İstanbul’da Yapılan İİTOB Toplantısında Avrupa’da Kur’anı-ı Kerim Yakılmasına Tepki Gösterildi

İstanbul’da Yapılan İİTOB Toplantısında Avrupa’da Kur’anı-ı Kerim Yakılmasına Tepki Gösterildi

İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği Başkanı ve Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, son yıllarda özellikle Avrupa’da ırkçılığın, yabancı düşmanlığının ve İslam düşmanlığının arttığını söyleyerek, “Kutsal kitaplara ve kutsal değerlere saldırılar yapılıyor. Avrupa’daki devletlerin kolluk kuvvetlerinin gözetimi altında Kur’an-ı Kerim yakılıyor. Hiçbir Müslümanın başka dinin kutsal kitabına saldırdığını görmedik. Ama Avrupa’da özellikle son yıllarda Kur’an-ı Kerime karşı, camilere karşı yapılan saldırıları hep beraber görüyoruz. Avrupa’da 50 milyonun üzerinde Müslüman var. Bizim İslam ülkelerinin Ombudsmanları olarak bu konulara mutlaka yapmamız gereken müdahaleler var. İİTOB Başkanı olarak bildiriler yayınladık. İslam’a ve Kur’an-ı Kerim’inin yakıldığı ülkelerin ombudsmanları ve yöneticileriyle irtibatlar kurduk. Aynı şekilde kanayan yaramız olan Filistin davasıyla ilgili bildiriler yayınladık, Kudüs’e yapılan hukuksuzluklarla ilgili bildiriler yayınladık.” dedi.

Türkiye Ombudsmanı Malkoç, “İnsanlar arasında çifte standart uygulanmaması için, Avrupalı insanlar ve diğer insanlar ayrımının önüne geçmek için yapacağımız çok güzel çalışmalar olacaktır. Bu açıdan yükümüz ağır, sorumluluklarımız fazla. Ama ben inanıyorum ki 2 milyarlık İslam âleminin temsilcisi olan biz Ombudsmanlar bu işin üstesinden geleceğiz.” ifadelerini kullandı.

İslam ülkelerinde insan hakları konusunda, hukukun üstünlüğü konusunda yapacakları çok büyük işler olduğunu vurgulayan Malkoç, “Üzerimize düşen vazifeyi tam yapabilirsek kendi ülkemizde hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda büyük mesafeler almış oluruz. Hem de dünyadaki Ombudsmanlara örnek teşkil etmiş oluruz.” diye konuştu.

“İnsanların zor zamanlarında hakkını, hukukunu koruyan kurumların başındayız.”

Ombudsmanların hakkın, hukukun, insan haklarının, doğrunun yanında olduklarını söyleyen Malkoç, “İnsanların zor zamanlarında hakkını, hukukunu koruyan kurumların başındayız. Özellikle çevre konusunda gelecek nesillere katkıda bulunmaya çalışan onları daha iyi şartlarda hak ve hürriyetler açısından, çevre ve iklim açısından daha iyi şartlara hazırlamaya çalışan kurumlarız. Ombudsmanlığın temel özelliği bağımsız, tarafsız olmasıdır, hiç kimseden emir veya talimat almaksızın insan haklarını yaşatmaya ve geliştirmeye çalışması ve hukuku üstün tutmaya çalışmasıdır.” diye konuştu.

Türkiye Ombudsmanlığının kuruluşunun 10. Yılı olduğunu belirten Malkoç, “Güzel ve örnek çalışmalarımız var. Yılda ortalama 25 bin yazılı şikayet alıyoruz. Bunları inceliyoruz, araştırıyoruz ve karara bağlıyoruz. 5 denetçi arkadaşımız var. Her birimiz kendi görev alanlarımızı belirleyip gelen başvuruları inceliyoruz ve karara bağlıyoruz. Yılda ortalama 100 bin ile 125 bin arasında kişi yüz yüze başvuruda bulunuyor, telefon veya maille görüş soruyor. Bu insanlara da destek oluyoruz, yol gösteriyoruz, yardımcı

oluyoruz. Türkiye Ombudsmanlığı olarak dünyada 8 Ombudsmanlık ağının üyesiyiz.” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ