AVANOS ZİRAAT ODASI MÜHENDİSLERİ SARI PAS KONTROLÜ İÇİN SAHADA

AVANOS ZİRAAT ODASI MÜHENDİSLERİ  SARI PAS KONTROLÜ İÇİN SAHADA
Avanos Ziraat Odası Ziraat Mühendisleri Buğdayda Sarı Pasa Karşı Sahaya Çıkarak İncelemlerdeBulundu.
 Avanos ziraat odası personelleri tarım danışmanı ziraat mühendisi Gülsen BALTA, ziraat mühendisi Yaşar  KIR ve ziraat teknikeri Semra İĞDE çiftçilerimizin tarlalarında incelemeler yapıp ilaç tavsiyesinde bulundular.
BUĞDAYDA SARI PAS HASTALIĞI
PAS hastalıklarının başında mantarların neden olduğu SARI PAS hastalığı gelnektedir. Hastalık, mantarların yaprak üst yüzeyinde makina dikişine benzeyen sarı renkte lekecikler oluşturmasıyla belli olur. İlkbaharda bu lekeciklerde oluşan milyonlarca hastakık etmeni rüzgarla etrafa yayılır ve bulaştığı hububat bitkilerini hastalandırır. Bunun sonucunda hem verim kaybı hemde zayıf daneler görülür. Hastalığın şiddetli olduğu sporlar başakların kavuz ve kılçıkları üzerindede görülebilir. Hastalık, erken çıktığı yıllarda daha çok zarara sebep olmaktadır. İlkbaharda %90 nem ve 15_20 derece sıcaklık hastalığın gelişimi için uygun ortamdır.
Çiftçilerimiz öncelikle KÜLTÜREL ÖNLEM olarak sık ekim yapmamalıdır. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı ve tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemelidir. Pas hastalıklarına karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanılmalıdır.
Buğday pas hastalıklarına karşı, uygulanacak kimyasal mücadele, hastalığın şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve duyarlı buğday çeşitlerinde yeşil aksam ilaçlaması olarak uygulanabilir. Meteorolojik verilere göre mayıs ayının yağışlı gitmesi beklenmektedir. İlk pas lekelerinin görünmeye başladığı bu günlerde ilk ilaçlamaya başlanmalıdır. Genellikle iki ilaçlama pas hastalığı ile mücadele için yeterli olmakla birlikte, iklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epideminin durumuna göre 3.ilaçlama yapılabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ