NEVÜ’de ‘Hünkar Hacı Bektaş Veli 750. Anma Yılı: Ses–Nefes’ Etkinliği Düzenlendi

NEVÜ’de ‘Hünkar Hacı Bektaş Veli 750. Anma Yılı: Ses–Nefes’ Etkinliği Düzenlendi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından vefatının 750. yılında Hünkâr Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri kapsamında ‘Ses/Nefes’ etkinliği düzenlendi.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cesur Pehlevan, Düzce Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibinin semah sunumunun ardından etkinlik Düzce Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran ve NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cesur Pehlevan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılışta konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversiteye ismini de veren Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750 yılının UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Hacı Bektaş Veli Anma Yılı’ ilan edilmesi münasebetiyle üniversite olarak, Hacı Bektaş Veli Anma Yılı’nın ruhuna uygun olarak Hacı Bektaş Veli’nin kişiliğini, yaşamını, düşünce dünyasını, eserlerini, öğretilerini, yaşam ilkelerini ve bunların çağrışımları ile günümüze etkilerini içeren birçok önemli etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.

Aktekin, “Gerek düşünce dünyası, gerekse inanç önderliği bakımından toplumumuza örnek teşkil eden ve üniversitemize ismini de veren Hünkâr Hacı Bektaş Veli, sadece Anadolu coğrafyasında değil, Balkan coğrafyasında da saygıyla anılan bir kişiliktir. ‘Ara, bul’ ,’Bir olalım, iri olalım, diri olalım’, ‘Her ne arar isen, kendinde ara’, ‘Eline, diline, beline sahip ol’, ‘İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ gibi üniversitemizin de ilke olarak benimsediği Hünkâr’ın veciz sözleri ile bugün de tüm insanlığı aydınlatmaya devam etmekte.

Görmediğimiz, hissetmediğimiz, bilmediğimiz, ruhuna temas edemediğimiz pek çok şeyi anlamak ve anlamlandırmak bilim, sanat, felsefe ve tasavvuf gibi alanlarda derinleşmekle mümkündür. Kültürel belleğimizin zamanın yıkıcı etkisi karşısında ayakta kalması ve özelde Hacı Bektaş Veli felsefesinin anlaşılması, hatırlanması, korunması ve uygulanması adına bu alanlar en önemli etkinlik alanlarıdır.

Bu anlamda bu güzel etkinliğin bilim ve sanat dünyasına, ülkemiz ve dünya kültürüne katkı sunmasını dilerken, panel ve sergide yer alan bilim ve sanat insanlarına, emeği geçenlere ve siz değerli katılımcılarımıza şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik kapsamında düzenlenen panele geçildi. Panelde Düzce Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden sergi küratörü Öğr. Üyesi Nilgün Yüksel ‘Ses/Nefes’, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğr. Üyesi Necmi Aksoy ‘Anadolu Kültüründe Ağaç, Çiçek, Doğa Kültürü ve Sembolizmdeki Yeri’ ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlgar Baharlu ‘Hacı Bektaş’ın Güzellik Bakış Açısı’ üzerine konuştu.

Panel sonunda Rektör Aktekin, panelistlere belgelerini ve plaketlerini verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ