Tarım BakanlığıKuduza Karşı Yaban Hayatına Yönelik Oral Aşı Uygulaması Başlatıyor

Tarım BakanlığıKuduza Karşı Yaban Hayatına Yönelik Oral Aşı Uygulaması Başlatıyor

oral

Tarım Bakanlığı yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla  ‘‘Türkiye’de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini’’ isimli yeni bir Avrupa Birliği Projesini uygulamaya koymuştur. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı KUDUZ hastalığının  görüldüğü   225.000 Kmalanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek

            Proje kapsamında yapılacak çalışmalar ve Kuduz hastalığı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi proje başarısı ve kamu sağlığı açısından önem arz etmektedir. Genel Müdürlüğümüzce vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi amacı ile yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere afiş ve broşürler hazırlanmıştır. Bu afişler kamu kurumlarına, kamuya açık alanlara, okul ve kahvehanelere asılarak, broşürler ise halkın yoğun olduğu yerlerde, özellikle köy okul ve kahvehanelerinde dağıtımları sağlanacaktır. Konunun önemi itibarı ile İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak halkın bilgilendirilmesi yönüne gidilecektir.

            Kuduzdan korunmanın en etkin yöntemi aşılamadır. Bunun için Bakanlığımız tilkileri, köpek ve kedileri bu tehlikeli hastalıktan korumak için aşılama kampanyası başlatmıştır. Tilkiler havadan atılan BAİT (köfte şeklinde, kapsüllü yemler) kullanılarak, diğer hayvanlar ise enjeksiyon ( şırınga ) ile aşılanmaktadır.

            Bu proje kapsamında, bölgemizde uçaklar aracılığı ile tilkilerin dolaşabilecekleri alanlara AŞI YEMLERİ atılacaktır. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde yemin ortasında yer almaktadır. Yemler kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden bile tilkileri kendine çekecek şekilde hazırlanmıştır. Yemlerin dış kısmı köfte şeklindedir, aşının çevresinde bulunan yem balık, parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler.Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır. Tilki nüfusunu Kuduza karşı korursak diğer hayvanlarımızı (sığırlarımızı, koyunlarımız v.s ) ve özelliklede vatandaşlarımızı bu hastalığa karşı koruruz.

Vatandaşlarımızın tilkilerin aşı yemleri ile aşılanması kampanyası süresince, dikkat edeceği hususlar aşağıya çıkarılmıştır:

1-) Aşı yemi bulunduğunda kesinlikle dokunulmamalıdır. Bu yemler sadece tilkiler içindir. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceğinden tilkiler bu yemleri yemezler.

2-)Aşı yemleri çok ortalık bir yerde görülürse ona dokunmadan ayağımızla, tilkinin bulabileceği bir yere doğru uzaklaştırılması sağlanmalıdır.

3-)Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpeklerin başı boş bırakılmalarının ve aşılı yemlerin yenmesinin engellenmesi gerekmektedir.

4-)Özellikle çocuklarımızı bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarmalıyız.

5-)Kapsülün içindeki aşı gözümüze veya cildimizdeki açık bir yaraya temas ederse, temas noktalarını su ve sabun ile yıkamalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

6-)Bazı hayvanlar yemleri farklı yerlere taşırlar. İnsanların bu yemleri bahçelerinde bulmaları halinde, yerden direk temastan kaçarak bir eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir Veteriner Hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir.

            Yukarıda belirtilen konularda, yapılacak çalışmalar ve Kuduz hastalığı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi proje başarısı ve kamu sağlığı açısından önem arz etmekte olup, İl Müdürlüğümüz koordinesine İlimizde hassasiyet ve zaman mevhumu gözetmeksizin yürütülmeye başlanılacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ