MİLLİ HASSASİYET

MİLLİ HASSASİYET

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                                   MİLLİ HASSASİYET

          Her toplumun kendine özgü değer yargıları vardır.Millet niteliğine kavuşmuş toplumların değerleri millidir. Diğer milletlerle ortak kabul ettiğimiz değerler vardır. Bunlarda evrensel değerler olarak kabul edilir.

          Toplumların-milletlerin devamını sağlayan,kimliğini oluşturan değerler milli değerlerdir. Bu değerler nesilden nesile aktarılan sahip çıkılması,korunması,geliştirilmesi gereken kurallar manzumesini oluşturur.

          Millet gerçeğini anlama,sahip olma,bayrağın ve ezanın önemini anlama ve yaşama,her zaman toplumları ve milletleri hassas duruma getirmiştir.

          Milli hassasiyet toplumların toplumların nabzını,tansiyonunu ifade eder. Şayet nabız ve tansiyonda sorun var ise;milli hassasiyetlerde sorun var demektir. Bunun sebebi nedir? Milli hassasiyetlerin çeşitli sebeplerden zayıflamasıdır.

          Milli hassasiyeti zayıflayan toplumların direnç gücü,azim ve iradesi de zayıflar. Sonuçta o toplum ele geçirmek isteyen güçler için bir fırsat olur.

          Milli hassasiyeti oluşturan değerlerden biri de milli ve dini bayramlardır.

          Bayramlar bireyleri yan yana getiren,kaynaştıran,birlikteliği sağlayan anlamlı günlerdir.

          Bayramların yozlaşması,ortadan kalkması,binanın yara alması,çökmesine sebep olur.

          Bir toplumda milli değerlere saldırı oluyor,toplum buna duyarsız ve tepkisiz kalıyorsa,o toplumun milli hassasiyetleri zayıflamış demektir. Bu ise başkalarına av olmanın sebebidir.

          Manasız madde cesettir.Ruhsuz insan cesettir. Milli hassasiyetlerini kaybetmiş toplumlar,idare edilen köle toplum haline gelirler.

          Bir çok savaşlardan sonra yorgun,ülkesi tarumar olmuş,neredeyse her evden her cephede şehitler vermiş,yaşlı ve varsa çocukların çoğunlukta olduğu,manevi dünyasında umutlar azalmış bir toplumda öncelikle milli hassasiyetin yeniden şaha kalkmasının önemi fark edilmelidir.

          Türk milletinin hürriyet ve istikjlale timsal olmuş,asla esareti kabul etmeyen yapısını bildiği için; Türk Milletinin maneviyatı-milli hassasiyetlerini öne çıkararak,milletine güvenini ortaya koymuştur. İstiklal Savaşı milli ruhun- milli hassasiyetin zaferi olmuştur.

          İstiklal Savaşının,milli hassasiyetin,milli iradenin tecelli ettiği TBMM’inde alınan kararlar sonucu zaferler kazanıldı. “Vatanın bütünlüğü,milletin istiklali tehlikededir. Bu durumdan yine milletin azim,irade ve kararı kurtracaktır.” Amasya genelgesinde alınan karar gerçekleşecektir.

          Mustafa Kemal,milletin öncelikle milli hassasiyetlerini yeniden ayağa kaldırmak,böylelikle kurtuluş mücadelesinin kıvılcımlarını yakmış olacaktı. Nitekim Akif’in dediği gibi maddi anlamda “ Medeniyeti tek dişi kalmış canavar” haline getiren emperyalist devletler ve onların piyonlarına karşı;iman,inanç,kararlılık,azim ve irade ile İstiklal savaşı kazanılmıştır.

          23 Nisan 2016’da Avanos merkezde Atatürk anıtına çelenk koyma,saygı duruşu,İstiklal Marşı söylendiği sırada genç-yaşlı,kadın-erkek,genç ve çocukların hazır ol vaziyetine gelip,saygı göstermeleri (Yolda,kaldırımda vb.yerlerde.) bana daha milletin hassasiyetini var olduğunu,varlığını devam ettirdiği hissini verdi.

         Atatürk şu veciz sözüyle ne güzel ifade ediyor.” Milli benliğini kaybeden milletler,başka milletlrin avı olur.”

         Milletlerin varlığı,varlığını devam ettirmesi ancak milli hassasiyetleriyle yaşamasıyla kaimdir.

          Kıvançta,tasada hep aynı duyguları paylaşan insanlar;milletini,vatanını,bayrağını,(eğer Müslüman ise) ezanını seven insanlardır

          Köle bir millet,uydu bir devlet olmak istemiyorsak,milli ve manevi değerlerimize sahip çıkalım.

          Başkalarına saygı duyalım,milli hassasiyetlerimizle yani kimliğimize sahip ve layık şekilde yaşayalım.

 

          Allah Sırat-ı Müstakimde olanlarla beraberdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ