ROCKEFELLER’İN MEKTUBU,1940’LAR TÜRKİYESİ

ROCKEFELLER’İN MEKTUBU,1940’LAR TÜRKİYESİ

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                             ZEKERİYYA İLLEE  illeezzekeriyya@gmail.com                                          Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                     ROCKEFELLER’İN MEKTUBU,1940’LAR TÜRKİYESİ

          Nelson Rockefeller’in ABD Başkanına yazdığı mektuptan;”Büyük ölçüde politik ve askeri nüfusu garantileyecek genişlikte bir ekonomik yayılma palnını Asya,Afrika ve diğer az gelişmiş  bölgelerde uygulamak zorundayız. Bu ülkelere yapılacak yardımlar ve açılacak krediler öncelikle askeri nitelikte olmalıdır.Oltaya takılmış balığın yeme ihtiyacı yoktur.

          Genişletilmiş ekonomik yardım örneğin Türkiye gibi ülkelere doğrudan ekonomik yardım yapılabilir. Ama bize uygun hükümetler iktidarda tutacak ve bize düşman muhalifleri etkisiz hale bırakacak biçim ve miktarda olmalıdır.”

           Sonrası ABD ile 23 Şubat 1945 yardım antlaşması,27 Şubat 1946 Kredi antlaşması 7 Mayıs 1946 Ödünç Verme ve Kiralama antlaşması 6 Aralık 1946 da ABD’ninTürkiye de Mülk edinebilme antlaşması.10 Şubat 1947 de Kredi antlaşması.12 Temmuz 1947 de Yardım ve Misyonerlerin rahat çalışabilme antlaşması. 27 Aralık 1949’da  Milli Eğitim antlaşması. 14 Mayıs 1947 de Dünya Bankasına,11 Mart 1947 de IMF’e  üye olma. 1948 de Marchalle Yardımı kabul edildi 1948’de İsrail kuruldu.İlk tanıyan ülke Türkiye oldu. Nuri Demirağ’ın Uçak fabrikaları iflas etti. Mart 1950’de Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı.

          Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigil’in,Atatürk’ün de desteklediği silah fabrikası durudurlması istendi. Kabul edilmeyince 2 Mart 1949’da havaya uçuruldu.

          Uluslararası güç baronlarından Rockefeller’in mektubunda belirtilen konular her şeyi açıklamaktadır. Rohtchild ve Rockefeller aileleri Yahudi baronları olarak,Osmanlı döneminde olduğu gibi yakın geçmişimizde ve günümüzde de etkili olmuşlardır.

          Atatürk’ün vefatı ardından,Atatürk’ün hükümetlerinde bakan yapmadığı kişileri Milli Şef İnönü etkili ve yetkili göreve getirecektir.Atatürk’ün vefatı ardından Milli Şef İnönü kendi derin yapılanmasını gerçekleştirecektir. 2. Dünya savaşı şartlarında,Milli Şeflik dönemi başlayacaktır. Refik Saydam,Recep Peker,Şemseddin Günaltay,Hasan Saka Başabakanlık görevini yerine getirecektir. Ta ne zamana kadar : 14 Mayıs 1950 Genel Seçimleri DP(Demokrat Parti) nin seçimleri  kazanması ve iktidar olmasına kadar.

          Yukarıda ki tarihleri belirtilen antlaşmaların sebebi-kaynakları rahmetli İsmet İnönü’nün 2.Dünya Savaşı olurken;Rusya’nın Boğazlarda hak iddia etmesi,Kar ve Ardahan’ı istemesiyle zor durumda kalmasına sebep olmuştur.

          Bu arada halkın 2. Dünya Savaşı şartlarında ve kıtlık gibi bir ortamda bulunması,Milli Şeflik yönetiminden memnun olmayan halkın reaksiyonları Milli Şef İsmet İnönü’yü zora sokan durumlar olmuştur.

          Halkın yönetimden memnun olmayışıyla birlikte  1945’te “Yeter artık söz milletindir.” İbaresiyle Mahmut Celal bayar,Refik Koraltan,Fuat Köprülü,Adnan Menderes’in dörtlü takrir,İnönü’yü bütün telaşlandırmıştır. 7 Ocak 1946 da Demokrat (DP) Partinin kurulması İnönü’yü daha da telaşlandırmıştır.

          Milli Şef İsmet İnönü Rusya’nın baskı ve isteklerine karşı,ABD’den ilişki ve yardım talebinde bulunmuştur. ABD İnönü’nün yardım talebine karşı,kendi taleplerini de belirtmiştir. ABD’nin isteklerinden;uçak ve silah fabrikalarının kapatılması.Atatürk’ün açtığı Köy Öğretmen Okulları yerine  açılan  (MEB) Hasan Ali Yücel,Orta Öğretim Kurmları Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un kurduğu Köy Enstitülerinin kapatılması.Eğitimin ıslahı.Seçimlerin yapılması gibi konular.Karşılıklı görüşmeler sonucunda yukarıda ifade edildiği gibi yardım ve antlaşmalar yapılmıştır.

          Köy Enstitüleri konusu sürekli tartışılmaktadır. Köy Enstitülerinin kapatılması,Milli Şef İnönü’nün Rusya’ya karşı ABD’den  istenen ilşki ve yardım talebine karşılık,ABD taleplerinden biridir.

          Milli Şef İnönü,Köy Enstitülerini doğrudan kapatırsa tabanından büyük tepki geleceği,zaten kurulan ve kısa zamanda güçlenen DP’ne oy tabanının kayacağı düşüncesiyle Milli Eğitim Bakanı değiştirilerek;Köy Enstitüleri adı Köy Öğretmen Okuluna dönüştürülmüştür. Teşkilat yapısı,müfredat ve uygulamaları  değiştirilmiştir. Burada Köy Enstitüsünün adı değişmekle birlikte esas niteliğide değişmiş ve bitmiştir. Adına da okullar ıslah edildi denmiştir. Daha sonra da ABD ile  1949’da Eğitim-Öğretim konusunda antlaşma yapılmıştır!

          Dikkat edersek bu gelişme ve kararlar ve uygulamalar 14 Mayıs 1950 Genel seçimleri,Demokrat Parti’nin (DP) iktidar olmasından önce olmuştur. DP İktidar olduğunda bunları kucağında bulmuştur. 17 Ocak 1954’te DP Köy Enstitülerini değil Köy Öğretmen Okullarını kaptmıştır. Sebebi ise; Eski Köy Enstitülerinin niteliği bitmiş,eğitim-öğretim esas ve amaçlarından uzaklaştığı tespiti ile Köy Öğretmen Okulları kapatılmıştır. “Öğretmen Okulları” adıyla yeni okullar açılmıştır.

          Kinyas Kartal kendisine bir paye çıkarmış;” Eğitim ve Öğretim imkanları köylere kadar ulaşırsa kendi hükümranlıklarının gideceği ve zarar vereceği bundan dolayı Adnan Menderes Hükümetinden kaldırılması için talepte bulunduklarını” belirtmiştir. Ancak o köylere daha sonra ki yıllarda elektrik,su,yol yapılırken okullarda yapılmıştır. Hatta Üniversitelerde kurulmuştur. 2020 Türkiye’sin de bilim ve teknolojinin bu kadar geliştiği çağda,okul ve imkanlarının köylere ulaştığı bir zamanda korktukları;halkın kendilerini dinlemeyecek güçlerini kaybetme hadisesi niye hala olmamıştır!

          Bir diğer iddia DP’nin baskısından dolayı ödün-taviz verilmiş,Köy Enstitüleri ıslah edilmiş! Köy Enstitülerinin kapatılması zaten ABD’nin taleplerinden biridir.

          Bir de uçak fabrikalarının kapatılması meselesi; 1948 de İsrail kurulmuş ilk tanıyanda Türkiye olmuştur. Nuri Demirağ’ın ve Nuri Kıllıgil’in uçak ve silah fabrikaları,Yahudi ABD işbirliği ve istekleri üzerine tepki verilmiş ancak Nuri Killigil’in fabrikası ve kendisi 1949’da havaya uçurulmuştur.

          14 Mayıs 1950 Milletvekilliği Genel Seçimlerinden iki ay önce (Mart 1950) Milli Şef İsmet İnönü döneminde Bakanlar Kurulu Kararıyla uçak fabrikaları kapatılmıştır.

          Marchalle Yardımından tutunda Köy Enstitülerinin adı değiştirilerek ıslahı,Uçak Fabrikalalrının kapatılma kararı,Eğitim ve Öğretimle ilgili ABD ile antlaşmalar,başında da belirttiğimiz gibi Milli Şef döneminde olmuş gelişme,hadise ve uygulamalardır.

          DP –Menderes bütün bu gelişmeleri önünde bulmuştur.

          Kirli ve yanlış bilgiler,insanlarımızı yanlış istikamete götürür.

          Eleştiri yapmak önemlidir ama eleştirilmekte önemlidir. Öz eleştiri yapabilme demokratik olgunluğun ifadesidir.

          Türkiye Cumhuriyeti Devletinde Jakoben anlayışta,Atatürk’ü maske yapanlar,dini yaşamayıp kullananlar;yani her iki gurupta ülkeye ve millete en büyük zararları vermişlerdir.

           Eleştirilmekten korkmayalım.Doğru bilgilerle mücehhez,aydınlık yarınlara koşalım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ