Yakını Vefat Edenlerin Yapması Gereken Resmi İş ve İşlemler

Yakını Vefat Edenlerin Yapması Gereken Resmi İş ve İşlemler

Bir yakınınız vefat ettiğinde hangi resmi iş ve işlemler yapılmalıdır?

Vefat sonrasında yapılması gereken resmi iş ve işlemler şunlardır.

  1. Ölüm Belgesi : İlk alınması gereken belge Ölüm Belgesi ‘dir. Ölüm belgesi yakınınızın vefat ettiği resmi sağlık kuruluşundan alınacaktır.  Özel hastaneler de yine resmi kuruluş olduğundan bu belgeyi size vereceklerdir. (Ölüm belgesini 3-5 nüsha çıkartmanız faydanıza olacaktır.)
  2. Veraset İlamı :Eğer vefat eden kişinin eşi  de hayatta değil ise varislerinden herhangi biri tarafından Mahkemeye veya Notere giderek Veraset İlamı çıkartması gerekir. Mahkemeden (Sulh Mahkemesi) alınacak veraset ilamında 2021 resmi harçları zamları ile harcayacağınız miktar 100 TL’ye yakın olabilir.Öncelikle varislerden herhangi birisinin mahkemeye giderek dilekçe vererek veraset ilamı sürecini başlatması yeterlidir. Ayrıca mahkeme üzerinden çıkacak veraset ilamı süresi mahkemenin yoğunluğuna göre 1 hafta sürebilecektir. Noterde veraset ilamı daha hızlı çıkar ancak noter veraset ilamı ücreti daha fazla olacaktır. Yine noterde de varislerden bir kişinin gitmesi yeterli olup belgeleri onaylı olarak  (mahkemeden ve noterden) 4-5 kopya çıkartmanız menfaatinize olacaktır.
  3. Tapu İşlemleri : Miras bırakan kişinin resmi kayıtlı mallarının (ev, arsa, tarla …vb ) neler olduğununu görmek için TAPU Müdürlüklerine gitmelisiniz. Yine varislerden herhangi bir kişi Veraset ilamı belgesi ile tapu müdürlüklerine gitmesi ve onaylı kayıt belgesini alması gerekmektedir. (Tapu belgesi ile sonrasında Belediyeye giderek tapu kayıtlarının maddi değerleri alınması gerekiyor)
  4. Belediyeye Gidin : Tapu müdürlüğünden aldığınız resmi belgeye istinaden belediye mali işler (abonelik ödemelerinin yapıldığı yerler) biriminde yetkili memura veraset ilamı, gerekirse ölüm belgesi fotokopisi ile tapudan aldığınız belge ile başvuru yapmalısınız. İlgili memur size tapu üzerinde kayıtlı malların belediyece belirlenen değerlerini yazan bir belge verecektir. (Bu belge ile de mal müdürlüğüne gidilecek)Belediyedeyken sizden miras bırakanın vergi borçları (emlak vergisi vb..) tahsil edilecektir. Su aboneliğini kapatacaksanız yetkililer ile bu konuyu da görüşmelisiniz. Süreç ile ilgili size bilgi vereceklerdir.
  5. Mal Müdürlüğü AşamasıVeraset ve İntikal vergisi beyannamesi alın veya E-Devletten alın. İlçelerde mal müdürlüğünden illerde ise Veraset ve İntikal Dairesi (Valilikler bünyesindeki hükümet konaklarında veya defterdarlıklarda bulunabilir ya da ayrı bir birim olarak ta kurulmuş olabilir. Bunu yaşadığınız yerde ilgililere sormalısınız)Mal Müdürlüğünden veya Veraset İntikal dairesinden Veraset Beyannamesi formu alınız.  Bu form üzerinde miras bırakan kişiye ait tapu bilgileri (tapu müdürlüğünden aldığınız belgede yazanlar) yazılacak. , varsa araç bilgileri, varsa parasal bilgileri yazılacak. Form üzerinde imzalanması gereken yerlerde varislerin tamamına ait bilgiler gerekecektir.

    Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi Başvurusu E-Devlet Üzerinden de yapılmaktadır.

  6. Sigortacıya Gidin: Öncesinde eğer miras bırakan kişinin üzerine kayıtlı aracı veya araçları var ise Araç Bilgileri Kaydı için  yetkili sigorta acentelerine başvuru yapın. Aracın veya araçların ruhsatı ve ruhsat  fotokopisi(leri) gerekecektir. Bu işlemden genellikle ücret talep edilmiyor.  Rahmetli olan kişinin kendi sigortacısına giderseniz daha avantajlı olursunuz.  Sigortacı,  mal müdürlüğünden veya Veraset İntikal Dairesinden aldığınız Veraset İntikal Beyannamesi üzerine araçlara ait maddi değerlerini (sigorta veya kasko değeri) yazarak onaylayacaktır.
  7. Tekrar Mal Müdürlüğüne veya Veraset İntikal Vergi Dairesine Gidin: Bu birimlere ilk gittiğinizde aldığınız veraset ve intikal vergisi beyannamesi üzerine henüz yazmadıysanız
    a)tapu kayıtlarını yazacaksınız.
    b)araç bilgileri sigortacı tarafından yine bu belgedeki ilgili bölüme yazılıp onaylanmış olacak.
    c)mirasçının kalan parasal bilgileri yazılacak.Bu gibi bilgiler ile doldurduğunuz formu verdikten sonra sizden yaklaşık 80 TL civarında işlem bedeli alınacaktır. Birimdeki ilgili vezneye yatırmanız istenecektir.

    İlk peryot işlemler bu şekildedir. Bu işlemler vefat üzerinden 2 ay geçmeden yapmalısınız. Zira cezalı durumlar ile karşı karşıya gelebilirsiniz.

    CENAZE YADIMI ALABİLİRSİNİZ. Çalışan kişinin vefatında zaten yakınlarına bu yardım ilgili birimlerce yapılacaktır.

    Vefat eden kişi emekli ise Cenaze yardımı alabilir miyiz?

    Vefat eden kişi SGK’dan Emekli ise mahalle muhtarından veya köy muhtarından yazılı belge alarak (cenaze mastraflarını varislerden kim karşıladıysa sadece bir kişinin bilgileri lazım) bu belgeyi SGK il veya ilçe müdürlüklerine vereceksiniz. Sizden Ölüm belgesi ve veraset ilamı belgesi istenecektir. SGK müdürlüğünde sizden yine form doldurmanız istenecek ve diğer belgeleri eklemeniz istenecektir.  Bu belgeleri yanınızda bulundurunuz.  Ödeme güncel miktarını SGK memurlarından öğrenebilirsiniz. Bu ödeme bir veya 2 ay içinde yapılıyor. Paranız Ziraat bankasına yatırılınca size SMS ile bilgi veriliyor.

Vefat Eden Kişinin Banka Hesapları  veya Abonelik İptalleri İşlemleri

Abonelik iptallerinde mutlaka yanınızda Ölüm belgesi ve veraset ilamı belgesi olması gerekir. Abonelikleri iptallerde İnternet- Telefon- TVBu abonelik iptalleri Türk Telekom Üzerinden yapılacak.  Vefat durumunda iptallerde herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Bankalarda kayıtlı otomatik ödeme talimatları ile Kredi kartı borçlarını kontrol ettirmelisiniz.

Kişinin öncelikle maaş aldığı banka varsa oraya giderek kayıtlı ödeme talimatları veya kredi kartı borçlarını tespit edip  eğer ödeme yapacaksanız veya iptal ettirecekseniz yanınızda yine Ölüm belgesi ve Veraset İlamı olması gerekit.

Vefat eden kişinin D Smart aboneliği İptali Nasıl olacak?
Öncelikle D-Smart işlemleri 10 gün civarında sürecektir. Bu işlemler için öncelikle dsmart yetkili bayisine giderek ölüm belgesi ile iptal başvurusu yapınız. Sonrasında d-smart şirket protokolü doğrultusunda bir hafta süresinde aranacağınız söyleniyor. (Bu işlemin mantığının mevcut aboneliğin yakınlarınca devamının sağlanmasına yönelik ikna çabası olarak değerlendiriliyor). Eğer yakınınıza ait telefon henüz çalışıyorsa iptal ettirmediyseniz bu telefonu arayacaklardır. Eğer bu numaranın aranmasını istemiyorsanız bayiden kendi numaranızı birincil numara yapmasını isteyin. 1 haftalık d smartttan aranma peryodu bitince d smart size sms gönderiyor ve bu sms de makinenin iadesi isteniyor. Makineyi iade ederken kumandasını, adaptörünü, hdmi kablosunu da teslim etmelisiniz.

Mutlaka Bankalara giderek herhangi bir borcu olup olmadığını öğrenin varsa otomatik ödeme talimatlarını iptal ettirin.

Bankada hesabında para varsa varislerin tamamı aynı anda bankada olmadan parayı çekemezsiniz. Gelemeyecek olan varisler mutlaka yakınlardan birine noterden vekaletname vermesi gerekir.

 

 

Bu makale KIZILIRMAKAVANOS.COM a aittir . İzin alınmadan kullanılamaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ