AKIL FUKARA OLUNCA

AKIL FUKARA OLUNCA

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                                  ZEKERİYYA İLLEEZ

                                                               AKIL FUKARA OLUNCA

          İnsan diğer canlılara göre üstün niteliğe sahiptir. Allah insana akıl ve düşünce vermiştir. Akıl ve düşünce; Allah’ın insana verdiği Cüz’i Hazine olmakla birlikte önemlidir. İnsan akıl ve düşüncesiyle karar verip,yaşar. İşte insan akıl ve düşüncesiyle yaşadığı için sorumludur. Hesap vermek durumundadır.

          Akıl ve düşünce,ilim kaynağıdır. Allah’ın insana bahşettiği en büyük nimettir. Esas ilmin kaynağı Külli Hazine Allah’ın kendisidir. Yani insan ilerledikçe,ilimde geliştikçe,Allah’a daha çok yaklaşır.

          Dünyaya bakıyoruz ilim ve teknolojide ileri giden ülkeler,güçlü ülkeler olmaktadır. Bu güçlü ülkeler oluşturdukları ilim ve teknoloji ile hükümranlıklarını;başka ülkeleri kendine bağlamak,sömürge için kullanmaktadırlar..

          İnsan denen kişi, Allah’ın varlığına ve birliğine inanmalı ama ilimde ve teknolojide ileri gitmeye çalışmalıdır.

          Öyle ki bazı ülkelerde hükümranlıklarını devam ettirmek isteyen güçler; İnsanların bir kısmını kendisine muhtaç hale getirip,sürekli çalışmadan ve kolayca geçinen hale getirirler. Yani kendine bağımlı hale getirirler. Diğer bir konu;dinleyen ama okumayan,kişiye bağlanan boş bardak misali bir hale getirmektir. Boş bardak haline gelen nesil ister zemzem suyu,ister şarap veya rakı koy onu içer! Bu ne,niçin soruları ile sorgulama yapmaz. Muhakeme ve mukayeseye hiç yanaşmaz. Kısa yolcu ve hazırcı olarak,tabi olduğu kişiye ve güce hizmet eder.

          Akıl fukaralığı,eğiyimin zayıflığı,cahilliğin artmasıdır.

          Akıl fukarasının çok olduğu toplumlaı kim ister? Onları kullanmak durumunda olan diktatörler ister.

          Aklı ve düşüncesiyle,sebep sonuç ilşkisi kuranlar,irfan yolunda ilerlerler.

          Akıl fukarası olan toplumlar alimin değil zalimin sözüne itibar ederler. Cehalet sultan olur.Alim aciz kalır.

          Akıl fukara olunca;kendi iradesiyle karar veremez. Maddi fukaralık nasıl başkasının yardımına,iyiliğine ihtiyaç duyarsan;akıl fukara olunca hep başkasının dediği ile hareket eder. Böyle toplumlar başkalarının avı durumuna gelmiş toplumlardır.

          Düşünen,fikir üreten beyin,çalışan akıl zengin bir yapıya sahip olur. Öğrenir,bilgi sahibi olur. Bilgilerini hayatında uygulamaya koyar. Yani davranış haline getirir.

          Akıl,ahlak,edep içinde yaşayan insanlar;sağlık,huzur,mutluluk içinde olurlar.

           Akıl fakir olursa insanlar tesadüflerle yaşarlar. İdealleri olmaz. Planlı ve projeci değildir. Boş vermiştir dünyaya Güvendiği kimsenin isteğine; iyi,kötü demez dalar! Geleceği düşünmez.

          İşleyen demir ışıldar. İşleyen,çalışan akıl hücre yenilemesiyle daha zengin olur.

          Akıl fukaralığı,bilgisizliği ve cehaleti çoğaltır. Cahil hükmederse,alim aciz kalır. Yalan-talan hükümdar olur. Dürüstlük,garip kalır.

          Aklın zenginleşmesi için;okumak,öğrenmek,bilgi sahibi olmak,muhakeme ve mukayese yapmak,sorulamak gibi davranışlar  kaynaklar olup,önemlidir.

Not;Korona Virus etkisini devam ettirmektedir. Kurallara uyalım.Temizlik,Maske ve kişisel mesafeye dikkat edelim.Önce sağlık…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ