NEVÜ “Yerelde Kadın Buluşmaları’na Ev Sahipliği Yaptı

NEVÜ “Yerelde Kadın Buluşmaları’na Ev Sahipliği Yaptı

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile UNICEF işbirliğinde düzenlenen “Yerelde Kadın Buluşmaları”nın 7’ncisi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de gerçekleştirildi.

Yabancı ve yerel toplumdan kadınların uyum süreçlerine dahil edilerek birlikte yaşam kültürü geliştirmelerine katkı sağlamak amacıyla NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Nevşehir İl Göç İdaresi Müdürü Akif Doksar, protokol üyeleri, davetliler ve mülteci kadınlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Nevşehir’de yaşayan mültecilerin sosyal uyumunu güçlendirmek amacıyla bölgenin turistlik bölgelerinde çekilen ve mülteciler tarafından seslendirilen Nevşehirli Refik Şabaran’ın “Feridem” türküsünün ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Büyüksün Türkiye” kısa film gösterimiyle başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Nevşehir İl Göç İdaresi Müdürü Akif Doksar Yaptı.

İl Müdürü Doksar  “Ülkemizde 4 milyon civarında göçmeni ağırlamaktayız ve dünyada en fazla mülteciyi ağırlayan birinci sırada ülke konumundayız. Göç konusunu devlet ve toplum olarak çok iyi bir şekilde yönetmekteyiz.  Dünyada örnek şekilde gösterilen ve göçü çok iyi şekilde idare eden bir ülke konumundayız ve bu bizim artı değerlerimiz arasında. Dünyada bazı ülkelerde meydana gelen savaşlarda ne yazık ki en fazla zararları kadınlar ve çocuklar görmekte.

Kadınlarımız toplumun temeli olan ailenin ve geleceği olan çocuklarımızın üzerinde çok büyük emeği olan en değerli varlıklarımızdır. Kadınlarımıza daha çok statü ve değer verilmesi gerekiyor. Ailenin temel birliği kadındır, kadın her alanda fedakârdır. Bilhassa ülkemizde ve şehrimizde misafir olan kadınlarımızın ülkelerinde çektikleri sıkıntıları ve acıları biz biliyoruz. Biz ülke olarak tüm imkânlarımızla bugüne kadar nasıl mazlumların yanında yer almış isek, bugünde mazlumların yanında yer almaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Ülke olarak 142 farklı uyruktan 5 milyon göçmeni misafir ettiklerini ve yürütülen çalışmalara değinen Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, “Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüz içinde bulunmuş olduğu İçişleri Bakanlığı’nın bütün birimleri ile birlikte ve tabi ki Sayın Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanımızın bize verdiği vizyoner bir ufukla aramızda bulunan 142 farklı uyruktan 5 milyon misafirimize ve kardeşimize hizmet etmeye çalışıyor. Yaklaşık 2 yıl önce Türkiye’de bizimle kalan insanlarla uyum faaliyetlerine başladık ve sadece şu pandemi döneminde 2020 yılı içerisinde 60’tan fazla il ve ilçede çalışmalar yürüttük.

Uluslararası göç termolojisinde mülteci, sığınması, uluslararası koruma, geçici koruma, şartlı koruma statüleri vardır. Ama biz bu işe o şekilde bakmıyoruz. Biz kendilerine kardeşlerimiz diyoruz, misafirlerimiz diyoruz. Biz yüzyıllardır mazlumların yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde görev yapan bir üst düzey yönetici olarak değil bir kardeşiniz, bir göçmen çocuğu, bir üniversite hocası olarak ve hatta hepsinden önemlisi ise bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gönül rahatlığıyla ve huzurla şunu ifade edebilirim ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün kurum ve kuruluşlarıyla, bütün çalışanlarıyla bu göç politikalarını akılla, bilimle ve mantıkla kurguluyor ve yönetiyor”diye konuştu.

Açılışta konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı “Bizim iki özelliğimiz vardır. Bunlardan bir tanesi kimliğimizde yazan Türk olmak, ikincisi de Müslüman olmak. Bu iki üst kimlik bize şunu söylemektedir ki,  Türklük zaten Orta Asya’dan bu tarafa gelen ve sürekli göç eden bir toplum. Yani göçün ne olduğunu bilen ve anlayan bir toplumuz. Beraberinde inandığımız Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicret etmesi. İşte biz böyle bir anlayışının mensubu olan Türkiye  Cumhuriyeti Devleti ve bu anlayışının uygulayıcı olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğın’ın olduğu bir yerde, bütün medeni dünyanın ve Avrupa’nın dur dediği, alman dediği, benim sosyolojimi bozacak dediği bir noktada bütün kapıları açarak 4 milyon muhacir kardeşimizi kucaklıyor ve misafir ediyor hale geldik. İşte budur bizim benliğimizi ve gerçek kimliğimizi ortaya çıkaran, işte budur dünyanın neresinde olursa olsun, hangi dile ve ırka  mensup olursa olsun bütün mazlum ve mağdurlar ile mazlum ve mağdur coğrafyaların ev sahipliğini yapan ve  onlara kol kanat açan işte o devletin adıdır Türkiye” diye konuştu.

Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz ise konuşmasında “Türk-İslam geleneğimizin gereği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizde mazlum ve mağdurlara ev sahipliği yapıyoruz.   Kadınlar başımızın tacıdır, hayatın değeridir. Onların huzuru ve mutluluğu bizim huzurumuzdur. Kadın insandır, kadın kardeştir, anadır, eştir hayatımızın değeridir. Kadınlarımızı öncelikle eğitim ve iş hayatı başta olmak üzere her alanda birey olarak, onunla birlikte anne, eş, evlat sıfatlarıyla desteklemeye devam ediyoruz. Aile kurumumuzu güçlendirmek için yapacağımız çalışmalarda kendi medeniyet değerlerimize bakacağız.  Elbette kadını, şiddet ve ayrımcılık başta olmak üzere, onun bir insan olarak zaten maruz kalmaması gereken kötülüklerden korumak için her türlü tedbiri alacağız. Elbette kadını eğitimden iş hayatına, siyasetten sivil toplum faaliyetlerine kadar her alanda destekleyeceğiz” dedi.

Açılıştı konuşan Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel de “Ülkemiz bulunduğu stratejik ve jeopolitik konumu itibarıyla tarih boyunca büyük göçlere maruz kalmış bir coğrafyadır. Tüm dünya adeta gözlerini kapatırken, ülkemiz duyarlı yaklaşımını kaybetmeden göç politikasını, insan temelli oluşturmayı başarmıştır. Mülteci, göçmen, geçici koruma altındaki insanlar farklı ülkelerde, farklı statülerde isimlendirilmiştir. İsimlendirmeleri ne olursa olsun hepsinin evrensel hak ve özgürlükleri talep etmeye diğer insanlar gibi hakkı var.

Biz ülke olarak her ülkeden ve her milletten misafirlerimiz ile birlikte binlerce yıl olduğu gibi bugünde barış içinde huzur içinde onlarla beraber yaşamaya ve geleceğe de bunu taşımaya kararlıyız” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok’ın yaptığı panele geçildi. Panele konuşmacı olarak katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise, uyum ve tecrübe üzerine konuştu.

Rektör Aktekin konuşmasında “1999 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı bursluluk sınavını kazanarak lisansüstü eğitim görmek üzere eşim ile birlikte İngiltere’ye gittiğimizde o ülkenin diline ve kültürüne yabancı olduğumuz için büyük zorluklar çektik. Çünkü dil başta olmak üzere yemek kültürü dâhil birçok kültür farklılığıyla karşılaşıyorsunuz. Yani bir nevi uyum zorluğu çekiyorsunuz. Bu nedenle yabancı bir ülkeye gidecekseniz temelde dil kurslarına katılarak o ülkenin ve toplumunun kültürünü öğrenmek çok önemli.

Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü ve Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü görevlerimde de yurt içi ve yurt dışında eğitim alanlarında önemli çalışmalarda bulundum. Bunlar arasında ülkemizde bulunan mültecilerin başta eğitimleri olmak üzere onlara eğitim verecek Suriyeli, Iraklı ve benzeri ülke vatandaşı öğretmenlere eğitimler vererek önemli bir alt yapıyı oluşturduk. Diğer taraftan ülkemizde bulunan mülteci çocuklarımızın da eğitimlerinde kendi çocuklarımızdan ayırt etmeksizin eğitim programları hazırlayarak uyguladık.

Şunu özellikle belirtmek istiyorum ki, farklı kültürlere sahip insanların birbirleriyle dayanışma ve birbirlerine destek olmaları uyum açısından çok önemli. Çünkü kendilerine sunulan birçok destek ve yardımlardan ancak bu şekilde haberdar olabilirler. Bu konuda ülkemizde mültecilere yönelik başta devletimiz olmak üzere değişik sivil toplum kuruluşlarımız aracılığıyla dil, eğitim, resim ve benzeri kurslar ile birlikte psikolojik destek anlamında birçok imkân sağlanıyor. Devletimiz özellikle çeşitli nedenlerden dolayı ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mültecilere yönelik sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda büyük destekler veriyor.  Devletimizle birlikte milletimizin de inancının gereği olan paylaşma duygusuyla ortaya koyduğu fedakârlıkları ne kadar takdir etsek azdır” dedi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ