Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü NEU’de Ele Alınıyor

Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü NEU’de Ele Alınıyor

uyusturu medya

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı ve proje ortağı olduğu ‘Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü Sempozyumu’  Üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.

Nevşehir Valiliği, Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen sempozyumun açılışına; Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Kıdemli Jandarma Albay Yüksel Yiğit, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, emniyet müdürleri  ve personelleri, daire müdürleri, akademisyenler, ulusal ve yerel medya temsilcileri ile davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve sempozyum kapsamında hazırlanan kamu spotunun gösterimiyle başlayan sempozyumun açılış konuşmalarını Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Rektör Prof. Dr. Mazhar   Bağlı, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ve Nevşehir Valisi İlhami Aktaş yaptı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, kitle iletişim araçları ile haberlerin kamuoyuna aktarılmasında medyanın önemine dikkat çekti.

Rektör Bağlı “Günümüz dünyasının tanımlanmasında bir iletişim çağından bahsediyoruz. İletişim konusu hakikaten günümüzün en önemli sorunlarından ve çalışma alanlarından birisidir. Medya üzerinden insanlara sunulan bilgilerin, doğrudan onların gönlüne fırlatılmış olması dolayısıyla herhangi bir düşünceye, herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmadan doğrudan tutum düzeyinde etki göstermektedir. Bu bağlamda çocukların uyuşturucu ve diğer zararlı  alışkanlıkları edinmesinde kitle iletişim araçlarının etkisi çok büyüktür.

Bundan nasıl korunabiliriz ve bununla ilgili nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair tabi ki emniyet ve kolluk kuvvetleri kadar üniversiteler de bu konuyla ilgili çalışmalar yapmak durumdadırlar. Günümüzde kitle iletişim araçlarından etkilenme yaşı 13-18 aralığıdır. Bu yaş aralığında gerçekleşen rol model almayı, herhangi bir bilgiyi bir akıl süzgecinden geçirmeleri çocuklar için çok mümkün değildir. Uyuşturucu ve diğer konuların medyada ele alınışı ve işlenişinde çok büyük bir hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bugün kitle iletişimi, dünyada sadece bir bilgilenme mekanizması olarak değil, çok ciddi anlamda medeniyet alanında bir rekabet ve çatışma olarak da kullanılmaktadır. Biz iletişimsiz bir insanlık ilişkisi olmadığına elbette inanıyor ve biliyoruz. Her gelen haberin mutlak anlamda bir kaç kez  test edilmesi ve gözden geçirilmesi gerekir. İletişim modellerinin beşli bir süreci vardır. Bilginin kaynağında beş ana esas vardır. Bunlardan birisi de kodlamadır ve gerek sinemada, gerek televizyon, gerekse internette en fazla tartışılan şey kodlamadır. Kodlamadan kastettiğimiz şey ise siz bir haberle veya olayla karşılaştığınızda onu kime hangi dille ifade ettiğiniz meselesidir.

Bu uyuşturucu konusunda da kodlama meselesinin çok kritik bir önemi olduğunu düşünüyorum ve Türkiye’nin bu meseleyi çok dikkate alması gerekir. Örneğin, İngiltere’de gençleri koruma kanunu diye bir kanun vardır ve bu kanun tamda bu sebepten çıkartılmıştır. Bu kanun, bütün kanunlardan üstün bir kanundur. Bu hassasiyetin bizim ülkemizde de bir kez daha gözden geçirilmesi gerekir. Medya yöneticilerinin ve haberi yapanların da konuları topluma aktarırken, gereken özeni göstereceklerine inanıyorum ve sempozyumun bunun için bir mihenk taşı olacağını düşünüyorum. Bu vesileyle sempozyumun hayırlı olması diliyorum”  diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ