ASYA İŞBİRLİĞİ DİYALOĞU NEVŞEHİR’İ TURİZM BAŞKENTİ İLAN ETTİ AMA…

ASYA İŞBİRLİĞİ DİYALOĞU NEVŞEHİR’İ TURİZM BAŞKENTİ İLAN ETTİ AMA…

Kapadokya adına,bölgesel anlamda turizme ciddi katkılar sağlayacak bu güzel haberi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çevrim içi düzenlenen Asya İşbirliği Diyaloğu (AİD) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda verdi.

Türkiye’nin  dönem başkanlığını Bahreyn’e devrettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “AİD ile yakın iş birliğimiz sürecek”  açıklamasının ardından toplantıda Nevşehir’in  AİD’nin kuruluşunun 20. yıldönümü olan 2022 yılı için AİD Asya Turizm Başkenti olarak belirlendiği açıklamasında bulundu.

Buraya kadar ve hatta bunun sonrasında pek bi muhterem vekilim Mustafa Açıkgöz’ün  yürekten ve kalbi olarak ifade ediyor ve inanıyorum ki içi tamamen boş, tamamen slogandan öte gitmeyen “Nevşehir ilimiz Asya İşbirliği Diyaloğu’nun (AİD) kuruluşunun 20. yıldönümü olan 2022 yılı için AİD Asya Turizm Başkenti olarak belirlenmiştir. Sevdamız Nevşehir’imize ve ülkemize hayırlı olsun. Dünya Liderliği ve diplomatik misyonuyla katkıları için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na ve dönem temsiliyetini başarıyla tamamlayan heyetimize teşekkür ediyorum.”  İfadesinin ardından bizlere de iki kelam etme düştü.

SEVDAMIZ NEVŞEHİR ,Nevşehir anladık ta bu sevdayı turizm kulvarında nitelikli olarak ön plana çıkartan, turizm olayında turizmden yararlanan yerli ve yabancı turistlerin bölgedeki geceleme sayılarını da çok net olarak uzatabilecek hangi projeleriniz var pek bi muhterem vekil kardeşim ?

Mesela Karşıdağ’dan Nevşehir Kalesi’ne kadar olan alan içerisinde bir TELEFERİK projeniz var mı, hemen yanı başımızda GÖRE beldemizde bir dönem filmleri de yapılan FERHAT’ın SEVDALISI olduğu yari ASLI için DAĞLARI DELEREK SU GETİRDİĞİ efsanesini DİYARI için efsane değil tamamen GERÇEK bir şekilde NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİMPAŞA tarafından GÖRE beldemdeki SIRT YAMAÇLARDAKİ TÜF KAYALARI OYARAK  o SEVDALISI olduğu senin de benim de yaşadığım bu ŞEHRE su getirme projesini Kapadokya turizmi ekseninde kullanma yönünde kayda  değer bir proje çalışmanız var mı ?

Asya ülkelerinin çoğu MÜSLÜMAN. Meselaki örneğin muhteremler muhteremi değerli milletvekilim, Gülşehir ilçesine bağlı Kızılköy’de bulunan ve Anadolu’ya yapılan ilk camilerden biri olarak da bilinen tarihi caminin gerekli düzenleme çalışmalarının da yapılmak ve elbette de tanıtımının da yine aynı düzeyde gerçekleştirilerek bu köyde de bir turizm hareketliliği başlatılabilir mi acaba ?

DOLAYHAN’ı bilir misiniz bilmeyiz , Derinkuyu ilçeme bağlı TİL köyü mücavir alanındaki SELÇUKLU SAHASERİ bir HAN, yine Derinkuyu ilçeme bağlı yıllardan beri sahip çıkılmayı bekleyen DOĞALA köyündeki Selçuklu dönemine ait HAN,yine Ürgüp ilçeme bağlı  KAPADOKYA’NIN MERKEZİ ORTAHİSAR beldesinde Selçuklu Sultanı Alaaddin’e izafe edilerek ibadete kazandırılan ALAADDİN CAMİİ’nin onarımını falan hiç düşünüyor musunuz. ?

Ve en bomba konu, muhterem vekilim, Nevşehir’in merkez  ilçeye bağlı  ÇARDAK köyündendir ve bu köyde bulunan bir tarihi eser,  tüm İSLAM DÜNYASININ inanıyorum ki hayranlık içerisinde ziyaret etmesi gereken değerdir.Bu köyde hem Müslümanların hem de Hristiyanların aynı mekanda ibadet ettikleri bu köklü tarih hazinesinin de acaba tanıtımını yapmayı planlıyor veya düşünüyor musunuz ? Yoksa ‘Yahu nerden çıkartıyorsunuz’ diye soracak olursanız, 1990 lı yılların hemen başında köyünüzde hasta yatağında görüştüğümüz en az 80 ve üst yaş grubundaki iki teyzemizin ‘ Hristiyanlar buraya gelirler ağlaşırlardı o caminin uç noktasındaki yapının önünde ‘ ifadelerini hatırlatırız. O dönemde o caminin hali içler açısı idi ve kilise olarak kullanılan o uç noktadaki bölüm ise cami bölümüyle bir duvar ile örülmüş kalıntılar içerisinde idi.Bunları bizzat yaşadık o dönem fotoğraflayıp yereldeki gazetelerde ve ulusal medyada haberleştirmiştik. Doğrudur yapı genel anlamıyla Bizans dönemi bir kilisedir, Anadolu Selçuklular döneminde Ürgüp Uç beyinin emri ile camiye tevdi olunmuş ve bir de o dönemi yansıtan bir de minare eklenmiştir. Osmanlının son dönemlerinde bu bölgede yaşayan yaşlı hristiyanların isteği doğrultusunda caminin içerisinden çekilen bir duvar yardımıyla ,tarihi yapının büyük bir bölümü cami olarak ibadete açılmış,küçük te olsa bir bölümü kilise olarak kullanılmış,ancak 1924 mübadelesinin ardından bu duvar yıkılmıştır. Şu anda SELÇUK cami olarak ibadete açık olan böylesine önemli bir zenginliğin tanıtımını yapmak,hedefleriniz içerisinde midir diye yine sormak isterim muhterem vekilim.

Dedik ya gelenler genelde inşallah MÜSLÜMAN kardeşlerimiz olacak 2022’de. Bu gelen kardeşlerimize yine HRİSTİYANLIK DÖNEMİ eserlerini mi göstereceğiz, yoksa sadece SEVDANIZ NEVŞEHİR merkezindeki bir türlü de tamamlanıpta ibadete açılamayan  ecdat yadigarı DAMAT İBRAHİMPAŞA KÜLLİYESİ’ni mi ?

Biliyorum artık bizler bu şehir için gözünüzde zerrece değeri olmayan kişiler sınıfındayız. Bunun yürekten ifade ediyorum, sonsuz kere sonsuz l milim bile değeri ve kıymeti harbiyesi yok. Bu şehirde yaşayıp bu şehrin temel değerlerinin etkin şekilde değerlendirilmediğini ve bu nedenle garip bir şehir olarak bilindiğini  öteden beri dile getiren ve bundan sonra da getirmeye devam etmeyi sürdüren iyi kötü eli kalem tutan biri olarak ifade etmeyi sürdürmede kararlı olduğumuzu değerli okurlarımızın huzurunda bir kez daha ifade ediyoruz.

SEVDANIZ NEVŞEHİR, yahu çok ama çok güzel bir ifade tarzı. Ama kardeşim,  bunu projelerle dolduracaksınız. Haaa işte yol yapıyoruz bel yapıyoruz diyebilirsiniz, dolmaz kardeşim dolmaz bu SEVDAMIZ NEVŞEHİR ifadesi yol ile bel ile dolmaz. Ancak ve ancak turizmde beklentilerin karşılanması,daha farklı turizm çeşitliliğinin ortaya konulması ve bu sayede hem geceleme sayısının artırılması hem de bölgemin her bir yerinde yaşayan insanlara turizm pastasından bir pay ortaya konulması halinde o ifade ettiğiniz SEVDANIZ NEVŞEHİR olur. Gerisi laf-ü güzaftır.

Bakın zaman henüz geçmiş değil, Daha sezonun açılmasına 5 ay gibi koca bir zaman var. Bölgemdeki gerek Selçuklu ve gerekse Osmanlı dönemi yapılarını da eğer canlandırabilirsek bir yanda Hristiyanlık diğer yanda da İSLAMİ eserler noktasında bölgenin zengin birikimini Asya ülkelerinden gelecek turistlere daha etkin ve verimli bir şekilde aktarma imkanımız olur.

Her  bir şeyi en iyi şekilde bilen,idrak eden  siz  değerli yöneticilerimizin yine bildiğiniz yoldan asla dönmeyeceğine de Allah’a inandığım gibi inanıyorum. Bizim görevimiz uyarmak.

Projeler ortaya koymak sizin için hikaye şeyler olabilir ama Kapadokya bölgesinin turizm ruhunu ortaya koymada, bölgede kaliteli turizm ile daha fazla gelir sağlama yolu ancak ve ancak nitelikli,göze hoş gelen ve hikayesi olan bir değer üzerinde gayret harcamaktan geçiyor.

SEVDAMIZ NEVŞEHİR,RUHUMUZLA VE HEM DE  KALBİMİZLE.

Selahattin ŞAHİN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ