NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin İkinci Sayısı Yayımlandı

NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin İkinci Sayısı Yayımlandı

NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından, Nevşehir’in kent belleğini oluşturan kolektif hafızasındaki gelenek, görenek ve edinimleri, uzak ve yakın geçmişinin somut ve somut olmayan mirasını, sanatını, turizmini, sosyolojisini konu alan entelektüel ve güncel yazıları paylaşmayı hedefleyen “Kapadokya Mirası” Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin ikinci sayısı “Çanak ve Çömlek” dosya konusu ile yayımlandı.

Rektör Aktekin: Kapadokya’nın en önemli değerlerinden olan çanak çömlekçiliği konu alan dergimiz, bölgenin kültürel mirasına önemli katkılar sunmaktadır.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’na dahil edilen üniversite olarak bu alanda çok değerli çalışma ve projeleri hayata geçirdiklerini aktaran NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya bölgesinin topraktan yapılan heykel, çanak ve çömlek açısından oldukça zengin olduğunu, bu mirasın gün yüzüne çıkarılması, korunması ve aktarılması için önemli çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. Üniversitenin Arkeoloji Bölümü ve öğretim üyelerinin, Nevşehir ve Kapadokya’nın farklı yerlerinde yapılan kazı ve araştırmalarla bu mirasın gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yaptığını hatırlatan Rektör Aktekin, ayrıca üniversitenin seramik ve sanat alanlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası projelere destek vererek bölgeye, ekonomiye, teknolojiye, sanata ve çömlekçiliğe katkı sağlamayı hedeflediğini dile getirdi.

NEVÜ Avanos Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASEM)’in bölgenin seramik ihtiyaçlarını karşılamak, eğitime katkı sağlamak ve üretim yapmak amacıyla çalışmalarına devam ettiğini belirten Rektör Aktekin, ayrıca Uluslararası Avanos Uygulamalı Seramik Sempozyumlarının bölgenin gereksinimlerine cevap verme amacıyla düzenlendiğini; sempozyum kapsamında davetli sanatçılar tarafından tasarlanan seramik uygulamalarını, Avanos’ta ve üniversite kampüsünde kalıcı olarak sergilendiğini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Aktekin, Kapadokya bölgesinin en önemli dinamiklerinden ve değerlerinden biri olan çanak çömlekçiliği konu edinen 2. sayının, okuyucularla buluşmasının bu bağlamda İhtisas Üniversitesi olarak “Kapadokya’nın Kültürel Mirası”na önemli bir katkı olduğunu dile getirdi.

2. Sayının Teması: Kapadokya Çanak Çömleği

Yılda iki kere çıkarılan ve Mart 2023’te ilk sayısı yayınlanan derginin bu sayısında ‘Kapadokya Çanak ve Çömleği’ konusu ele alındı. Bu kapsamda dergide; Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Volkan Güngördü, Kapadokya bölgesinde çömlekçiliğin ne zaman ve nasıl başladığını, bu bölgede kilin insan eliyle ilk olarak ne zaman şekillendirdiğini aktarırken, Araştırmacı Yazar ve Gazeteci Osman Aytekin ise ismi çanak çömlek ile özdeşleşmiş olan Avanos’ta çömlekçiliğin yakın dönem geçmişini değerlendiriyor. Diğer yandan Arş. Gör. Ferit Cihat Sertkaya’nın, ‘Mehmet Körükçü: Çömlekçiliğe Adanmış 40 Yıl’ ve Dr. Öğr. Üyesi Burcu Tüysüz’ün ise ‘Avanos’ta 5. Nesil Çömlekçi Bir Aile’ söyleşileri bulunuyor. Ayrıca Doç. Dr. Betül Aytepe Serinsu ve Öğr. Gör. Bahadır Cem Erdem, yüksek dereceli odun yakıtlı seramik fırınları ele alıyor. Yine Öğr. Gör. Bahadır Cem Erdem Avanos’taki yerli ustalar, yabancı ve yerli seramik sanatçıları ile seramik ve sanat alanlarında uzmanlaşan akademisyenleri bir araya getiren Uluslararası Avanos Uygulamalı Seramik Sempozyumu hakkında bilgiler aktarıyor. Doktorant Aybüke Karabacak hiciv ustası Everekli Aşık Seyrani’nin hayatı, şahsiyeti ve eserleriyle ilgileri bilgileri aktarırken, Dr. Hasan Tuncer Eski Anadolu’da Yazı ve Kil Tabletleri konu alıyor. Dosya konusu dışında ise araştırmacı yazar Oğuz Özdem ve araştırmacı yazar Mehmet Ali Talayhan yazılarıyla dergiye katkı veren isimler arasında yer alıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ