ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                                 ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

          “Adalet Mülkün Temelidir.” Sözü Hz.Ömer’e atfedilir.

          “Devletin dini adalettir. Sözü de Hz.Ali’ye ait olduğu ifade edilir.

          İnsanlık tarihi içinde adalet geçerli olmuş ise toplumlar rahat ve huzur bulmuşlardır.

          Adalet;hak,eşitlik diye ifade edilirken;esasta haklıyı haksızı ayırma işidir.

          İnsanların birbirleriyle ve devletle ilişkilerini düzenleyen kurallar vardır. Bunlar yazılıdır. Bunlar hukuk kurallarıdır.

          Hukuk kuralları sosyal davranış kurallarından birini ihtiva eder. Hukuk kurallarına uymam cezası,(öbürkülerde kınama iken) en ağır cezalara kadar yaptırım gerçekleştirlir.Ancak bu yaptırımın gerçekleşmesinde esas olan güç değil,haktır. Bunun yoluda haklıyı haksızı ayırt etme işi olan adaletten geçer.

          Adalet olmayan yerde ;halk değil zalim hükmeder. Alimin değil cahilin sözü geçer. Fakirin değil zenginin dediği olur. Haklının değil güçlünün dediği olur.

          İslam ahlakına devlet yöneticilerinin temel ilkesi adalettir.

          Tarihte ki bütün hukuk sistemlerinde hep adalet üzerinde durulmuştur. Ancak herkes için adaleti gerçekleştiren kişi ve kurumlar huzur,rahat ve mutluluğu bulmuşlardır.

          Adaleti kendi amaçları için kullanan, yaşamayan toplumlar ve yöneticilere güven olmaz. Belki devletin içinde mutlu bir azınlık olabilir.Ancak halk mutsuz olur.

          Adaletsizlik,Türkİslam geleneğinde “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesine aykırı bir durumdur.

          Dünya kültür ve medeniyetine baktığımız zaman en önemli mihenk taşı adalet ilkesidir.

          Adaletsizlik, insanları köle yapar.Bir takım insanları da sultan yapar. İt kendini Bozkurt gibi görür.Kedi kendini Aslan zanneder. Eşek de kendini Kırat zanneder. İşte adaletsiz toplumlar de iyi,güzel,doğru değil; kötü,çirkin,yanlış muktedir olur.

          Adalet insana,insan haklarına değer vermenin adıdır.

          Adaletin gerçekleştiği yerler yargı kurumları,bağımsız mahkemelerdir.

          Eğer yargı sistemimiz adaleti sağlamıyor ve bir çok mağdura sebep oluyorsa; -O yargı kurumları bağımsız değil kendilerini etki altına alan güce bağlıdır.. –Hakim teminatı,vicdani kanaati kullanacak güvenilir psikolojik ortamın olmamasını belirtir. –Yargı organlarının görev ve yetkilerinin, sistemin bozulmuş olmasını ifade eder!

          Adalet olmayan bir hukuk sisteminden halk memnun olmaz. Çünkü;o toplum ve ülke;tek veya gurup hakimiyetine dayalı bir sisteme gidiyor demektir. Bu durum ise tek adam veya gurup hakimiyeti tesis edilirken,halk dehşet ve korku içinde,zalimin iki dudağı arasından çıkan söze bağlı kalacaktır.

          Adalet olmayan yerde hürriyet olmaz. Hürriyet olmayan yerde hak ve hak arama yolları olmaz. İşte o zaman devlet ve ülke felakete doğru gider. Devlet devam etse bile hür düşünce,hür fikir,hür irade olmaz.Sonuçta sefalet,felaket,esaret,cehalet hükmeder.

          Adalet ile devleti yönetemeyen,halkı mutlu edmeyen,hakka değil güce tapan otorite;halka zulüm otoritesi olur.

          Eğer insan alnı açık başı dik,sırtı pek karnı tok,din ve vicdan hürriyeti başta olmak üzere bütün haklarını onurluca yaşamak istiyor ise; adalete sahip çıkmalıdır.

          Adalet mülkün temelidir yazısı mahkeme salonlarında hakim ve savcıların oturduğu kürsü arkasında bulunur.

          Mülk,maddi ve manevi herşey;millettir,devlettir.

          İnsanlık tarihi içinde nice kırallar,firavunlar,sultanlar sanki dünyada ebedi kalacakmış,her şey onların malı imiş gibi zalimlikler içinde yaşamışlardır. Ancak akıbetleri bir avuç toprak olmuştur.

          İşte bunların bu dünyada ki saltanatları,muktedirliklerinin hesabı Allah’a ifade edilecektir. Hiçbir yere kaçış yoktur. Levh-i Mahfuz da her şey ayan beyan ortada olacaktır.

          Adalet duygusundan mahrum olanlar belki bu dünyada mutlu yaşadıklarını zannederler. Ancak cehennem zebanilerinin köleliğinden,işkencesinden kurtulamazlar.

          Adalet cennetin kapısını açan anhtarlardan birisidir.

          Adalet mazlumu zalimin insafına bırakmayan,devlete olan güven sigortasıdır.

          Adaletsizlik içinde olan toplumlarda güven duygusu olmayacağından her şey çıkara ve yalana dayanır. Çünkü; adaletsizlikte hak ve doğru olan değil güç ve yalan-yanlış olan davranış geçerlidir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ