2017 DE KURBAN BAYRAMI

2017 DE KURBAN BAYRAMI

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                             2017 DE KURBAN BAYRAMI

          Biz Müslümanlar için önemli gündür.Hz.İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah’a Kurban etme durumunda iken,Cebrail(As) meleğinin bir koç (Bir hayvan) getirerek bunu kurban etmesini ister.

          28.08.2017 Türkiyemizde ve dünyada ki manzara çok farklı,değişken düşünenelerin yaşadığı bir hal içinde,insanlar biribirlerine saygılı olmak zorundadır.

          27.08.2017 Pazar günü işyerimizin önünde kimi tanıdık kişileri birbirlerine tanıştırırken,her ikiside kurban kesimine karşı olduklarını,görüşleri olarak belirttiler. Kendilerininde Müslüman olduklarını da söylemeyi ihmal etmediler! Ben de her ikisine kurban kesene,kestirenlere saygı duyulması gerektiğini söyleyince,elbette saygılıyız,dediler.

         Bu arada kurbana karşı olan kişiler,kurban kesilmesinin ardından hemen etinin yenmesinin sağlık açısından zararlı olduğunu söylerken,diğeri de küçük çocukların yanında kurban kesilmesinin doğru olmadığını söyledi.

          Kurban konusu vejeteryanları (et yemezleri) pek ilgilendirmeyebilir. Senede birkaç sefer et alabilen aileler,insanlar aklıma geliyor.

          Öğretmenlik mesleğimi ifa ettiğim bir zamanda,sohbet ederken bir arkadaşımız,Kurban da inek’e girdiğini,bilmem ne kadar etinin çıktığını ,sucuk da yaptıklarını ballandıra ballandıra anlatınca, dayanamadım hocam siz kurban mı kestiniz yoksa etlik mi kestiniz? Kendini toparlamaya çalıştı ama ardından da et ihtiyacımızı karşılıyor dedi!

          Hani önceden beri söylenir,önce niyet! Niyetin muhtevası nedir?

          Kurbanın şartları vardır. Kurban kesebilecek durumda olunacak…Kurbanın cinsi,niteliği,dağıtımı da önemli.

          Hayvanseverlerin tepkisini normal karşılar ve saygı duyarım. Bazıları farklılık ve popülerlik adına karşı çıkarlar!

          Bu karşı çıkanlara etin kilosu kaç lira dendiğinde hemen yorumlar gelir. Kimisi de eve eti zor aldıklarını,pahalı olduğunu söylerler ama et için hayvanların kesildiğini unuturlar!

          Cenab-ı Allah öyle bir “denge” sistemi oluşturmuş ki canlılar birbirinden beslenmekte ve yaşamaktadırlar. Bu alanda olduğu gibi her alanda denge sistemi yüce yaratan,her şeye kadir ve hakim olan Allah tarafından oluşturulmuştur.

          Allah Eşref-i Mahlukat olarak insanı yaratmıştır. Allah akıl ve düşünce vererek,akıl ve düşüncesiyle karar verip yaşamasını dilemektedir. Sevap ve günahları ile dönüş Allah’adır.

          İnsanlar dünyada ki ekolojik dengenin bozulmasının baş sorumlusudur.

          Allah’ın vermiş olduğu akıl ve düşüncesiyle (cüz’i hazine) ilimde teknolojide ilerlemekte ama irfana ulaşmada geride kalmaktadırlar.

          Esas ilmin-hazinenin Allah’ın varlığında,Allah’ın kendinde olduğunu unutan insan,çevresinin kendinin kuyrdu olmaktadır.

          İlimde ilerleyen insan,irfanda da Allah’a yaklaştığının farkında olmalıdır.

          Zamanı iyi kullanmak,bazı şeyleri hatırlamak ve anlamak bakımından milli ve dini bayramlar insanlar için bir vesiledir.

          İnsanlar nefislerin kurbanı olup,ruhunu ayaklar altına alıyorlar. Dünyada hep kalacaklarmış gibi düşünüyorlar. Bir ölüm olayında bir takım şeyleri hatırlıyorlar. Bazıları kaybolan yıllar diyor. Bazıları hala dünyalık yollarına devam ediyorlar.

          Rahmetli annem Emine (Hafıza) İlleez derdi ki “Oğlum sorunlarınızı kavga etmeden,konuşarak,birbirinizi anlayarak çözünüz”, Babam da derdi ki” Oğlum çok şey gördük,yaşadık. Dünya boş. Dürüst olun,iyilik yapınız”

          İnsanların kaynaşması,birbirlerini anlamaları bakımından önemli olan günlerden biri de Kurban Bayramıdır.

 

          Kurban bayramımız bundan sonra ki hayatımızda iyilikler,güzellikler,doğruluklar içinde hayrılara vesile olsun.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ