İNSAN HAKLARI KURULLARI ÜYELERİNE KADIN HAKLARI EĞİTİM SEMİNERİ NEVŞEHİR’DE YAPILDI

  • 28 Nisan 2016
  • 255 kez görüntülendi.
İNSAN HAKLARI KURULLARI ÜYELERİNE KADIN HAKLARI EĞİTİM SEMİNERİ NEVŞEHİR’DE YAPILDI

DSCF5636

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi (İNKAP) Kapsamında İl İnsan Hakları Kurulları üyelerine yönelik seminer Nevşehir Kapadokya Lodge Otelde  düzenlendi.

Nevşehir , Kırşehir, Kayseri, Yozgat , illerindeki il ve ilçe insan hakları kurul üyelerinin katıldığı seminerde insan hakları ve kadın hakları konuları ele alındı. Nevşehir Kapadokya Lodge  otelde gerçekleşen seminere Nevşehir Vali Yardımcısı Halil BERK, Proje Takım Liderleri , Alessandro SİMONİ, , Türkiye İnsan Hakları Kurulu Uzman Yardımcısı Bengü Merve DERİN, Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Ebru HANBAY ÇAKIR konuşmacı olarak katıldı.

Nevşehir Vali Yardımcısı Halil BERK  Açılış konuşmasında İnsan Hakları Kurullarının daha etkin çalışması için Sivil Toplum Örgütleri, Esnaflar, Bankalar, Tüketici Hakem Heyetleri ile koordineli daha aktif bir çalışma ile kurulun etkinliği artırılmalı. Bu Eğitim ile de Kurul Üyelerinin eksiklikleri giderileceğine inanıyorum. Dedi.

SİMONİ burada yaptığı konuşmada,  Sayın Vali Yardımcımın bu Nazik Daveti için teşekkür ediyorum. Yaptığı bu güzel konuşma ile benim sözlerime tercüman oldu. Türkiye’deki anayasal sistemin Avrupa’dan örnek alınarak oluşturduğunu belirterek, birçok ülkede insan hakları konusunda handikaplar olduğunu anımsattı.

Türkiye’nin kadına seçme ve seçilme hakkınının birçok ülkeden önce verildiğini anımsatan SİMONİ, kadın haklarının gelişmesi alanında yapılan projelerin önemli olduğuna değinerek Türkiye’de İnsan Hakları Kurulları Avrupa’dan  Çok Farklı olarak Yerelden Merkeze doğru oluşturulduğu, Avrupa’da ise  Merkezi sistemle işliyor Türkiye’de bu sistemin işleyişi çok güzel bir şebeke ağı ile ile hizmet veriyor İnsan Hakları Kısa ve Siyasi bir Politik araç olarak görmemek, Uzun vadeli İnsan Haklarına saygıya dayalı bir sistem olarak görmeliyiz  dedi.

Bengü Merve DERİN ise Türkiyede İnsan Hakları Kurullarının İşleyişi Hakkında bilgiler verdi.

Türkiye’de yaşayan kadınlara yönelik şiddet ve cinsiyet eşitliğiyle ilgili bilgiler veren İNKAP Projesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru HANBAY ÇAKIR’ da Türkiye’deki kadın hakları profiline değindi.

KADINLARIN YÜZDE 36’SI FİZİKSEL ŞİDDET MAĞDURU

HANBAY şunları söyledi:

“Ülkemizde 2 milyon 663 bin kişi okuma yazma bilmiyor. Bu rakamın 2 milyon 200 bini kadın. Kadın Okuma Yazma oranın bu kadar yüksek olmasının sebebi ise Askere giden erkeklerin Askerde okuma yazma öğrendiğini bu sebeple  okuma yazma bilmeyen kadın nüfusunun yüksek olduğunu,    Aile içi şiddette ve diğer olaylarda ülke genelinde fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 36. Cinsel şiddete uğrayan yüzde 12, duygusal ya da psikolojik şiddete uğradığını söyleyenlerin oranı yüzde 44 olurken ekonomik şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 30. Ülkemizde her yüz kadın da 26’sı 18 yaş altında evleniyor. Şiddette maruz kalan kadınların kurumlardan yararlanma oranı ise yüzde 11. Şiddet gören kadınlar herhangi bir kuruma başvurmuyor ya da destek alamıyor”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ