YARDIM DERKEN…

YARDIM DERKEN…

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                              YARDIM DERKEN…

          İnsanlık tarihi içinde insanlar arası yardımlaşma,zorluklara birlikte karşı koyma hal ve hareketleri her zaman olmuştur.

          İnsanlık kendi maddi ve manevi değerlerini oluştururken,kurumların ve devletlerini de oluşturmuştur.

          Türk-İslam devletlerinde yardımlaşma kurumlarını görmüşüz,yaşamışızdır. Bu kurumlar şartları içinde isitismar edilmediği sürece insana hizmeti ve faydası olmuştur. Osmanlıda ki imarethaneler,vakıfların oluşturduğu çalışmalar vb.misal verebiliriz.

          Osmanlının son döneminde ki Osmanlı-Rus, Trablusgarp,Balkan,1.Dünya savaşı ve Milli Mücadele sonrası Anadolu da yaşayan insanımız her alanda zor durumda idi.

          Milli Mücadele sonrası Sevr yerine Lozan antlaşmasını yapıp,TC Devletimizi oluşturmamız ardından insana hizmet ve yardım kurumlarıyla birlikte çalışmalar gerçekleşmiştir.

         Önceleri mahalle kültürü çerçevesinde;mahallede ihtiyacı olanlar tespit edilir. O kişiye yapılan iyilik,yardım kimseye duyurulmadan,kısaca rencide edilmeden,mahallenin ekabirleri tarafından hal edilirdi. Bu yardım işleri bizzat develetin ve sivil toplum örgütleri vasıtasıyla gerçekleştirilmiş,gerçekleştirilmektedir.

          Türk-İslam kültüründe esas olan; insanı yaşat ki devlet-toplum yaşasın,insana hizmet Allah rızası için anlayışı çerçevesinde yapılmalıdır.

          Ağalık,Şıhlık,ekonomik gücü korumak,reklamını yapmak,siyasi rant için yardım yapılırsa burada;istismar,yalan,talan,basit çıkarlar için Bukalemun tipi insanlar çoğalır. Bu durumda iyi,güzel,doğru,hak yolunda olan kaybeder. Yandaş,çıkara dayalı sadakat (Sahte Sadık) eden kazanır.

          Ülkemizde dışarıdan gelip yerleşmek isteyenler, kanunlara uygun nitelikte olanları tespit edilip,sahip çıkmak,yardım etmek önemlidir. Şayet bir ülkede iç karışıklıklar çıkarılıp,bu karışıklık bahane edilerek ülkelerini terk edip başka bir ülkeye gidip,orada ki esas ülke vatandaşından üstün niteliğe,önceliğe kavuşuyorsa,bu sorgulanmalıdır. Şayet sığındığı ülkede halkın hoşgörüsü,devletin yardımı suiistimal ediliyorsa,yine sorgulanmalıdır. Mesela; kendi ülke insanının ihtiyacı olduğu halde yardım adı altında maaş bağlanıyorsa,-okullara sınavsız kabul ediliyorsa,işe sınavsız girebiliyorsa,- Sağlık,banka ve diğer işlerde kendi esas vatandaşından öncelikli iş yapıyorlarsa;tabi bütün bunlar sorgulanmalı.,Hatta kendi vatandaşının mütevazi yardım talebini reddeden ama göçmenlere ev yapmaya yada  ev vermeye kalkmayı daha çok sorgulamamız gerekmez mi?

          Aklıma Necip fazıl’ın “Kendi ülkesinde garip,kendi ülkesinde parya….” Sözü  geldi.

          Göçmen kendi ülkesinde hürriyet ve istiklali için mücadele etmiyor,korkuyor,başka ülkeye yerleşiyor. Daha sonrada kardeşlerini,annesini,babasını getirip yerleşmesini sağlıyor! Bunlar her imkandan öncelikli faydalanıp yaşarken;haklı olarak ülkenin gerçek sahibi vatandaş soruyor;benim evladım(askerim) oralarda şehit olurken,oradan kaçıp gelenler plajlarda fing atmaları,ben vergilerimle 2. Derecede vatandaş durumuna düşmem doğru mu? Bunun arkasında amaçlarına ulaşmak isteyenler için siyasi rant mı var?

          İlçede bir kaza sebebiyle hem Belediye hemde Kaymakamlıktan,izin-destek,yardım isteniyor. Belediye maddi ve manevi olarak elinden gelen yardım ve desteği gerçekleştiriyor. Ancak Kaymakamlık ta “önceki Kaymakamın çok istekli destek vermek arzusu,tayin sebebiyle gerçekleşmiyor.” yardım-destek dilekçesi redddeliyor. Ancak yeni gelen Kaymakam olaya tam vakıf olmadığından dolayı;ilçede ki sekreter ve komisyon üyelerinin duyarsız tavırlarıyla  dilekçe reddediliyor.

          Vatandaş diyor ki; aynı durumda bir göçmen olsaydı ona ev bile yaparlar. Hatta yazılı ve görsel medya çağrılıp birde reklam yaparlar.

          İyi niyetli yardım talebi,yardım yapma arzusu; çok bilmişliğin,ukalalığın ve duyarsızlıktan dolayı gerçekleşmiyor Tabi Allah rızası için hizmet ve yardım,iyilik gerçekleşmiyor. Belki öyle olmadığı halde kuruma olan halkın bakışı farklı ve olumsuz olabiliyor.

          Bu arada maddi ve manevi yardımını elinden geldiği kadar esirgemeyen Belediye ilgilerine,Allah razı olsun dilekleriyle teşekkür ediyorlar.Kimler? Tabi ki vatandaşlar…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ