Nevşehir’de Restorasyonu tamamlanan Tarihi Kurşunlu Camii ibadete açıldı…

Nevşehir’de Restorasyonu tamamlanan Tarihi Kurşunlu Camii  ibadete açıldı…

Nevşehir Merkez Cami-i Cedid Mahallesinde bulunan ve 1726-1727 yılları arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilen Kurşunlu Camii dış düzeyindeki bozulmalar sebebiyle 19 Temmuz 2018 tarihinde restorasyona alınmış ve ibadete ara verilmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bakım çalışmaları yapılan caminin restorasyonu tamamlandı.

Lale Devri’nin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 18’inci yüzyılın ilk yarısında inşa ettirilen cami, medrese, kervansaray, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve iki çeşmeden oluşan Külliye’nin yerleşkesinde bulunan ve halk arasında Kurşunlu Camii diye bilinen Damat İbrahim Paşa Camii’nin (Cami-i Kebir) restorasyon çalışmaları tamamlanarak bugün kılınan Cuma namazı ile yeniden ibadete açıldı.

Bu camide ibadet etmenin ayrı bir maneviyatının olduğunu anlatan İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, caminin yaklaşık dört yıla yakın yenileme çalışmasının ardından yeniden ibadete açılmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Altunkaya, “Bu cami bizim için çok önemli bir değere sahip. Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış camimiz şuanda yenileme çalışmasının ardından tekrardan ibadete açıldı. Cenab-ı Allah hayırlara vesile eylesin inşallah.” dedi.

 

1726 yılında Osmanlı İmparatorluğunun Anadolu’da vakıf geleneğine bağımlı bir şekilde oluşturduğu ve içerisinde Sıbyan Mektebi,Medrese, Hamam,Cami ve Kervansaray’dan oluşan yapı zinciri içerisinde yer alan Kurşunlu Camiinde 2018 Yılının Temmuz ayında başlatılan Restorasyon ve Konservasyon çalışmaları tamamlandı.

Kurşunlu Camiinin yeniden ibadete açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünün Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar,Kafkaslar ve Afrika ile birlikte 5 kıtada tarihten gelen tüm birikimleri koruma adına güzel çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek “

Bu çalışma sadece bir bina restorasyonu değil. Bu sadece Nevşehir’e ve bu topraklara da ait değil. İstanbul’dan 1700’lü yıllarda buraya gelerek yepyeni bir şehircilik anlayışıyla dünyaya medeniyet mesajı da vermiş olundu. Bu çalışmayı tarihi boyutlarıyla da tefekkür etmemiz lazım. Anadolu’da birçok savaşla mücadele ederken huzurlu ve müreffeh bir sistem kurarak aslında dünyaya yeni bir kentlilik mesajı vermiştir. Matbaayı getirmiş, teknoloji hamleleri başlatmış ama maalesef siyasi çekişmelerle katletmişler. Sadece basit bir Lale Devri deyip geçiştirmemek lazım, Damat İbrahim Paşa, batıya da doğruya da biz medeniyetin sahibiyiz mesajını veren paşaydı.” Dedi.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran ve Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy AVk Parti İl Başkanı  Ali Kemikkıran’da katıldığı törende daha sonra Nevşehir Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya’nın yaptığı duanın ardından Kurşunlu Cami yeniden ibadete açıldı.

Protokol mensupları daha sonra Ramazan ayının ilk Cuma Namazını hep birlikte kıldılar

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ