Urgenç; Toplu sözleşme masasında oturmamızdan Memur-Sen Genel Başkanı neden rahatsız?

Urgenç; Toplu sözleşme masasında oturmamızdan Memur-Sen Genel Başkanı neden rahatsız?

TAYFUR URGENÇ

Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç Memur Sen Genel Başkanına uyarı niteliğinde açıklamada bulundu. KPDK Toplantısında Memur Sen’in Genel Başkanı Ali Yalçın’ın, “Toplu Sözleşme masasına yetkili olmayan konfederasyonlar oturmasın” şeklindeki sözlerini sert bir şekilde eleştiren Urgenç, “Sayın Ali Yalçın aslında ‘Türkiye Kamu-Sen o masada oturmasın’ demek istedi. Bunu, ilk genel başkan olduğunda katıldığı toplu sözleşmede de ifade de etmişti. O dönemde kendisinin acemiliğine vermiştik. Ama Sayın Yalçın bugün hala aynı şeyleri söylüyorsa, bunun farklı anlamları vardır” diye konuştu.

Urgenç açıklamasını şu ifadelerde sürdürdü: “Toplu sözleşme masasında kamu çalışanlarının az sayıda temsil edilmesini aslında işveren ister. Buna rağmen işverenin sesi çıkmıyor, sendika genel başkanı rahatsız olduğunu ifade ediyor. Bir sendikanın genel başkanı, sağındaki solundaki gücün kırılmasını neden ister? Bakınız; 2010 yılındaki referandumda toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçtik. O dönemde, ‘Nitelik yükseliyor ama içerik boşaltılıyor’ diyerek kamu çalışanlarını ikaz ettik ama anlatamadık. Bu düzende yetkili konfederasyon genel başkanı toplu sözleşme metnine imza attığı an her şey bitiyor. Türkiye Kamu-Sen şu anda adeta o masada gözlemci sıfatıyla oturuyor. İmza yetkimiz yok, karar alma sürecine resmi olarak müdahil olamıyoruz, Kamu Görevli Hakem Kurulu’na dahi başvuramıyoruz, yani itiraz hakkımız da yok. O halde masada oturmamızdan Memur-Sen Genel Başkanı neden rahatsız? İşte bu sorunun cevabı geçtiğimiz üç toplu sözleşmede yatıyor.

Hatırlayın, 2012 yılında bir tiyatro oynadılar. Güya masadan kalktılar, toplu sözleşme metnini Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşıdılar. Ancak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na Memur-Sen adına katılan akademisyen üye, önüne gelen ilk teklife imza attı. Yani temsil ettiği sendikanın toplu sözleşme masasında savunduğu iddialara bile sahip çıkmadı.

2013 yılında iki yıllık toplu sözleşme metni imzalandı. 30 günde bitirilecek süreç 7 gün içinde tamamlandı ve 2014 yılı için seyyanen 123 TL zamma imza attılar. O yıl itibariyle 123 TL ortalama memur maaşında yüzde 5.2’ye tekabül ediyordu. 2014 yılında yıl sonu enflasyonu ise yüzde 8.17 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla Yüzde 2.97 enflasyon karşısında maaşlarımız eridi. Bu çok bilmiş sendika, seyyanen artıştan dolayı, metne enflasyon farkı hususunu girdiremediği için 2014 yılında enflasyon farkı alamadık.

2015 yılında yine çok bilmişlerin hesap bilmezliklerden dolayı ikinci altı ayın enflasyon farkı olan yüzde 1.8’i hiç ettiler.

2017 yılında ise yine amatör bir tiyatro gösterisine şahit olduk, basının huzurunda racon kestiler; ‘Elimize kalemi verdiler ama içine mürekkep koymadılar’ dediler fakat yüzde 7’ye dolmayan mürekkep ne hikmetse 4 saat sonra gelen telefonla yüzde 7.5’e doldu. 2018 yılı enflasyonu ise yıl sonu itibariyle yüzde 20.31 gerçekleşti. Bunların beceriksizliği nedeniyle tarihimizde ilk kez maaş zammının neredeyse iki katından fazla enflasyon farkı aldık.

2019 yılı için yüzde 9 zamma imza attılar. Önceki hafta Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini güncelleyerek, ‘Beklentimiz yüzde 14.5’ dedi. Dolayısıyla yine ciddi oranda enflasyon karşısında ücretlerimiz bir erime yaşayacak.”

O masaya oturmamızı engellemek kimsenin haddi değildir. Memur-Sen Başkanı da dahil olmak üzere herkes haddini bilecek!

Bu tablonun Memur-Sen’in, o masada neden Türkiye Kamu-Sen’i istemediğinin cevabı olduğunu kaydeden Urgenç, “Biz o masada olmasak, ellerindeki medya gücüyle propaganda bombardımanı yapacaklar, kamu çalışanlarını hipnoz edecekler ve bu rezalet tabloyu tarihi başarı diye yutturacaklar. Biz onların yalanlarını, beceriksizliklerini ifşa ediyoruz” dedi. Türkiye Kamu-Sen’in toplu sözleşme masasına kimsenin ulufesi ile oturmadığına dikkat çeken Urgenç, “Türkiye Kamu-Sen o masaya 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 29. maddesinden aldığı yetki ve 400 bin üyesinin gücüyle oturuyor. Toplu sözleşme masasına oturmamızı engellemek kimsenin haddi değildir. Memur-Sen Başkanı da dahil olmak üzere herkes haddini bilecek!” diye konuştu.

Urgenç ayrıca 2019 yılı maaş zammının da enflasyon hedefi doğrultusunda güncellenmesi gerektiğini bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ