TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik-Hava şartlarını takip çiftçimizi, yetiştiricimizi afetlerin zararından korur

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik-Hava şartlarını takip çiftçimizi, yetiştiricimizi afetlerin zararından korur

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik:

-“Dünyamızdaki iklim değişikliği nedeniyle, doğal afetlerin çok sık

görüldüğü ve tarımsal üretim ile hayvancılığı olumsuz etkilediği

günümüzde, afet yaşanmadan haberdar olup önlem almak hayati önem

kazanmıştır”

-“Bu açıdan Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün mobil uygulaması

sektörümüz açısından çok yararlı olacaktır”

-“Çiftçi ve yetiştiricilerimizin, çobanlarımızın Meteoroloji Genel

Müdürlüğümüzün mobil uygulamasını akıllı cep telefonlarına

indirmelerini tavsiye ediyoruz”

 Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hava şartlarını anlık takibin çiftçi ve yetiştiriciyi yağış, sel, su baskını, don, kırağı gibi doğal afetlerin sebep olacağı zarardan önemli oranda koruyacağını bildirerek, “dünyamızdaki iklim değişikliği nedeniyle, doğal afetlerin çok sık görüldüğü ve tarımsal üretim ile hayvancılığı olumsuz etkilediği günümüzde, afet yaşanmadan haberdar olup önlem almak hayati önem kazanmıştır. Bu açıdan Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün mobil uygulaması sektörümüz açısından çok yararlı olacaktır” dedi.

            Çelik, yaptığı açıklamada, 19. ve özellikle 20. yüzyılda insanoğlunun, doğada binlerce yılda giderilemeyecek çevre sorunlarına neden olduğunu, ormanları, sulak alanları hızla bozduğunu, toprak ve suyu kirlettiğini, toprağı amacı dışında kullandığını, 21. yüzyılın ilk 20 yılını yaşadığımız bu dönemde de bu faaliyetlere devam ettiğini belirtti. Doğayı hoyrat kullanımın sonuçlarının hızla görüldüğünü, tüm dünyada tarım ve orman alanlarının, mera ve otlakların azaldığını, ciddi su sorunları yaşanmaya başladığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

“Doğa, insanoğlu olarak yaptıklarımızın hesabını bize soruyor. Dünya çapında bir iklim değişikliği yaşıyoruz. Doğal afetler, hiç olmadığı kadar arttı. Dünyamızda neredeyse yılın her günü bir doğal afet görülüyor. İnsanoğlunun faaliyetleri nedeniyle geçmişe nazaran çok daha fazla fırtına, kasırga, yağış, sel, su baskını, toprak kayması, don, kırağı, aşırı soğuk, aşırı sıcak, hortum, erozyon, kuraklık yaşanıyor. Bunun tarım ve hayvancılığı etkilememesi mümkün değil.

Gelişmiş ülkelerde çiftçiler, yetiştiriciler artık meteorolojik verileri teknolojinin imkanlarını kullanarak anlık takip ediyorlar. Meteorolojik verilerde yaşanacak olumsuz durumlara karşı önlemlerini vakit kaybetmeden alıyorlar. Ürünlerini, hayvanlarını yaşanan doğal afetlerden koruyorlar. Ülkemiz çiftçi ve yetiştiricilerinin de bu uygulamalardan yararlanması hem kendileri hem ülke ekonomisi açısından son derece yararlı olacaktır. Çiftçi ve yetiştiricilerimizin, çobanlarımızın Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün mobil uygulamasını akıllı cep telefonlarına indirmelerini tavsiye ediyoruz.”

-“Televizyonun, elektriğin olmadığı meralarda sürüleriyle baş başa kalan

çobanlarımız için bu uygulama hayati önem taşımaktadır”

Bu uygulamadan en fazla yararlanacak kesimin koyun keçi yetiştiricileri olacağına dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

            “Genel Müdür Volkan Mutlu Coşkun’un şahsında Meteoroloji Genel Müdürlüğümüze mobil uygulamadan dolayı sektörümüz ve yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyorum. Bu uygulamayı tüm yetiştiricilerimizin telefonlarında kullanmaları öncelikle kendileri ve sürüleri için önem arz etmektedir. Dağda bayırda çok zor şartlarda görev yapan çobanlarımız, bu uygulamayı kullanmaları halinde anlık hava durumundan haberdar olacak ve istenmeyen mağduriyetlerin önüne geçilebileceklerdir. Televizyonun, elektriğin olmadığı meralarda sürüleriyle baş başa kalan çobanlarımız için bu uygulama hayati önem taşımaktadır.”

-“Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz çok önemli bir olaya imza attı”

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün mobil uygulama ile çok önemli bir olaya imza attığını ifade eden Çelik, “Genel Müdürlüğümüz kamuoyunun bütün kesimlerine hitap ederek hava raporlarıyla onların can ve mal emniyetini sağlamakla hayat kalitesini artırmak, başta bizim sektörümüz olmak üzere diğer sektörlerinde beklentilerini karşılamak, sosyoekonomik faydalar sağlamak adına kaliteli ve güvenilir meteorolojik hizmetler sunmanın gayretindedir. Bu yönüyle de takdire şayan çalışmalarına şahit oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

            Çelik, mobil uygulamayı kullanacak yetiştiricilerin sağlayacağı faydalara da dikkat çekerek, “mobil uygulama sayesinde yetiştiricilerimiz il ve ilçe merkezlerinde bulundukları her yerde istediği noktanın anlık hava durumu, sıcaklık, basınç, nem, saatlik tahminleri, tarımsal hava durumu tahminleri, zirai don risk tahminlerini anında öğrenecekleri gibi anlık gözlem bilgilerine, kar kalınlıkları ve meteorolojik uyarı ve değerlendirmelere de ulaşabilecekler, uygulama içinde Meteorolojinin Sesi radyosunu dinleyebilecekler. Onun için yetiştiricilerimiz için bu uygulama bir şanstır ve kullanmalarında büyük faydalar olacaktır” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ