Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde ‘Kapadokya Bitkileri Sergisi’ açıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde ‘Kapadokya Bitkileri Sergisi’ açıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de Türkiye’nin farklı bölgelerinde de örnekleri bulunan ve Latince isimlerinde “Kapadokya” kelimesi geçen çoğunluğu endemik olan bitki çeşitlerini tanıtan ‘Kapadokya Bitkileri Sergisi’ açıldı.

NEVÜ Önce İnsan Kulübü tarafından etkinlikler çerçevesinde NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli Dr. Kurtuluş Atlı ve Elvan Aydın’ın endemik bitki çeşitlerinin yer aldığı “Kapadokya Bitkileri Sergisi” konulu sergi açıldı. Serginin açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Önce insan Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Davut Sarıtaş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Türkiye’de yaklaşık 11 bin bitki türünün olduğunu ve bunun 3 binini endemik bitki türünün oluşturduğunu belirten Dr. Kurtuluş Atlı, sergide Kapadokya ismini verilen yöreye özgü bitki türlerinin yer aldığını söyledi. Atlı “Sergimizdeki bitkiler, bilimsel isimlerini Kapadokya Bölgesi’nden almaktadır. Tür isimlerinde Kapadokya kelimesi geçen, çoğunluğu endemik (yöreye özgü) olan bitkiler tüm dünyadaki çalışmalarda bu isimlerle anılmaktadır.

Öğrencilerin doğa yoksunluğunun giderilmesi için arazi çalışmaları, sergiler, seminerler, belgesel film gösterileri gibi çalışmalar yürütülebilir. Burada söz konusu olan sergi ile tüm katılımcıların doğaya yönelik ilgilerini arttırmak ve ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin farkına varmalarını sağlamak temel hedeflerimizdendir. Çünkü ülkemizde yaklaşık olarak 11 bin bitki türü bulunmakta ve bunların 3 bin kadarı endemik türdür. Bu sayı Avrupa kıtasının tamamında bulunan tür sayısına eşittir. Ayrıca Türkiye 37 farklı coğrafyaya ayrılan dünyada üç farklı coğrafyayı bünyesinde barındıran nadir ülkelerden biridir. Tür çeşitliliğimize katkı sunan bu değerlerin halka anlatılması büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

Sergide Allium cappadocicum (Kapadokya soğanı), Allium nevsehirense (Nevşehir soğanı), Festuca cappadocica (Peri yumağı), Eruca cappadocica (Izgın), Gundelia cappadocica (Kapadokya kengeri), Polygonum cappadocicum (Kapadokya madımağı), Hesperis cappadocica (Kapadokya akşam yıldızı) gibi 30’a yakın yöreye özgü bitki türü resminin yer aldığını söyleyen ve doğaya yakın yaşamanın insan sağlığına iyi geldiğini belirten Dr. Kurtuluş ATLI, doğa yoksunluğunun giderilmesi için en yakınımızdaki doğadan başlamanın önemine vurgu yaptı.

Ülkelerin ve bölgelerin sahip oldukları değer ve zenginliklerinin araştırılması, ortaya çıkarılması, korunması ve bunların tanınırlığının arttırılmasının önemine değinen Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ise, Türkiye’nin ve Kapadokya’nın kültürel ve doğal yapısıyla birlikte, değişik bitki ve canlı türleriyle de önemli bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi.

Aktekin, “Bildiğiniz üzere ülkemiz coğrafi konumu olarak üç tarafı denizlerle çevrili, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin yanı sıra binlerce tür bitki ve canlı türlerini de barından bir ülke. Yaşadığımız ülkede ve bulunduğumuz coğrafyada hangi tür bitki ve canlı türleri ile birlikte diğer zenginliklerin olduğunu bilmek, bunların özellikleri ve faydaları hakkında bilgilere sahip olmak çok önemli. Bu bağlamda ülkemiz başta olmak üzere dünya coğrafyalarının sahip olduğu kültürünü ve değerlerini gezerek, görerek ve araştırarak öğrenmeniz siz değerli öğrencilerimizin entelektüel anlamda alan dışı gelişimine de büyük ölçüde katkılar sağlayacaktır.

Diğer taraftan ülkelerin ve bölgeleri kültürel ve doğal miras değerlerinin araştırılması, ortaya çıkarılması, korunması ve bunların tanınırlığının arttırılması günümüzde üzerinde durulması gereken en önemli hususlar arasında. Biz de Yükseköğretim Kurulu tarafından “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma programına dâhil edilen üniversite olarak bulunduğumuz bölgenin ve şehrin sahip olduğu tüm değerlerinin araştırılması, ortaya çıkarılması, geliştirilmesi, tanınırlığının arttırılması ve korunmasına yönelik önemli projelerle birlikte çalışmalar yürütüyoruz.

Bugün ise ülkemizin ve bölgemizin sahip olduğu bitki türleri içerisinde Kapadokya ismi verilen yöremize ait bitki türlerinin yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışını siz değerli katılımcılar ve öğrencilerimiz eşliğinde gerçekleştireceğiz. Ben bu vesileyle sergiyi düzenleyen üniversitemiz Önce İnsan Kulübümüze, sergide eserleri yer alan hocalarımızla birlikte siz değerli katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından katılımcılar ile birlikte serginin açılışını gerçekleştiren Rektör Aktekin, sergi alanını gezerek sergide yer alan bitki türleri hakkında bilgi aldı.

Sergi 30 Aralık 2022 tarihine kadar NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda açık kalacak.

NEVÜ’de “Kapadokya Bitkileri Sergisi” Açıldı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ