Sarıaslan ; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin siyasi, ekonomik ve toplumsal zararları üzerine, TBMM Genel Kurulunda konuştu

Sarıaslan ; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin siyasi, ekonomik ve toplumsal zararları üzerine, TBMM Genel Kurulunda konuştu

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk SARIASLAN Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin siyasi, ekonomik ve toplumsal zararları üzerine, TBMM Genel Kurulu konuştu.

Av. Faruk SARIASLAN Konuşmasında;

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sizleri saygıyla selamlıyorum.

İYİ Partinin vermiş olduğu Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine ilişkin Meclis araştırması konusunda konuşacağım.

Sayın milletvekilleri, bütün hukukçular bilir ki “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” diye bir sistem şimdiye kadar hiçbir anayasal literatür ’de görülmemiştir. Türkiye’de de hükûmet sistemine “Cumhurbaşkanlığı” isminin verilmesi bir kelime oyunundan, bir aldatmadan başka bir şey değildir. Adına “diktatörlük rejimi” “tek adam rejimi” diyemedikleri için bu ad, üstüne geçirdikleri bir kılıftan ibarettir. Aslında, bu sistemin adı “ucube tek adam rejimi “dir. Yasama, yürütme ve yargının tek adamda toplandığı, Parlamentonun yetkisinin gasp edildiği bir rejimin adıdır. Bakın, size somut bir örnek vereyim, 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan, 24 Kasım 2011’de de Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayladığı İstanbul Sözleşmesi, Anayasa’nın 6’ncı maddesine aykırı bir şekilde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ortadan kaldırılmıştır. Bakın, bunun nasıl gasp edildiğine ilişkin Anayasa’nın 6’ncı maddesi açık: “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz.” diyor. Şimdi, Anayasa’nın vermiş olduğu bu yetkiyle uluslararası bir sözleşmeyi kim onaylar? Türkiye Büyük Milet Meclisi onaylar. Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayladığı bir uluslararası sözleşmeyi ancak Türkiye Büyük Millet Meclisinin ortadan kaldırması gerekirken Sayın Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bunu ortadan kaldırabilmiştir. Bu, Anayasa’da açıkça yetki gaspıdır.

Sayın milletvekilleri, bu ucube sistemden sonra ülkemizde maske satış fiyatları, şehirlerarası otobüs fiyatları olmak üzere… Yüksek yargının atanmasından üniversitedeki kadro atamalarına, yargıda kimin kimler hakkında nasıl karar vereceğine dair bu ucube sistemi temsil eden Sayın Cumhurbaşkanı karar verebilmektedir.

Sayın milletvekilleri, bir sistem neden değiştirilir? Ülkenin refaha kavuşması için, adaletin gelmesi için, hukukun üstün kılınması için. Bu sistemin gelmesinden sonra geçmişe şöyle bir göz atalım. 1 doların karşılığı, 2018 yılının Aralık ayında 5 lira 20 kuruş iken 2022 yılının Mayıs ayında 16 lira 48 kuruş olmuştur.

Net asgari ücretin dolar karşılığı, 2018 yılının Aralık ayında 320 dolar iken 2022 yılının Mayıs ayında 258 dolara düşmüştür. 1 euronun karşılığı, 2018 yılında 5 lira 90 kuruş iken 2022 yılının Mayıs ayında 17 lira 56 kuruş olmuştur. Gram altın 2018 yılının Aralık ayında 212 lira iken 2022 yılının Mayıs ayında 972 lira olmuştur, neredeyse 7 kat artmıştır. Benzinin fiyatı 6 lira 24 kuruştan 22 liraya, mazot 2018 yılının Aralık ayında 5 lira iken şu an 22 liraya çıkmıştır. Bugün Türkiye’de dış borç stoku 450 milyar doları geçmiştir. Şu an dolar bazında para toplamak, para bulmak için kapı kapı dolaşırken yıllık yüzde 8 faiz verdiğiniz hâlde ülkeyi para bulunmaz hâle getirdiniz.

Bugün Türkiye’de, bu Hükûmetin yarattığı azınlık dışında borçlu olmayan neredeyse kimse kalmamıştır. Yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında gençlerin yüzde 70’i, halkın yüzde 47’si yurt dışında yaşamak istemektedir; buyurun, eseriniz ortada. İşte, Türkiye’yi “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” denilen ucube sistemle bu hâle getirdiniz. Bir hukukçu olarak en acısını söyleyeyim: Sayın milletvekilleri, Türkiye’de hukuk kullanılarak resmen diktatörlük geliştirilmekte, uygulanmakta, hukuk ortadan kaybolmaktadır. Tek bahaneniz var “Vatandaş bize oy verdi.” Şunu unutmayın: Vatandaştan aldığınız oyla kendinizi meşru kılabilirsiniz ama hukuktan yetkinizi almazsanız getirdiğiniz sistemin adı “diktatörlük” olur.

Saygılar sunuyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ