BENCİLLİK-ZALİMLİK

BENCİLLİK-ZALİMLİK

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                                         BENCİLLİK-ZALİMLİK

          İnsan doğduğunda temiz bir sayfa gibidir. Ömrü içinde ki yaptıkları,yaşadıkları her şey onun sermayesidir.

          İnsanların doğuşundan sonra yetişmesinde kalıtımla(irsilik-genler) geçen bir takım olumlu ve olumsuz davranışları ile birlikte,çevresel faktörlerin etkisiyle kişiliği şekillenir.

          Toplumda insanların söz ve davranışları kişiliğinin yansımasını ifade ederken:o kişilere bencil,yardımsever,olgun,kaba gibi tasvirler yapılır.

          İnsanların doğuştan akıl,düşünce ve zekası ile birlikte merak,araştırma inceleme durumuna gelir. Kendi varlığının devamı için öncelikle kendini düşünür. Çocuklarını yakınlarını düşünür. Bunun sınırı genişledikçe yardımseverlik,iyilikseverlik duyguları daha da gelişir. Bu tip insanlar daha mütevazi,söz ve davranışlarıyla güven vericidir. Böyle insan toplumun güzelliklerindendir.

          Bazı insanlarda vardır ki,gerek kalıtımdan gelen gerekse çevresel etkilerle kişiliği olumsuz oabiliyor. Mesela;bencil,ukala,kibirli,zalim vb

          Hayatın akışı içibde her hareketin ve davranışın karşılığında çıkar uman insanlar,çıkarı için her kılığa girerler. Bu tip insanlar aşağılık kompleksi ve acındırma içinde olurlar. İnsanların merhamet duygularınıda kullanmaya çalışırlar.

          Yine bu tip insanlar şikayet mekanizmasını çalıştırarak,bazı insanlarıda töhmet altına sokar. Kendisini masum ve mağdur göstermeye çalışır. Bu tip insanların konuştuklarında çıkarı yoksa hemen bir bahane ile onlardan uzaklaşmaya çalışır.

          Bencil insanlar sürekli kendi kimliklerini ve niyetlerini saklı tutar. Kurnazca hareket eder.

          Bencil insanlar kişilerden,toplumdan istediğini elde edemezse küser,olumsuz tavırlar sergiler. Eğer maddi ve manevi gücü var ise zalimleşir. Zulüm ile abad olmaya çalışır.

          Hep ben duygusunun getirdiği bencillikle karşısındakine dehşet,korku verme havalarına girer.

          Nemrut kendisini en güçlü görüyor,kendisinden daha güçlü olanın varlığını kabul etmiyordu!

          Hep ben hep ben diyordu.Ülkenin en büyük büyücüleri ve sihircileride onu terketti ama o bencillik ve azamet duygusunu terk etmedi.

           Kendinden güçlü bir varlığın olduğunu,Hz Musa ve kabileleri kovalarken denizin yarıldığını gördüğünde anladı. Ne yzaık ki geç kalmıştı.

          Bencil insanlar doğru yanlış önemli değil benim dediğim olsun yeter anlayışı içinde davranış büyüklüğü üreten makinalardır.

           Hani derler ya,toplum layık olduğu yönetim ve yöneticilerle yönetilirler. Bencil insanların etkin ve çoğunlukta olduğu toplumlarda hak adalet olmaz.Yöneticileride bencil ve zalim olur.

          İnsanlar kendi varlığı dışında da insanların olduğunu,kendisine hak gördüğü davranışların başka insanlarında hakkı olduğu düşüncesinde olmalıdır. Empati önemlidir.

          Bencil insanlar sadist olur. Hep kendi çıkarını düşündüğü için belki arkadaşı olur ama dostu olmaz!

          Bencil insanların ruh hali dengesizlik içindedir. Çok çabuk değişebilen,tıpkı Bukalemun gibidir. Vefa yoktur,sadakati de çıkarı içindir.

          Hocam bencil insanlar ve yalancılar  niçin bu kadar çoğaldı,derler!

 

          Bende kökeni eğitim olmakla birlikte;örnekler,idoller yanlış olunca,onları taklit eden ve takip edenlerde  öyle olur! Dedim.İlişkilerde karşılıklı iyi niyet olmayan yerlerde her türlü yalan,iftira,ikiyüzlülük,rezalet çok olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ