2021 DE YENİDEN MERHABA

2021 DE YENİDEN MERHABA

HÜR DÜŞÜNCE                                                                            ZEKERİYYA İLLEEZ

                                                 2021 DE YENİDEN MERHABA

          İnsan ömrünü sağlıklı ve saya sağlıksız yaşar. Evvel “Kılıç mı,Saban mı?” münazaraları olurdu.Aslında okuma-kalem hepsinden muktedirdir.

          İnsanın düşüncesi engellenemez. Şayet bir sebeple engellenirse; o insan ölmüş demektir. Sanki işe yaramaz bir nesne haline gelir.Düşünen insan hayaller.Hayallerini tasarı haline getirir. Daha sonra proje konusu veya proje yapar.Fikir ve iradesiyle amaçlarına ulaşmak için düşünmek ve ilim yapmak,aynı zamanda bir ibadettir.

          Kapadokya Turistik Yöresinin el sanatları merkezi,en şirin ilçesi,tatil ve dinlenme beldesi Avanos,aydınlık yüzü ile dimdik ayakta dururken,olumlu veya olumsuz gelişmeleride yaşamaktadır.

           2020 Yılının Mart ayından beri,etkisini güçlü bir şekilde sürdüren Covid 19-Corona Virüs olayı,2021’de de devam etmektedir.

          Eğitim ve kültür seviyesi güçlü olan Avanos;çok bilinçli ve tedbirli yaşamasına rağmen Pandemiden nasibini almıştır. Ancak merkez ilçe olarak diğer merkezlere göre pandemi ile mücadelede iyidir.

          İlçemiz;temizlik,maske ve mesafe kurallarına genelde uymakta ,uymayanlarıda (dışarıdan gelenleri) uyarmaktadır.

          Avanos Kaymakamlığı ve Belediyenin işbirliği içinde ki çalışmalarıda mücadelede etkili olmuştur. Avanos güvenliği (polis-özel güvenlik,jandarma) pandemi tedbirlerinde nezaket kuralları çerçevesinde açıklayıcı söz ve davranışları,yer yer hatırlatıcı ikazları,kurallara uyum açısından önemli olmuştur.

          Güvenlik güçlerimiz;uyuşturucu,hırsızlık,gasp gibi  konularda başarılı çalışmalarından dolayı,halkın gönlünde güvenilir nitelikte yer edinmiştir. Bu konuda ilgili bütün güvenlik güçlerini kutluyorum. Her meslek sahiplerinde olduğu gibi öz eleştirilerinide yaparak,daha başarılı mücadele yapacaklarına inanıyorum. Pandemi konusunda herkes risk altında olsa da; sağlıkçılar,güvenlik,eğitim personeli(öğretmenler) büyük ve öncelikli risk altında olmuşlardır.

          Avanos’ta 2020-2021 de siyasi,ekonomik ve sağlık konusunda payını almıştır. Kapadokya Yöresinde biraz “Balon Turizmi” hareketli olmakla birlikte;turizm esnafı,kurumlar,kuruluşlar olumsuz etkilenmişlerdir. Avanos’ta çanakçılar başta olmak üzere diğer işletmeler çok zor duruma düşmüşlerdir. Yapılandırıcı kredi olayı olsa da,piyasa şartları iyi olmadığından,borcu daha da fazlalaşmıştır. Piyasa şartlarının kifayetsizliği iyi niyetle yapılan kira ve nakit desteklerinin etkisini azaltmıştır.

          Ülkemizde ve Avanos’ta aşılama sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması dileğimizdir. 2021 Yılında pandemi başta olmak üzere halk,siyasi ve ekonomik mücadelesi zorluklar içinde olacaktır.

          Olumsuzlukların etkisi ile toplum psikolojisi bozulmuştur. Stres ve gergin durumlar;olayların ve hastalıkların patlamasınada sebep olmuştur. Bu arada sağlık personelimizin bütün zorluklara rağmen mücadelesini kutluyorum. Aslında sağlıkçıların maddi olarak da desteklenmesi gereklidir.

          2021 de Avanos ve çevresinde (Özkonak vb.) altın arama faaliyetinin sona ermesi sevindirici bir haber olmuştur. Bu konuda mücadele veren kişi ve kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.

          Şirin ilçemiz Avanos’ta Taşköprü ve Belediyemiz arasında aydınlatma,araçlar iç cep yapılması olumlu bir hizmettir. Yine Belediyemiz tarafından poşetler verilmesi ve toplanması (Plastik,kağıt ve diğerleri) hizmeti daha sistemli hale getirilmesi iyi bir gelişmedir.

          Yağmur sebebiyle yetersiz kalan tahliye borularının,tahliye olabilir niteliğe kavuşturulması kayda değer hizmettir.

          Eksik kalan yerlere de taş döşeme faaliyetleri de önemlidir.

          Mezarlığın bakımı,cenazelerin mezarlıkta yıkanması hizmeti için özel ve resmi kuruluşlara teşekkür ederiz. Taziye evi ve bir kısmı mescit olarak kullanılabilir. Veya ilave bina yapılarak değerlendirlebilir. Herkesin mezarlığa gidiş için araçlarının olmaması sebebiyle  cenazeye gitmek isteyenler için araç tahsisi gerçekleştirilmelidir.

          Avanos’ta ayakları üzerinde genişletilmiş halde yapılma projesi ne haldedir? İlgililerin halkı aydınlatması gerekir. Kim engel oluyorsa bunu da halkın bilmesi gerekir.Taşköprünün hemen yapılması Avanos için önemli bir kazanç olacaktır.

          Eski Lise binası için tıpkı Taşköprü ve diğer konularla ilgili birçok defalar yazdığımız gibi 12-15 proje konusu önermiştik. Eski Lise binası atıl halden muhakkak kurtarılmalıdır. Bu konuda  Halı Kurs-Üretim-Pazarlama Merkezi oluştrulması uygundur.

          TOKİ Evlerinin bulunduğu yerde bir okul ve cami yapılması zaruri hale gelmiştir. Öncelikle okul yapılması şarttır.

          Mahalle çeşmelerinin bakımı,kaynaklarının kontrolü yapılıp,kullanılır hale getirilmelidir.

          Eski Avanos tarafında İşlikbaşı mevkiinde; BİM,Avanos Onyx -Silver Shop karşısında tahliue borularının tahliye haline getirilmesi,önemlidir.

          Bayramhacılı Barajı’ndan Gülşehir sınırına kadar ırmak içi yosun-ot temizliği yapılmalıdır.Önceleri taşkınlar sebebiyle doğal temizlik yapılıyordu. Irmak içi canlıların, insanımızın daha sağlık ve güzel bir çevre içinde yaşaması önemlidir.

          Güneş Enerjisi projesinin gerçekleşmesi,Avanos’a büyük katkı sağlayacaktır.

          İmarlı arsalar içinde olan,emlak vergisini imarlı arsa olarak ödeyen ancak üzerinde hiçbir tasarrufta bulunalamayan mağdurların sorunlarına çözüm üretilmesi;yani imarlı alanların genişletilmesi,işlevli hale getirilmesi önemlidir.

          Özellikle Eski Avanos’ta olan Şuu’lu arazilerin tanziminin yapılması gereklidir.

          Avanos’un su şebeke ve saatleri konusunda köklü ve kalıcı çözüm gerçekleştirilmelidir.

          Pandeminin başarılı aşı çalışmaları sonucu insanımız kendinde cesaret ve güven duyacaktır. Sadece ülkemizde değil dünyada insanlar tedbir ve yasaklardan bunalmış durumdadır. İnsanların bu durumu aşılarını olanlar ve ekonomik durumu iyi olanlar bulundukları ülkelerden başka ülkelere turizm faaliyetine gireceklerdir..

          Aşısını olanların streslerini atmak dinlenmek,gezmek,görmek amaçlı olmak üzere Amerika,Avrupa ve diğer yerlerdeki insanlar,turizm patlaması yapacaktır. Ülkemiz ve Avanos geleceğe dönük çok da karamsar olmadan,ayakta kalanlar tedbirlerini alıp,hazırlıklarını ona göre yapmalılar. Tabi dünyada ve ülekmizde sürpriz bir takım olaylar ve gelişmeler olmazsa!

          Avanos Evren Kenti olma yolunda çalışmaya devam etmelidir. Avanos Kapadokya Turistik Yöresinin tercih edilen,cazibe merkezidir.

          Avanos her şeyin en güzeline layıktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ