NEHÜ’de “Taşrayı Anlamak” Konulu Konferans Düzenlendi

NEHÜ’de “Taşrayı Anlamak” Konulu Konferans Düzenlendi

TASRA

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından “Taşrayı Anlamak” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Köksal Alver konuşmacı olarak katıldı.

Üniversite Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa; Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel, Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını üniversite Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Yavuzer yaptı. Yavuzer “Sosyoloji Bölümü olarak başlattığımız gelenekle,  her ay bir sosyolog hocamızı şehrimize ve üniversitemize getirmek suretiyle onların bilgi ve birikimlerinden istifade etme yoluna gidiyoruz. Bizler derslerde öğrencilerimize vermemiz gereken bilgileri en iyi şekilde verip, onları donanımlı bir şekilde yetiştirmeye ve geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Derslerde verilen bilgilere ilave olarak ülkemizde alanında öne çıkmış, çalışmalarıyla marka olmuş değerli sosyologlarımızı öğrencilerimizle buluşturarak onların bilgi, birikim ve tecrübelerinden istifade etmelerine gayret gösteriyoruz. Bugün de Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Köksal Alver hocamızı öğrencilerimizle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Davetimizi kabul ederek aramızda bulunan sayın hocamıza hoş geldiniz diyor teşekkür ediyorum” dedi.

Taşrayı anlamak ve anlamlandırmaktan yola çıkarak taşranın tarifini yapan Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Köksal Alver, taşranın merkezle kıyaslanarak tanımlanıp algılandığını belirtti. Bunun da taşranın kendine has özelliklerini göremeden merkeze öykünmesine sebep olduğunu söyledi. Taşra ve merkezin birbiri ile kıyaslanmasının doğru olmadığını, her birinin kendisine özgü değer ve özelliklerinin bulunduğunu ifade eden Alver “Taşra ve merkezin her ikisinin de kendilerine ait olumlu ve olumsuz yanları vardır. Buna rağmen merkez her zaman bir cazibe merkezi olarak görülür. Bu yüzden de merkeze yönelme ve özenme durumu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Edebiyattan ve sosyolojiden örnekler veren, taşraya karşı başlıca iki farklı yaklaşımın olduğunu ifade eden Alver,  “Bu yaklaşımlardan biri taşrayı kötüleyip olumsuzlarken diğeri taşraya karşı olumlu bir yaklaşım sergileyip şehri olumsuzlamaktadır. Bunun her ikisi de eksik bir bakış açısı sunmaktadır. Taşrayı anlamanın ve anlatabilmenin yolu taşraya gitmekten ve oradaki gerçek aktörler ile yüz yüze gelmekten geçer.

Her yerin bir merkezi ve taşrası vardır. Ankara ve İstanbul ülke çapında merkez konumunda iken bütün il merkezleri de kendi ilçe ve köyleri için bir merkezdir. İstanbul’u ölçek aldığımızda bu kentin de bitmeyen bir taşra denizi olduğunu görürüz. Kenarları, çeperleri, varoşları, gettoları, çöküntü mahalleleri bulunmakta, hatta en merkezinde yer alan kimi alanları dahi taşra sayılabilmektedir” diye konuştu.

Konferans,  Prof. Dr. Köksal Alver’in katılımcıların sorularını cevaplaması ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ertan Özensel’in teşekkür konuşması ve plaket takdimi ile son buldu. Konferans sonunda Prof. Dr. Köksal Alver oluşturulan stantta “Taşra Halleri” isimli kitabını imzaladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ