NEVŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDEN TÜRKÇE DUYARLILIĞI

NEVŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDEN TÜRKÇE DUYARLILIĞI

turkce

Türkçe’nin yerinde doğru, kurallara uygun, açık, anlaşılır ve güzel bir şekilde kullanılmasının da sağlanması amacıyla Nevşehir Belediye Meclisi, Belediye Mücavir alanları içerisinde tabela, pano, levha, afiş ve benzeri tanıtım araç ve gereçlerinin Türkçe olması zorunluluğu getirdi. Nevşehir Belediye Meclisinin Haziran ayı toplantısında, oy birliği ile alınan karar doğrultusunda tescilli markalar dışında, bundan sonra ismi Türkçe olmayan hiçbir iş yerine ruhsat verilmeyecek.

17 Mayıs 2017 tarihli ve 30069 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren 2017/9 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile 2017 yılının Türk Dili Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Nevşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü, Türkçe’nin yerinde doğru, kurallara uygun, açık, anlaşılır ve güzel bir şekilde kullanılmasının da sağlanması amacıyla, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. Maddesinin (N) bendindeki hükmün Belediye yasağı olarak tespit edilmesi ve Nevşehir Belediye Meclisi’nin 03.04.2007 tarih ve 1/6 sayılı kararı ile tespit edilen belediye yasaklarına ilave edilmesi hususlarında karar verilmek üzere Nevşehir Belediye Meclisi’ne müzekkere yazdı.

Nevşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı olağan toplantısında, Nevşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan müzekkere okundu.

Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek himayelerinde 15 Mart 2017 tarihinde yapılan toplantıyla 2017 yılının “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla ‘Türk Dili Yılı’ olarak ilan edildiğine işaret edildiği müzekkere yazısında, 17 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren Başbakanlık Genelgesi ile 2017 yılının Türk Dili Yılı olarak ilan edildiği vurgulandı.

TÜRKÇE, DÜNYANIN EN ZENGİN DİLLERİNDEN BİRİSİ

Genelge ile dünyanın en zengin dillerinden biri ve milli kimliğimizin ana unsuru olan Türkçemizi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak , bugünümüzü ve yarınımızı yeni bir şuur hamlesiyle inşa etmek hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de bütün toplum kesimlerinin ortak görevi olduğunun kaydedildiği müzekkerede, “Özellikle son yıllarda basın, yayın ve teknoloji yoluyla Türkçeye girmekte olan yabancı kelimelerin yanında Türkçe kelimelerin imlasına bile sirayet eden yabancılaşma tehdidi, endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Bu kapsamda 2017 yılının Türk Dili Yılı ilan edilmesi, Türkçenin yerinde, doğru, kurallara uygun, açık, anlaşılır, ve güzel bir şekilde kullanılmasına büyük katkılar sağlayacağı ve bu konuda da toplumsal bilincin, özenin ve duyarlılığının artmasına hizmet edecektir’ denildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ