GİZLİGİDER, 137. PAB GENEL KURULU HAKKINDA TBMM’DE KONUŞTU

GİZLİGİDER, 137. PAB GENEL KURULU HAKKINDA TBMM’DE KONUŞTU

ebubekir gizligider

GİZLİGİDER, 137. PAB GENEL KURULU HAKKINDA TBMM’DE KONUŞTU

Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.
Tabii, Kayseri bizim komşu şehrimiz. Kayserili bu tartışmalara on beş yıl ve aslında son altmış yıldır gerekli cevabı vermiş, o yüzden şu anda ben konuşmama devam edeceğim.
Parlamentolararası Birlik 137’nci Genel Kurulu toplantısına katılmak amacıyla 14-18 Ekim tarihleri arasında Meclis Başkanımızın Başkanlığında ve geniş bir heyetle bir katılım sağladık. Burada çok önemli gündem maddeleri vardı ve bu toplantıların tarihi itibarıyla belki en geniş katılımlarından birisi sağlandı. 135 ülke katılım sağladı, 96 Meclis Başkanı da yine gerek görüşlerini açıklamak gerekse ikili görüşmeler yapmak üzere bu toplantıda yer aldı. Sayın İsmail Kahraman, kıymetli Meclis Başkanımız geniş bir heyetle ikili görüşmeler sağladı, bunların arasında Kıbrıs, Irak, Suudi Arabistan ve yine Türkiye’yle görüşme isteyen diğer ülkeler vardı.
Bu yılki gündem, inançlar ve etnik gruplar arası diyalog vasıtasıyla kültürel çoğulculuk ve barışa katkıda bulunmak olarak tespit edilmişti. Burada tabii, yine, her türlü uluslararası toplantıda Türkiye’yi odak almaya çalışan, Türkiye’ye hedef almaya çalışan Güney Kıbrıs, Suriye ve Ermenistan’ın haksız iddiaları oldu; bunlara gerekli cevaplar gerek konuşmasında Meclis Başkanımız tarafından gerekse komisyonlarda her birimiz tarafından verildi.
Yine, neredeyse boş bulunan bütün üyeliklere ülkemiz tarafından adaylıklar sağlandı gerek Cumhuriyet Halk Partisi grubundan milletvekillerimiz gerekse AK PART grubundan milletvekillerimiz… Bu bağlamda kendisini tebrik etmek istiyorum, Çorum Milletvekilimiz Sayın Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Barış ve Uluslararası Güvenlik Komitesi üyeliğine seçildi. Çok önemli olan, Türkiye’nin de orada başat rol üstlendiğini düşündüğümüz bir konu gerçekleşti. Biliyorsunuz 2012 yılından bu yana büyük bir insani dram yaşanıyor çok uzaklarda, Güneydoğu Asya’da. Myanmar-Arakan, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuveyt, Sudan, İran, Bangladeş, Fas ve Endonezya’yla birlikte acil gündem maddesi olarak ortaya konuldu ve diğer gündem maddelerinin önüne geçerek rekor bir oyla seçildi, bundan sonra inşallah Birleşmiş Milletler gündeminde de bu konu çalışılacak.
Aslında ben burada şuna vurgu yapmak istiyorum: Birkaç İslam ülkesi bir araya gelebildiğimizde şahane bir iş çıkarabiliyoruz. Bize burada destek verenler sadece İslam ülkeleri değildi, mesela Latin Amerika ülkeleri, mesela Afrika ülkeleri ama bir türlü bu bir araya gelmelerimizi yaptırmadılar. Bizler de bir konuşma yaptık Arakan meselesiyle alakalı, Türkiye’nin gerek AFAD gerek TİKA gerek Kızılay ve diğer kurumları vasıtasıyla son beş yıldır alanda olduğu, bu işin maddi ve manevi başat rolünü üstlendiğini paylaştık.
Yine şunu söylemek istiyorum, uluslararası toplantılarda edindiğimiz izlenim şu: Bir, buralarda daha fazla ve daha etkin olmalıyız. İki, Türkiye ortak gündem maddesi. Gerek olumlu gerekse olumsuz noktada Türkiye son yıllarda hangi kıtadan olursa olsun, hangi görüşten olursa olsun ülkelerin en çok merak ettiği, “Türkiye’de neler oluyor, Türkiye’deki gelişmeler ne?” sorularını en çok sorduğu soru. Tabii gerek Kafkasların gerek Balkanların gerek Akdeniz’in gerekse Orta Doğu’nun anahtarının Türkiye’de olduğu artık tespit edilmiş durumda. Cumhurbaşkanımız ve siyasi hareketimiz son derece büyük bir merakla takip ediliyor ve inşallah, bu başarılarımız inanın ki dünyada da tespit ediliyor, dünyada da teslim ediliyor.
Ümit ediyorum ki bundan sonraki toplantılarda da ülke olarak daha büyük katkılar sağlayacağız ve gerek ikili diyaloglarda gerekse genel kurul gündemleri itibarıyla ülkemizin hakkının yenmesini engelleyeceğiz ve ülkemizin hakkının teslim edilmesini sağlamaya çalışacağız.
Bu vesileyle size katıldığımız toplantıya dair bilgi vermek istedim.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum, dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ