OKULLAR AÇILIRKEN TRAFİK GÜVENLİĞİ

OKULLAR AÇILIRKEN TRAFİK GÜVENLİĞİ

kgm

OKULLAR AÇILIRKEN ; OKUL İDARECİLERİ, ÖĞRETMEN

VELİ VE ÖĞRENCİLERİMİZE

ÇETİN AKTAŞ

KTYG Kocaeli Temsilcisi-İleri/ Güvenli Sürüş Teknikleri uzmanı

Ana okul çağındaki çocuklarımızdan, üniversitede okuyan gençlerimize varana kadar hepimiz trafik ortamının içindeyiz.

Maalesef ülkemizde trafik güvenliği yeterli seviyeye gelememiştir. Sürüş güvenliği, insanlarımızın güvenliği, yol ve taşıt güvenliğine dair fikir ve tavsiyelerimizi bu yazıda yansıtmaya çalışacağız.

Trafik; İnsanların , canlıların ve taşıtların karayolu üzerindeki hal ve hareketleridir.

Yol ve Sürüş güvenliği ise sürücü ve yayaların trafik kural ve kaidelerine uygun bir şekilde, karayolu üzerinde olması gereken doğru davranış biçimleridir.

Trafik güvenliği konusunda, Ülkemizin karnesi başarısızdır. Her yıl bir milyondan fazla trafik kazası meydana gelmekte, bu kazalarda 4 bin insan hayatını kaybetmekte, 200 binden fazla insan yaralanmaktadır. 0-14 yaş gurubunda ölenlerin sayısı % 14 civarındadır. Ayrıca milyarlarca liralık sosyo-ekonomik zarar oluşmaktadır.

Dünya, meydana gelen trafik kazalarından şu dersi çıkarmıştır. Hız arttıkça kazanın şiddeti ve yaralanmanın boyutu artmaktadır. 20 km hızla bir yaya’ya çarpma kazasında hafif yaralanma meydana gelmektedir ama 40-50 km hızla bir yaya’ya çarpma kazasında ciddi yaralanma ve ölüm olabilmektedir. Bu itibarla ülkemizde okul geçidi ve yaya geçitlerinde yasal hız limitlerine uymak

özenle dikkat edilmesi gereken bir konu olmalıdır. 2918 sayılı trafik kanunumuza göre taşıt sürücülerinin, okul geçitlerindeki hız limiti 20 km, yaya geçitlerin de ise 30 km’ dir.

‘’ – Her insan bu ülke için ekonomik bir değerdir ’’

Trafikte meydana gelebilecek kazaları ‘’ 0 ’ indirmek hepimizin asli görevlerinden biri olmalıdır.

Yeni eğitim ve öğretim yılında yurdumuzun her yerindeki;

Trafik Yönetim ve Denetim birimlerimizle, Okul yönetimleri ve Öğretmenlerimiz, Veli ve Öğrencilerimizle, dikkat ve özenle uygulamamız gereken konular bulunmaktadır.

Eğitim ve öğretim yılında dikkat ve hassasiyetle uygulanması ve takip edilmesi gereken hususlar bizce şunlardır.

1- Valiliklerimizin, okul çevresinde yaya geçitlerinde 20 km hız sınırlamasına uyulması konusunda gereken özeni göstermesi gerekmektedir.

2- Yerel yöneticilerle, idari yöneticilerin iş birliği içinde yaya güvenliğini en üst seviyeye çıkarmaları gerekmektedir.

Örneğin; Yaya güvenliği adına gerek görülen, yaya yollarının demir korkuluklar yardımı ile güvenli bir yürüyüş alanı haline getirilmesi.

3- Öğrenci taşımacılığı servislerinin , taşıt ve sürücü yeterliliğinin, emniyet güçleri tarafından denetlenmesi, kış lastiği kanununa uygun durumda olmalarının sağlanması gerekmektedir.

4- Kaymakamlıkların-Okul müdürlükleri işbirliği ile okul alanına giren tüm taşıtlarda,

Kamera sistemi (ön-arka-yan)

Uyarıcı sensör (ön – arka )

Geri vites sesli ikaz sistemi bulundurma zorunluluğunun getirilmesi gerekmektedir. Araçlarda otomatik kapı ve sesli ikaz sistemi çalışır durumda olmalıdır.

5- Okul yöneticilerinin, öğrenci servis araçlarında emniyet kemeri bulundurulması ve öğrencilerin mutlaka emniyet kemerini bağlıyor olmalarını denetlemeleri gerekmektedir.

6- Tüm sürücülerin, okul geçidi bölgelerinde 20 km hız sınırına titizlikle ile uymaları gerekmektedir.

7- Tüm sürücülerin, okul giriş ve çıkış saatlerinde, öğrencilerin kalabalık ve oyun aklı ile hareket ettiklerini düşünerek, düşük hızlarda ve dikkatli bir sürüş içinde olmaları gerekmektedir.

8- Ağır vasıta sürücülerimizin, kör noktalarının son derece tehlikeli ve ölümcül olması gerçekliğinden yola çıkarak, ağır vasıta sürücülerimizin okul bölgelerine girmemeleri, öğrencilerimizin de ağır vasıta kör noktalarının tehlikeleri hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

9- Velilerimizin okul servislerini denetlemeleri, çocuklarının emniyet kemerlerini bağlamaları konusunda ısrarcı olmaları gerekmektedir.

10- Öğrencilerimizin okullarındaki trafik komisyonlarında görev almaları, yaşça daha küçük öğrencileri, koruyup kollamaları, karayolunda karşıdan karşıya geçişlerde yardım etmeleri, düzenleyici örnek davranış ve görevler içinde olmaları faydalı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ