SICAK HAVALAR DENGENİZİ BOZMASIN

SICAK HAVALAR DENGENİZİ BOZMASIN

su

Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık

Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvar Bölümü

Yaz mevsiminde, havada bulunması gereken %40 ile %60 oranındaki nemin %90’lara çıkmasıyla birlikte hissedilen sıcaklığın miktarı artıyor. Yüksek nem oranı insanlar üzerinde özellikle kalp damar ve solunum sistemi başta olmak üzere psikolojik olarak da olumsuz etkiler yaratabiliyor. Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık yaz aylarında yüksek neme karşı alınabilecek önemler hakkında bilgi verdi.

Yüksek nem oranı nefes darlığına sebep olabiliyor

Havanın belirli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nem miktarının %100 olması, havanın suyla tamamen doymuş olması demektir. Nem oranı yükseldiğinde, hissedilen sıcaklık oranı da artmaktadır. Yüksek nemin olduğu havalarda, ciltte buharlaşma yavaşladığından, vücut yeteri kadar soğuyamamakla birlikte kişi nefes almakta zorlanır ve bunalmaya başlar.

Belirtilerin fakında olun

Yüksek nemle birlikte kişide görülen başlıca belirtiler; derinden ve zonklama tarzı baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklar olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösteren sıcak çarpması ortaya çıkabilmektedir. Yeterli sıvı alınamayışı ve terleme sonucu, vücuttan tuz ve su kaybı ile halsizlik ve aşırı yorgunluk, tansiyon düşmesi, göğüste ağrı, çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları da görülebilmektedir.

Nem yüksekliğine karşı mutlaka önleminizi alın!

* Çok sıcak havalarda, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, özellikle kalp damar, beyin ve ciltte ilgili rahatsızlıklar sık görülmektedir. Özellikle tansiyon ve kalp hastası, diyabet ve kilo fazlası olanlar mümkünse öğle saatleri dışında diğer zamanlarda dışarıda bulunmalıdır.

* Güneşin ultraviyole ışınlarının yararı yanında, deri üzerindeki lekelerden, deri yaşlanması, hatta kanserlerine varıncaya kadar zararlarından daha az etkilenmek için yüksek korumalı güneş kremi mutlaka kullanılmalıdır.

* Çok uzun süren ağır spordan kaçınılmalıdır. Spor için mümkünse akşam saatleri tercih edilmelidir.

* Kıyafetlerin sağlıklı olmasına, terleme yapmayacak veya teri emecek pamuklu ve açık renkli, rahat olmasına özen gösterilmeli, sentetik (naylon) oranı yüksek gömlek, pantolon, çorap, iç çamaşırından kaçınılmalıdır.

* Aşırı sıcaklarla birlikte uyku düzenin de bozulmaması için yatağa girmeden önce ılık suyla bir duş alınmalıdır.

* Güneşin gözlere verdiği zararlı etkileri azaltmak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

* Gün içersinde aşırı terleme varsa duş alınarak serinlenmelidir.

* Klimalara dikkat etmek, tam başımıza soğuk havanın gelmemesi için, havalandırma panelinin yönünü çevirmek, gerekirse kapatmak gerekir. Klimaların derecesi iyi ayarlanmalı, klimalar açık şekilde uyumamaya özen gösterilmelidir

* Terleme ile sıvı kaybını telafi için, çay, su, soda, ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler tercih edilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ