2020’DE EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE ÖĞRETMEN…

2020’DE EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE ÖĞRETMEN…

HÜR DÜŞÜNCE                                                                           ZEKERİYYA İLLEEZ

                              2020’DE EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE ÖĞRETMEN…

          Bir toplumun gelişmişlik seviyesi eğitimle ölçülür.

          Eğitim nedir? Davranış değişikliğidir. Yani öğrendiklerini davranış haline getirme işidir.

          Öğretim nedir? Öğretmenin rehberliğinde bilgi öğrenmesi,bilgi verme işdir.

          Öğrenim nedir? Yine öğretmenin rehberliğinde bilgi alma işidir.

          Bilgi nedir? Çeşitli konuları madde ve mana olarak ifade eden kaynaklardır.

          Bilgi nereden çıkar? Akıl ve düşünceden çıkar. Akıl ve düşünce; diğer canlılardan farklı ve üstün bir özellik olarak,hangi varlığa Allah tarafından verilmiştir? Tabi ki insana.

          İnsan akıl ve düşüncesiyle neyi oluşturmuştur? Bilimi.

          Bilim nasıl oluşmuştur? İnsan akıl ve düşüncesiyle merak ettiği konuları araştırma,inceleme,”ne,nasıl,niçin” soruları sorarak,deney gözlem yaparak,sebep-sonuç ilşkileri kurarak bilimi oluşturmuştur. İnsanda ki bilim hazinesi cüz’i hazinedir. Esas büyük hazine Allah’ın kendisindedir.

          İnsan varlığından beri öğrenme ve eğitim sürecinden geçip,günümüze kadar intikal etmiştir. Bu eğitim ve öğretim süreci sistemli-sistemsiz ama sonuçlarıyla kendisini ifade etmektedir.

          2020’de eğitim ve öğretim sistemlerinde  başarılı olan ülkeler,çağdaş uygarlık yarışında iddialı olan ülkelerdir.

          Bir ülke eğitim ve öğretim sistemini oluşturup,medeniyet yarışına girememişse; o ülke ve halkı çok zor durumda demektir.

          Eğitim ve öğretim bir milletin beyni ve kalbidir. En tabandan tavana siayasi,ekonomik,sosyal ve kültürel yapılanma,eğitim ve öğretimin kalitesi-niteliği ile ilgilidir.

          Her ülke,millet ve oluşturdukları devletlerin eğitim sistemleri ve amaçları vardır. Eğitimin  milli ve evrensel niteliği temelinde; milli,insani,ahlaki değerlere sahip,hür ve bilimsel düşünen, vatan-millet-bayrak sevgisiyle dopdolu,duygu olgunluğuna kavuşmuş,dengeli kişiliğe sahip,ilgi-istidat-kabiliyetinde isabetli tercih yapabilen nitelikte insan yetiştirme esastır.

          Toplumlar milli ve manevi değerleri temelinde,evrensel ortak değerlerle (adalet,hürriyet,eşitlik,bilim) birlikte medeniyet yarışı ve işbirliği içinde olurlar.

          Eğitimde en önemli ve sorumlu olan kişi öğretmendir.

          Hz. Muhammed Efendimiz; Kur’an’ı Kerimin “Oku oku,Allah’ın adıyla oku” ibaresine uygun nitelikte tebliğ etmiştir. Savaşta esir olanlardan okuma yazma bilenlerin bilmeyenlere öğretmesi şartıyla serbet bırakmıştır.

          Milli Mücadelenin en zor şartlarında Atatürk,eğitim şurası ve öğretmenler toplantısı yapmıştır. Hatta öğretmen maaşlarını ne kadar yapalım dendiğinde “Milletvekili maaşları kadar olsun” demiştir.

          Eğitimde ve öğretimde öğretmenin maddi, manevi ve seviye durumu önemlidir. 1965-1971 AP (Adalet Partisi)) Demirel döneminde  bir ilkokul öğretmeni; 600 tl maaş,400 tl ders ücreti almakta idi Emekli olduğunda da bir ev ve araba alacak durumda idi. 2020 Türkiyesin de nereden nereye?!

          Öğretmenin niteliği,eğitim ve öğretimi doğrudan etkiler. Her şartta öğretmenin bilgi ve davranış otoritesi,pedojojik formasyonu,ilgi-istidat-kabiliyetinin öğretmenlik mesleğine uygun olması,öğretmenlik mesleğini severek yapması,ilim ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi,milli eğitimin amaçları,esasları,evrensel değerleri iyi kavraması,hazmetmesi ve uygulama yeteneğine olması vb.

          Eğitim ve öğretimin bir masa gibi dört ayağı vardır. Öğrenci,öğretmen,veli,okul ve çevre.

          Sevgi-saygı,kendini tanı,planlı çalışmalı.İşte başarı! Öğrenci,öğretmen,veli,okul ve çevre her an işbirliği içinde çalışmayla başarıya ulaşabilir.

          İlim ve teknolojinin hızla gelişme ve değişme sürecinde,bunları takip eden,uygulayan eğitim sistemleri kültür ve medeniyet yarışında önde olurlar.

          Öğretmen okumalı,okumayı sevdirmelidir. Öğretmen her yönüyle iyi bir idol olmalıdır. Eğitim ve öğretimde öğretmenin rolü,o toplumun kaderini etkiler.

          Öğretmen milli değerleri benimsemiş,hür ve bilimsel düşünen bir temelde; Atatürk’ün deyimi ile “İlkönce ve herşeyden önce öğrencileremize,milli benliğine,ananelerine,istiklaline düşman olan bütün unsurlarla mücadele etme gereği,öğretilmelidir.”

          Eğitim ve öğretim sistemi,öğretmeni ile birlikte o toplum ya hür,alnı açık başı dik,sırtı pek karnı tok,kültür ve medeniyet yarışında önder ülke yapar. Yada rezalete,sefalete,cehalete düşmüş köle bir toplum yapar.

          2020-24 Kasım Öğretmenler gününüz kutlu olsun.

Not; Covid 19 Korona Virüsü etkisini sürdürmektedir. Temizlik,kişisel mesafe,maske takma kurallarına uyarak hep birlikte bu salgını yeneceğiz. Kurallara uyalım.Uymayanları uyaralım. Önce sağlık!

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ