan konu ve eğilimlerin fark edilmesi ve bunların çıktılarının ilgili paydaşlarla paylaşılması açısından son derece önemli olduğunu dolayısıyla Üniversite olarak bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını söyledi.  Rektör Aktekin, “Üniversitemiz, Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’de bulunan 8 ayrı kampüste akademik faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.  Şu anda yaklaşık 23 bin öğrencimiz, 750’den fazla akademik personelimiz, yaklaşık 65 ülkeden 750 civarı uluslararası öğrencimiz bulunmaktadır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)  tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında İhtisas Üniversitesi olarak kabul edilmesinden sonra üniversite olarak ihtisaslaşma ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeydeki birçok proje ve çalışmayı hayata geçirmiş bulunuyoruz.

Rektör Aktekin: Konferansın Kültürel Miras Kavramı Yönünden Bilim Öğretimine Yeni Bir Bakış Açısı Kazandıracağını Umuyorum

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO’nun temel hedeflerinden biri de ‘Bilim Eğitimini Kültürel Mirasla Birleştirmek’tir. Bilim, miras, kültür ve sanat, Kapadokya’da benzersiz bir şekilde birbirine bağlıdır. Bu nedenle ESERA 2023 Konferansı’nın temasının ‘Bilim Eğitimini Kültürel Mirasla Birleştirmek’ olarak belirlenmesi bu anlamda çok isabetli olmuştur. Bölgenin kültür açısından son derece zengin olması ve birçok tarihi kültürün mirasını bugüne kadar taşıması nedeniyle, “kültürel miras” kavramı yönünden bilim öğretimine yeni bir bakış açısı kazandıracağını umuyorum.

Mühendislik ve matematik ile birlikte bilim ve teknoloji olarak adlandırdığımız STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) alanları, tarih boyunca insan toplumları üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmuş ve bugün içinde yaşadığımız toplumların ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Öte yandan, kültürel mirasın kaynakları, resmi ve gayri resmi ortamlarda bilim öğretimi ve öğrenimini geliştirmek için önemli bir rol oynayabilir.

Hepinize tekrar hoş geldiniz diyor, hafta boyunca bilim, kültür, sanat ve tarihle dolu güzel günler geçirmenizi diliyorum” diye konuştu.

Vali Fidan: Nevşehir, Doğal Ve Kültürel Mirasın En İyi Şekilde Korunabilmesi ve Geleceğe Taşınabilmesi İçin Özel Bir Yönetim Sisteminin Uygulandığı İlimizden Birisidir

Nevşehir’in Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kültür ve inanç turizmi destinasyonlarından birisi olduğunu belirten Vali Fidan ise, “Bu yönüyle Nevşehir, bu doğal ve kültürel mirasın en iyi şekilde korunabilmesi ve geleceğe taşınabilmesi için özel ve ayrıcalıklı bir yönetim sisteminin uygulandığı ilimizden birisidir. Nevşehir ilimizde kurulu bulunan iki üniversite; Hacı Bektaş Veli Üniversitemiz ve Kapadokya Üniversitemiz yaptıkları akademik çalışmalarla, bilimsel ve kültürel etkinliklerle bu çok zengin kültürel mirasın ortaya çıkarılmasına, anlaşılmasına ve tanıtılmasına, İlimizin sosyal ve kültürel hayatının zenginleştirilmesine çok önemli katkılar sunmaktadırlar.  Bu çok önemli bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapmalarından dolayı Hacı Bektaş Veli Üniversitemize ve Üniversitemizin kıymetli Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin hocamıza, Konferansın düzenlenmesinde emeği geçen bütün hocalarımıza, üniversitemiz çalışanlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konferansın açılış konuşmaların ardından bilimsel oturumlara geçildi. ESERA 2023 Kapadokya, NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde katılımcı bilim insanları ile araştırmacıların bilimsel etkinlikleriyle 1 Eylül 2023 tarihine kadar devam edecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ