2021 DE RAMAZAN

2021 DE RAMAZAN

HÜR DÜŞÜNCE                                                                             ZEKERİYYA İLLEEZ

                                                              2021 DE RAMAZAN

          Bugün 13 Nisan 2021 Salı günü,Ramazan’ın birinci günü.

          Dün 12 Nisan 2021 de insanımız,Ramazan hazırlığında ama buruk ve düşünceli. Hocam önce daha mı doğal ve gerçek yaşıyorduk.Söz ve davranışlar,çevre şartları çok değişti ama insanlara güven azaldı diye vatandaş bir bir arayış ve sorgulama durumuna gelmiş.Korku,panik içinde bir umut arar gibi..Yada yeise düşmüş garibanlar durumunda.

          Ramazan ayı maddi ve manevi, ruh bedenin kendisini ve çevresini sorguladığı,olgunluk dönemini belirten bir ay.

           Din; iyi,güzel, doğrunun yaşanmasıdır. İyi,güzel,doğru her gün,her ayda yaşanmalı.Ancak bu Ramazan da iyi-kötü,doğru-yanlış,güzel-çirkin mukayesesi daha belirgin yaşanıyor.

           İnsanımız bir çaba,bir mücadele içerisinde; sanki bir şeyler oluyor,biz mi fark edemiyoruz düşüncesi ve endişesinde. İnsanımız dünyaya ve ülkesine,çevresine ve yakın çevresine bakıyor,olumlu ve olumsuzları tartıyor ve karar vermeye çalışıyor.

          Dünyada geçen Mart 2020’den bu tarafa Covid 19 Corona Virüsü insanlığı teslim almış,insanlar Sonbahar yaprakları gibi düşüyor! Bu arada kimi insanımız böyle bir salgının olmadığına inanıyor. Bir takım rant çevrelerinin uydurmaları diyor. Kimisi de bu salgın ve virüsün Kimya-ilaç sanayisinin ve lordlarının bir biyolojik savaş gösterisi olduğunu ifade ediyor. Kimisi de bunu Allah verdi Allah alacak deyip kestirip atıyor. Kimisi de bütün bunları sentezleştirircesine; Allah bize akıl ve düşünce vermiş. Duamızı edelim bilimsel çalışmalarla virüsü yenelim düşüncesinde.

          Almanya gibi güçlü ülkelerin ekonomilerini bile sarsan Covid 19 Corona Virüsü ile güçlü ve güçsüz ülkeler kendi durumlarına göre mücadele etmektedirler.

          Ülkemizde de salgınla mücadele devam etmektedir. Öncelikle temizlik,kişisel mesafe,maske tedbir olarak yaşanmalıdır. Herkes risk altındadır. Ancak sağlık,güvenlik, ve eğitim personeli ve öğrenciler daha çok risk altındadır.

          İnsanımız Rmazanda da ekonomik zorluklarla boğuşurken; sağlık her zaman ilk sırada önemini muhafaza etmektedir. Sağlık derken ruh ve beden sağlığı çok önemlidir. Ruhu dingin,zengin olmayan beyinler ve kalp; stres,bencillik,yalan,riya yani olumsuzlukların etkisi altında ise,o toplum psikolojik bunalım içindedir. Bu psikolojik bunalım etkisiyle,salgın dışında ki hastalıklarda çoğalmaktadır.

          Zararlı davranış ve alışkanlıklardan uzak durma,dengeli beslenme,stres ortamından uzak sakin ve zararlı davranışları vermeyen neşeli ortamlarda bulunma,söz ve davranışlarla birbirine güvenme,gelecekten endişe etmeme,huzurun ve mutluluğun gerçekleştiği ortam arzu edilen ortamdır.

          Toplumun öğretim ve eğitimle şekillenme açısından öğretmen,söz ve davranışlarıyla nasıl ki  bir idol ise yöneticilerde önemli birer idoldürler.Halk,bu idollere göre şekil alır!

          Ramazanda nefsin terbiyesi,nimetin kıymeti,açlık ve tokluğun önemi,yardımsever ve işbirliği ile sorunların aşılması,güzel ahlakın yaşanması, ruhun sultan yapılması önem arz ederken; yalanın,riyanın,bencilliğin,sahtekalığın,yobazlığın,hırsızlığın,zina-taciz ve tecavüzlerin,talanın iyi,güzel,doğru bir davranış olmadığının farkına varmak,Ramazan da daha bir belirgin şekilde ortaya çıkıyor.

          Bir tarafta inanmayan ateistler kendi hallerinde yaşarlarken,gerçek dindar insanların çevresinde örümcek ağı gibi örgütlenen münafıklar,takiyye ile dini yaşama yerine kullanan, Şeytan’ın kuyruğundan tutup Allah diye bağıran şaklaban dünyalıklar; güzel ahlakı ve kişisel denge ,duygu olgunluğunu bozmaktadırlar. Mütedeyyin,temiz insanlar bilerek veya bilmeyerek,bunların destekçisi olmaktadır.

          Dünya saltanatının verdiği sarhoşlukla,sanki hep bu dünyada kalacaklarmış gibi düşünüp,yaşarlar. Hiç özeleştiri yapmazlar. Hiçde eleştirilmeyi sevmezler.

           2021 Türkiye’sinde sağlığın,huzurun,mutluluğun ne kadar önemli olduğunu düşünmeliyiz. Düşünerek kendi muhasebemizi yapalım. Doğrularımızı yanlışlarımız kabul edelim. Yanlışlarımızı yaşamamaya çalışalım.

          Fitre ve yardımlarımızı gerçek ihtiyaç sahiplerine vermeliyiz. Bir ülkede ihtiyaç sahipleri çoğalıyor ve bunlara yapılan yardımlarla övünülüyor ise; o ülke geriye gidiyor,fakirleşiyor demektir. Gerçek yardım o insana iş,aş kazanabilecek ve çalışacak iş yerleri açılabilmesini sağlamaktır.

          Ramazan ayında israfın haram olduğu gerçeği ile ölçülü,tutumlu yaşamayı daha da gerçekleştirmeliyiz. Ülkemizde halkımızın %25’i açlık sınırında,%50’si geçinemiyor.  % 70’i asgari ücretli ve altında.%10 rahatım diyor. Böyle bir tabloda yöneticilerimiz israf yarışında gibi lüks makam arabalarıyla sefa sürmeleri yanlış bir örnektir. Hoca efendinin Rolyy Roce gibi lüks rabaya binip,konferans,vaaz ve , görsel basında ki konuşmalarda Peygamber Efendimiz fakir ananın çocuğu idi. Halinize şükredin demekte ayrı bi tenakuzdur. Tabi bu iki yaşayış biçimi takiyye ve israfı ifade etmiyor mu?

          Allah’ımıza şükredelim,dua edelim. Ama ilimde ve irfanda hep ileri gidelim. Yavrularımız,gelecek nesil; psikolojik,biyolojik,kimyasal savaşların altında ezilip,yok olmasınlar.

          Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dliyorum. Ey İnsanoğlu! “Nefsine hakim ol,Ruhunu sultan yap.” Böylece kültürden irfana ulaşalım.

Not; T Covid 19 Virüsü hala ve daha da şiddetli şekilde etkisini devam ettirmektedir. Temizliğe,kişisel mesafeye,maske takmaya bilinçli olarak,dikkat edelim. Ülkemde;başta yöneticilerimiz olmak üzere toplumda idol niteliğinde ki insanların iyi örnek davranış içerisinde olmalarını rica edelim.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ