NEVŞEHİR’DE KURUMSALLAŞMA VE AİLE ANAYASASI PANELİ

NEVŞEHİR’DE KURUMSALLAŞMA VE AİLE ANAYASASI PANELİ

kurum

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası himayesinde, TOBB Nevşehir Genç Girişimciler Kurulu tarafından Ahiler Kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle “Yeni Nesil Patronlar – Ailede Birlik İşletmede Sürdürülebilirlik” konulu panel düzenlendi. Kapadokya Lodge Otel’de düzenlenen panele Vali İlhami Aktaş, NTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Ürgüp TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, Genç Girişimciler Başkanı Osman Vergiveren, TOBB Nevşehir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülper Gündüz Yassı, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol ve Nevşehir’in önde gelen iş adamları, genç ve kadın girişimciler katıldı. Yoğun ilgi gören panelde açılış konuşmalarını TOBB Nevşehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Vergiveren, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız ve Nevşehir Valisi Sayın İlhami Aktaş yaptı.

Aktaş panelde yaptığı konuşmasında, aile şirketlerinin önemine değindi. Aile şirketlerinin gelecek nesillere aktarılarak büyümesinin toplumumuzda büyük öneme sahip olduğunu belirterek, ülke ekonomine katkı sağlama konusunda da yine aile şirketlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmasında hem Türkiye hem dünya için aile şirketlerinin önemi ve yaygınlığından bahseden Parmaksız, bu şirketlerin yeni nesillere geçebilme oranının düşüklüğüne dikkat çekerek aile anayasası ve profesyonel kurumsal yönetim anlayışının çözüm için önemli hususlar olduğunu söyledi. Parmaksız: “Başarılı şirketler; uzmanlardan destek alan, danışan, araştıran, akıl alan, çözüm odaklı yaratıcı yaklaşımı olan, kaynaklarını etkin ve verimli kullanan, iyi planlayanlardır. Aile şirketleri her zaman gelişme odaklı bir zihniyeti benimsemeli. Bu nedenle mevcut yöneticilere, yeni nesil ve yeni katılanlara önemli görevler düşmekte. Genç nesil yöneticileri, işlerini geliştirmeleri için aldıkları eğitimin yanı sıra yenilikleri de yakından takip etmeli. Rekabet ortamında kendilerini sürekli güncellemesi, eğitime ve öğrenime açık olması gerekiyor. Aile şirketlerinin en büyük sorunlarından biri de kuşak geçişi. Kuruluş dönemindeki sancıları başarıyla atlatan şirketlerde klasik evreler incelendiğinde kurucu, ikinci kuşak ve üçüncü kuşak olarak sıralanan kuşak geçişlerinde en büyük sorunun üçüncü kuşağa geçiş aşamasında yaşandığı gözleniyor. İlk iki kuşağın üçüncü kuşak tarafından sunulan değişim önerilerine karşı kapalı olması sorunu oluşturan etkenlerden biri.” diyerek kuşak çatışmasının ivedilikle çözülmesi gereken bir sorun olduğunu vurguladı. Etkinliğin büyük ilgi çekmesinden memnuniyet duyan Vergiveren, yoğun katılım gösteren Nevşehirlilere ve bu panelin düzenlemesine olan katkılarından dolayı Başkan Parmaksız’a teşekkür etti. Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol ise, ajans olarak kurumsallaşma konularında Nevşehir’in önemli bir ekonomik gücü olan aile şirketlerine verdikleri mali destek programlarından bahsetti.

Daha sonra moderatörlüğünü CGS Center Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman’ın gerçekleştirdiği panele geçildi. Panel katılımcıları olan Faf Vana A.Ş ve Gaziantep firması Ansa A.Ş. yetkilileri ile kurumsallaşma, aile anayasası, ailede uzlaşma, bilinçli görev dağılımı, tecrübelerin gelecek nesillere aktarılması ve şirketlerin sürdürülebilirliği üzerine

konuşuldu. Aile anayasası ve kurumsallaşmanın, değişen dünyada yer edinebilmek ve şirketlerin kalıcı olması için kritik rolüne değinildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ