AVANOS’TA ÇEŞMELER-SOKAK ARALARI…

AVANOS’TA ÇEŞMELER-SOKAK ARALARI…

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                             ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                                   Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                         AVANOS’TA ÇEŞMELER-SOKAK ARALARI…

          İnsanlar bir yerde konaklamak istedikleri zaman,orada su var mı,yok mu ona bakarlardı.

          Su her zaman hava,toprak gibi insanlığın vazgeçilmez nimetidir.

          Öncelikle esas olan suya sahip olmak,onu israf etmeden olabildiğince verimli kullanmaktır.

          Geçmişten günümüze kadar ecdadımız çeşmeleri yaptırmış,hem kendi döneminde kullanılmış hemde geleceğe hayrat olarak bırakmıştır.

          İlçemizde çeşmeler yemek,içmek için kullanıldığı gibi asvaplar-çamaşırlar buralarda yıkanırdı. Bu çeşmelerden faydalananlar,dua ederler,Allah razı olsun derlerdi.

          İlçemiz Avanos’ta da özellikle hayırseverler tarafından yaptırılan çeşmeler vardı.Mesela; Golangıranların (Üvez)  Mustafa Üvez’in “Üvez Pınarı”  gibi…

          Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte inşaat ve mimarlıktaki gelişme ve değişiklikler ranta dönük çalışmalarıda beraberinde getirmiştir. Tabi dürüst işler yapanlar bunlardan müstesnadır.

          Tarihimize,tarihi değerlerimize sahip çıkmalıyız. Biz geçmişimize sahip çıkmaz isek; gelecekte bize sahip çıkmaz.

          Avanos’ta ki mahalle çeşmelerine bakım yapılmalıdır. Su kaynağı kurumamış ise,muhakkak kullanılır hale getirilmesi gerekir.

          Şayet kaynak kurumuş deniyorsa,şehir şebeke suyundan bağlantı yapılarak kullanılır.Kaynak tekrar oluşursa, kaynak kullanılır!

          Mahalle çeşmelerine Kaymakamlık,Belediye,Sivil toplum örgütleri,muhtarlıklar sahip çıkmalıdırlar.

          1960-1970’li yıllarda ,Avanos’un ana caddeleri,ara sokakları,mahalle küllükleri bulunmakla birlikte, temizdi!

          Mahllelerde her evde  köpek,kedi,keçi,koyun,inek,eşek,at,tavuk,horoz,hindi(culuk) gibi evcil hayvanlardan bulunurdu.

          Mahallede her hayvan kendi küllüğünde  ve çevresinde barınırdı. Mesela tavuklar kendi evin çevresinde dolanır çevreye zarar vermezdi.Zaten sayıları da mahdut olurdu. Mahalle sakinleri kendi evinin çevresini el süpürgesi ile temizlerdi.

          Belirtilen yıllarda Avanos’a gelen yabancılar-turistler çekinmeden,mesela; Yukarı Mahalle Müfti Sokağa girerler,çevreyi dolaşırlardı. Turistler tarihi ve temiz bir görünüme sahip olunduğunu söylerlerdi!

          Arkadaşlarla bir sohbet esnasında,Hocam bahsettiğin yerleri gitte şimdi bir gör,ne halde! Dediler. Her taraf tavuk,tavuk boku,pislik….Turistler buralara girmeye korkarlar diye şikayette bulundular.

          Demek ki bir şeyler değişiyor ama gelişmiyor. Önceden Yukarı Mahalle de evlerde herkes;kirkit sesi,eşeğin anırması,köpeğin havlaması,horozun ötmesi ile uyanırdı.Komşuluk ilişkilerinde saygı ve sevgi vardı.

          Demek ki insanlar köyden indim şehire hesabı,ne oldum delisi oluyor,kendini kurnaz,arsız zannedip,her şeyi kendi dünyasına göre düşünüyor. Yanlışları doğru gibi yaşıyor.

          Komşuluk ilişkilerinde dürüstlük,sevgi,saygı,yardımlaşma,güven kalmazsa,sokaklar insan ve çevre olarak pislikten geçilmezse,o yerde medeniyet tek dişi kalmış canavar olur.

 

          Önceleri bu yerlerde ben yaşıyorsam başkalarıda var,düşüncesiyle yaşanırdı! Şimdilerde benden başkası önemli değil düşüncesi ve yaşayışı hakimse,o yerin dürüst insanlarına yazık!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Hüseyin Aydın Üvez dedi ki:

    Benim dedem1911 doğumlu Mehmet Bahattin Üvez’dir.1940 ‘larda Üsküdar-İstanbul semtinde oturuyorlardı.O tarihlerde Ürgüp ve Avanos’tanbir çok misafir bizim eve gelirlerdi .Anneannem Ürgüp kayakapıdan .Suat Hayri Ürgüplü Teyze çocukları.

BİR YORUM YAZ