ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI) BAŞKANLIK SİSTEMİ (4)

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI) BAŞKANLIK SİSTEMİ (4)

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                              ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI)

                                                         BAŞKANLIK SİSTEMİ (4)

          Parlamenter Sistemde kuvvetler ayrılığında(Yasama-Yürütme-Yargı),yürütme (Hükümet) meclis içinden ve güven oyu alma şartına bağlı olarak çıkar. Başkanlık sisteminde ise;yürütme (Hükümet) meclis içinden değil,halk tarafından seçilen Başkan tarafındam oluşturulmaktadır.

          Hükümet (meclis onayı olmadan) seçilmiş başkan tarafından,meclis dışından oluşturulduğu sistemin adı BAŞKANLIK SİSTEMİDİR.

          Bilimsel çalışmalarda ittifakla kabul edildiği üzere,yasama-yürütme-yargı erkleri arasında ki ilişkilerin sağlıklı ve dengeli “Denge-Denetleme” mekanizmalarının iyi kurulması şartıyla her iki sistemde(Parlamenter-Başkanlık) demokratik sistem sayılmaktadır.

          Bilimsel ve teorik bilgiler bu sonuçları öngörüyorsa; Başkanlık Sistemi konusunda bu kadar,tartışma,kutuplaşma ve telaşa ne gerek vardır?

          Aslında halkta ki endişe,tartışma ve kutuplaşmada ki sebep kuvvetler arasında ki denge denetleme mekanizmasının düzenlenmemesi hatta tek adam yönetimine gidecek şekilde,demokratik sistemden uzaklaşmasıdır.

          Yürütme dışında,yasama ve yargının tek adam iradesine bırakılması demokratik endişe kaynağını oluşturmaktadır.

          Milletin birliği ve bekası için hızlı karar alma ve uygulama adına sahip çıkarken esasta “ milletin hukuki ve demokratik iradesine” sonuna kadar sahip çıkmak,temel hak ve hürriyetleri gözetmek,hukukun üsütünlüğü ve hukuk devleti ilkelerinin de,milli bütünlüğümüzün vazgeçilmez unsurları olarak savunmak zorundayız.

          Bu ilkeleri savunmak,milletimizin siyaseten kendini ifade etmesi,hukuken kendisini güvence altında hissetmesi,bu sistem ve devlet benim diyebilmesi,yani kendisini huzurlu ve güvende hissettiği bir devlet ve toplum anlamına gelir.

Devam edecek….

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ