2019’DA MAHALLİ SEÇİMLER DERKEN…!

2019’DA MAHALLİ SEÇİMLER DERKEN…!

zekerriya

 HÜR DÜŞÜNCE                                                                             ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                           Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                       2019’DA MAHALLİ SEÇİMLER DERKEN…!

          Dünyada bir çok ve farklı devletin şekli,yönetim biçimleri (rejimleri) vardır.Bu devletler hakimiyetin kaynağına göre-siyasi; (Monarşik,Oligarşik,Teokratik,Demokratik),hukuki yapılarına görede de basit,birleşik (Konfederasyon-Federasyon) devletler şeklindedir.

          Dünyada kimi devletlerde seçimler yapılmakta, kimilerinde yapılmamakta,kimilerinde de göstermelik yapılmaktadır.

          Seçimlerin anlamına göre en uygun ve en güzel yapıldığı rejim demokrasi (Hürriyetçi Demokratik Parlamenter Sistem) dir.

          Osmanlı devletinin dağılma döneminde  ülkemizde;Panislamizm,Pantürkizm,Halkın kendi kendini yönetmesi temelinde fikir ve akımlar ortaya çıkmıştır. Bu fikir ve akımlar doğrultusunda; Ahrarlar,Hürriyet ve İtilaf,İttihat ve Terakki partileri ortaya çıkmıştır.

          Osmanlı devletinin parçalanması ve Milli Mücadele ardından Cumhuriyet Halk Fırkası kurulmuştur. Mustafa kemal Atatürk’ün çok istemesine rağmen,Terakkiperver Cumhuriyet ve Serbest Cumhuriyet fıkaları kurulmuş,ancak ülkede ki çeşitli olayların kaynağı olarak görülüp maalesef kapatılmıştır.

          Ülkemizde,Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde çok partili hayata geçiş; DP(Demokrat Parti) nin kurulması ve 1946 seçimlerine girmesiyle başlamıştır. Ancak 1946 seçimlerinin açık oy gizli tasnif esasına göre yapılmasıyla;sayım ve dökümde bir çok usülsüzlüklerin yapılması demorasi tarihimize kara bir leke olarak geçmiştir.. 2019 Türkiyesine gelme sürecinde  referandum ve milletvekili genel seçimlerinde  mükerrer ve ölmüş kimselere oy kullandırılması,YSK’nın çelişkili karar ve tavırlarıyla seçimleri oldu bittiye getirme telaşları,iktidarın bu kurumu etkilediği ve kullandığı iddiaları,1946 seçimlerinden daha ağır demokrasimizde yara açmıştır. YSK’nın güvenilirliği tartışma konusu olmuştur. Demokrasi tarihimizde her iki olayda yanlışın yanlışla düzeltilemeyeceğine dikkat çekici önemli bir örnektir.

          Hür düşünce,hür fikir,hür iradenin liyakatıyla tecelli etmediği ülkelerde seçimler; güce-baskıya dayalı yada göstermelik olmuştur.

          Zaman zaman demokrasi yaşanmamış amaç için araç olarak kullanılmıştır.

          Ülkemiz demokratik nizam,hürriyetçi demokratik parlamenter sistem içinde,basit (milli-üniter yapıda) nitelikte yönetilirken Başkanlık yapısına geçilmiş,ileride de Eyalet Sistemine geçileceği de ifade edilmektedir.

          Mahalli seçimler o yerde ki İl Genel meclisi Üyelerini,Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyelerini,Muhtar ve heyetini  seçme ,plan ve projelerin konuşulması gerekirken;maalesef ülkede ‘ Beka’ meselesi denilerek,mahalli seçimlerin niteliği arkada kalmış yada kaybolmuştur.Bu durum halkın şaşkınlığına,iradesinin isabetli kararına baskı ve psikolojik tahribat yapmıştır.

          Şu anda Türkiye’nin-Türk Milletinin Bekası; TC,Cumhuriyetimizin nitelikleri(Anayasamızda ki 1.2.3. maddeleri) ve İstiklal (Milli Mücadele) Savaş’ımızın lideri,Türkiye Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Hedefi;Hür Demokrat Büyük Türkiye’dir.

          O halde vatandaş neye göre  iradesini beyan edecektir. Yukarıda belirttiğimiz Türkiye-Türk Milletinin Bekası ve  yerel anlamda aday ve kadrolarının plan,projelerine,kimlik ve kişiliklerine göre oy vereceklerdir.

 

          Vatandaşın beyni ipotekte olmadan,hür düşünce,hür fikir,hür irade içinde tercihini yapabilmesi demokrasinin özünü oluşturacaktır!

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ