İYİLİK YAPMA

İYİLİK YAPMA

HÜR DÜŞÜNCE                                                                          ZEKERİYYA İLLEEZ

                                                              İYİLİK YAPMA

          İnsnalar yaratıldıktan beri,şeytanın aldatmasıyla karşı karşıya olmuştur.İnsanlar dünyada imtihan içerisinde,hayatına devam etmektedir.

          İnsanlar ya şeytanın yolunda olmuş yada rahmani yol Sırat-ı Müstakimde olmuştur. Her ikisinden de olmaya kalkanda münafık olmuştur.

           İnsanaların söz,davranış ve yaşayış biçimleri kendi yapısını ortaya koyar.Bu yapıyı oluşturan özellikle de tanınırlar.Asık suratlı,güler yüzlü,iyiliksever,pinti-sıkı,bencil,geveze,az konuşan-sakin,yalancı,sahtekar, dürüst,güvenilir,fitne,fesat,haset vb. sıfatlarla insanlar anılırlar.

          Toplumda ne kadar iyi,güzel,doğru davranışlarla anılan insanlar çoğalırsa; o toplum sağlık,huzur,mutluluğu hak eden nitelikte olur. Oluşan problemlere çare üreterek çözen,hep umut dolu toplum olur.

          Türk toplumunda iyilik yapmak önemli bir haslettir.

          İyilik; karşılık beklemeden insanlara maddi ve manevi olarak yardım etmek,destek olmaktır. İyi insanların gayretleriyle toplumlar aydınanır.Ayakta kalır ve varlığını devam ettirir.

          İyilik yapmak kadar iyilik yapılacak kişiyi tespit etmek gerekir. İyilik ve yardımseverlik önce kendi yakın çevrenden başlamalıdır. Öncelikle yakın çevre tespiti ile iyilik yapılırsa her yerde iyilik ve yardımseverlik amacına ulaşır.

          Toplumda öyle insanlar vardır ki; kim hayırsever,yardımsever ise onu tespit eder.Onun etrafında tezgahını kurar. Özelliklede çalışmadan,bedavadan,asalakça yaşamaya alışmış insanlar ya bireysel yada gurup halinde iyilikseverliğide istismar ederler.

          İyilik insanlar için bir reklam,amaca ulaşmak için bir araç olmamalıdır.

          İnsanlar öbür dünyaya maddi anlamda bir şey götürememektedir. Allah’ın yaratmış olduğu bedende toprağa dönüşecektir. Peki insanlar öbür dünyaya ne götürmektedir? Sorusu aklımıza gelebilir. İnsan bu dünyada söz,davranış ve yaşayışıyla oluşturduğu kazancıyla gidecektir. O kazanç(sevaplar ve günahlar) cennet veya cehennemin kilidini açacaktır.

          Rahmetli babam Gardiyan Mustafa İlleez; “Oğlum dürüst olun.Yapabilirseniz iyilik yapın.Dünya boş “derdi. Rahmetli annem(Nüfusta Hafize,halk arasında Emine adıyla bilinirdi) de;”Oğlum kavga etmeyin.Konuşarak anlaşın. Kötülük yapmayın.İyilik yapın.İyi adamlarla arkadaş olun” derdi.

          Annem ve babam ikiside iyilik ve yardımsever insanlardı. Kendi yakın çevresi dışında da,herkese yardım ederlerdi. Onlar sadece sülalenin değil herkes için iyilik timsalleri idi. Belki kendilerini düşünemez oldular. Çok da yoruldular. Ama hep vicdanları rahat,huzur içinde idiler.Hepte iyilikleriyle anılırlar.

          Toplumda böyle insanlara sahip olmak yerine;insanları enayi,aldatılıp kandırılacak,çarpılacak, yontulacak kişi görenlerde hep fırsatçı ve vurguncu olmuşlardır. Ancak bütün kötü ve art niyetlilerin hesabı Allah’a verilecektir. Allah her şeye kadir ve hakimdir. O her şeyi görür ve bilir. Peygamber Efendimize bir kişi birkaç defa şikayette bulunur. Bern ona iyilik yapıyorum o bana hep kötülük yapıyor.. Defalarca şikayeti olsa da; Peygamber Efendimiz  “O size kötülük yapsada siz ona iyilik yapınız.” Demiştir.

          Allah,sabredenlerle ve iyilik yapanlarla beraberdir.

Not; Covid 19 Korono Virüs etkisini devam ettirmektedir. Temizlik,kişisel mesafe ve maske takmaya dıkkat edelim.Önce sağlık!

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ