NEVÜ’de ERASMUS+ KA2 Green Buildings Projesi Bilgilendirme Semineri Gerçekleştirildi

NEVÜ’de ERASMUS+ KA2 Green Buildings Projesi Bilgilendirme Semineri Gerçekleştirildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de ERASMUS+ KA2 Green Buildings Projesi Bilgilendirme Semineri Gerçekleştirildi.  

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve Prof. Dr. Serkan Şahinkaya, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ankara Ofis Başkanı ve Türkiye Başkan Vekili Mehmet Üvez, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Genel Sekreteri Engin Işıltan, NEVÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi Uzmanı Özlem Kalkan,  akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.  

Avrupa Komisyonu’nun 2020 Gençlik Stratejisi’nde yer bulan “Gençlik ve Dünya” başlığı altında temellendiğini belirten NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, ERASMUS+ KA2 Green Buildings Projesi Bilgilendirme Seminerinin açılış konuşmasını yaptı. Seminerin başarılı geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Çolakoğlu projenin ayrıca gençlerin küresel konularda politika yapıcılarla işbirliği hedefi de olduğunu belirterek, proje kapsamında, öğrencileri, öğretmenleri ve sektör temsilcilerini “yeşil davranışa” (geri dönüşüm, enerji tasarrufu, hibrit araçların kullanımı gibi) yönlendirerek “Yeşil Bina” kavramının anlaşılmasına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. 

Toplantıya çevrim içi katılan Avrupa İmar ve Kalkınma (EBRD), Ankara Ofis Başkanı ve Türkiye Başkan Vekili Mehmet Üvez, yeşil binaların, 231 milyar dolar ABD doları tutarındaki enerji verimliliği pazarının en büyük bölümünü oluşturan binalarla birlikte büyük bir küresel yatırım fırsatını temsil ettiğini belirtti.  EBRD’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde binaların da zorluk teşkil ettiğini ifade ederek, söz konusu ülkelerde bina yenileme oranları ve uygulamalarının Paris Anlaşması hedeflerinin çok altında olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu çabaların çoğunun, kapasite ve tedarik zinciri sınırlamalarının yanı sıra düzenleyici mevzuat eksiklikleri ve politika kısıtlamaları nedeniyle maliyet açısından da uygun olmadığını iletti. On yıllık yeşil finans deneyimini teknik yardım ve politika diyaloğu ile birleştiren EBRD’nin Yeşil Ekonomide Geçiş (GET) yaklaşımı, yeşil bina zorunluluklarını net ekonomik, çevresel ve sosyal faydalarla sağlam yatırım fırsatlarına dönüştürmeyi amaçladıklarını vurguladı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın, 2025 yılına kadar yatırım faaliyetlerinin çoğunun yeşil projelere ayrılacağını ekledi. 

Etkinlikte konuşan bir başka isim de CEDBİK Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Genel Sekreteri Engin Işıltan’dı. Artan gelir düzeyleriyle, yeni yükselen orta sınıfın her yıl 90 milyon arttığını ve daha fazla insanın daha fazla bina olduğunu vurgulayan Işıltan,  2018 Birleşmiş Milletler Küresel Durum Raporu’na göre 2015-2017 yıllarına dair verilerde, enerjiye bağımlı emisyonların %28’inin bina kaynaklı olduğunu belirtti. Dünya üzerindeki suyun sadece %2.5 kısmının tatlı su olduğunu bunun kullanılabilir olan kısmının ise %0.3 oranıyla temsil edildiğini ifade eden Işıltan, bir damlanın bile çok dikkatli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Projede NEVÜ ile birlikte çalışmaktan oldukça memnuniyet duyduklarını belirten Işıltan, eğitim öğretim sektörü ve alana ait sahada var olan sektörlerin bireysel öğrenme materyali hazırlarken mutlaka birlikte çalışmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. 

NEVÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi’ni temsilen toplantıya katılan Uzman Özlem Kalkan ise, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin ERASMUS+ KA2 Green Buildings Projesi kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaları aktaran bir sunumun gerçekleştirildiğini belirtirken, sürdürülebilir yaşam, yeşil bina, akıllı bina, yeşil ekonomi gibi hepimizin yaşamına hızlı giriş yapan kavramları açıklayarak proje ortakları ve proje hedeflerinden bahsederek, AB Yeşil Mutabakatı, BM Kalkınma Hedefleri, AB 2020 Gençlik Stratejisi belgelerinde yer alan yeşil bina ve yeşil davranış tanımlamalarının mevzuat altyapısını paylaştı. Gelişmiş ülkelerin kaynaklara erişiminin oldukça yüksek ve kolay olduğunu belirten Kalkan, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyadaki nüfusun, %20’sinin hâlihazırdaki dünya kaynaklarının %86’sını tükettiğini ekledi ve tüm ülkelerin mevcut sorunların farkına varmaları ve etki oluşturmaları için değişime gitmeleri gerektiğini vurguladı.  

Proje kapsamında, hazırlanan Bireysel Öğrenme Materyali/Modüllerin başlıklarını paylaşarak, proje bitiminde tüm modüllerin öğretmenler, okul yöneticileri, inşaat mühendisleri, mimarlar, inşaat ustaları, yükleniciler, emlak danışmanları, ortaokul, mesleki ve teknik eğitim lise ve üniversite öğrencileri, politika yapıcılar, farklı EU Programlarında proje yürütenlere iletilebilecek bir dizi faaliyet yürüteceklerini belirterek ülkemizde Yeşil Bina Sertifikası alan binaların fotoğraflarını paylaştı. 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ