AVANOS’TA TARİHİ TAŞ KÖPRÜ-IRMAĞIN İÇİ

AVANOS’TA TARİHİ TAŞ KÖPRÜ-IRMAĞIN İÇİ

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                   AVANOS’TA TARİHİ TAŞ KÖPRÜ-IRMAĞIN İÇİ

          1202 Yılında kurulmuş,altı giriş ve altı çıkış yolu ile Kapadokya Turistik Yöresinin ve bölgemizin en önemli konumuna sahip ilçedir.

          Avanos tarihi ve kültürei zenginliği,tabii güzelliği ile de önemli bir merkezdir.

          İlçemiz bütün olumsuzluklara rağmen eğitim ve öğretim seviyesi yüksektir. Misafirperver ve hoşgörülü insanlar diyarıdır.

          Müderris Hacı Zekeriyya Efendi, Mabeyn Katibi Kurena Arif Bey,Hacı Nuri Bey gibi sadece bir kaçını ifade ettiğimiz değerlere sahip ilçe…

          İlçemiz önceden beri önemli bir merkez olmakla birlikte, Kapadokya Turistik Yöresinin el sanatları (Çanak,Halı vb…) merkezidir.,

          Avanos bütün güzellikleri ve özellikleriyle Evren Kenti Avanos olma hedefine yürümektedir.

          Tarihi Taş Köprümüz,2. Abdulhamit döneminde  Macar (Sarı Ustalar) ustalar tarafından yapılmıştır. Milletvekili Ali Rıza Bey gayretleriyle de (taş-toprak-beton vb)  kaplaması yapılmıştır.

          Tarihi Taş Köprümüz Osmanlı döneminden,tarihimizden bize mirastır. Ona sahip çıkmak,korumak,yerinde ve verimli değerlendirmek görevimiz olmalıdır.Tarihi Taş Köprümüz yükü çekmiş hala da çekmeye devam etmektedir.

           Tarihi Taş Köprümüz ve (30-50 yıla hitap) yeni köprü yapılması konularında defalarca  www.kizilirmakavanos.com Kızılırmak Avanos Haber Portali ve özellikle de Avanos “Kızılırmak Gazetesin” de yazılar yazdık.

          Taş köprü ile ilgili yazılarımızda,yaya kısımlarının kaldırılıp,araç yoluna katılmasının yolun genişlemesini sağlayacağını belirtmiştik.

          Yaya geçitlerini de taş körünün tarihi ve kültür misyonuna zarar vermeden,her iki tarafına  müstakil olarak yapılmasının;yaya ve araç trafiği açısından iyi olacağını belirtmiştik.

          Bu konuda taş köprünün statiği,dayanma kapasitesi nasıl,şimdiki tekonoloji imkanlarıyla,taş köprünün mimari estetiği bozulmadan yapılabilirse,Avanos için çok iyi olacaktır.

          Tarihi ve kültürel değerlerimizi korumak ve yaşatmak hepimizin görevi olmalıdır.

          ________________________________________________________________

          Kızılırmak şirin Avanos’umuzun önemli bir velinimetidir.Kızılırmak’ın Avanos’tan geçmesi,Avanos için bir zenginliktir.

          Yemliha (Yamula) ardından Bayram Hacılı barajlarının yapılması sonucu,ırmağın suyu kontrol altına alınmış,kendi kendisini temizleme durumu azalmıştır. Baraj altında kalan yerleşim birimlerinde,ırmak içi ot-yosun gibi durumların çoğalması,ırmağın görünüm,çevre sağlığı,ırmak içinde yaşayan canlılar vb. için problemler ortaya çıkarmıştır.

           Her nimetin külfeti vardır. Külfeti var diye nimetten vazgeçemeyiz. Şu anda ki bilim,teknoloji,araç ve gereçlerle ırmağımızın talihsiz durumu düzeltilip,önceki güzelliği kavuşulur.

          Irmak içi olumsuzluğun çaresini DSİ,Çevre Bakanlığı Üniteleri,Üniversitelerin ilgili bölümleri,teknik-araç ve gereç,donanım-kadro müesseleri bir plan ve program dahilinde çalışarak “Temiz ve Güzel Bir Çevre “ sloganına uygun olarak ırmağımız gelecek nesillere de temiz olarak bırakılması sağlanır.

          Çevremizde canlı ve cansız varlıklar biz insanların emrinde ve hizmetindedir. Ancak biz insanlarda,insan olabilme vasfıyla,onlarında yaşama hakkı olduğu düşüncesiyle hareket edip;tabiat,çevre,canlı ve cansız varlıklar ve biz insanlar hep birlikte iyilikler ve güzellikler içerisinde olmalıyız.

          Irmağımızın gelecek 30-50 yıla hitaben ırmağın temizliğinin yapılması hem Avanos’u hemde bütün çevreyi mutlu kılacaktır.

          Avanos,Avanos halkı her şeyin en güzeline layıktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ