Kimlik ve Şehir….

Kimlik ve Şehir….

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Medeniyet şehirlerde doğar, şehirlerde yaşar ve şehirle hemhal olur. Öyleyse yapılacak çalışmalar; ecdadımızın medeniyet değerleri ile kurmuş oldukları şehirleri ve yükledikleri kimlikleri tespit etmek, incelemek, tamir etmek ve yaşatmak şeklinde sınıflandırılabilir.

Peki, asırlardır kimlikli şehirlerimiz halen kimliklerini muhafaza ediyorlar mı yoksa modernizim adı altında bir dejenerasyonla kimliksiz/kişiliksiz şehirler haline mi getiriliyor? TÜİK binası….

İslam’ın şehre bakışı; “Bu emin şehre yemin olsun ki.” (Tin 95/3) ayeti ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) “Yeryüzü bana mescit kılınmıştır” sözü ile net bir şekilde anlaşılırken; acaba, “bir ulu divan, geniş bir ibadethane” olan yeryüzü ve şehirlerimize bu gözle bakıyor muyuz?

Şehrin kimliksiz kalması da yok olacağı anlamına gelmez mi? Peki şehir kimliği nedir?

“Şehir kimliği; her şehirde farklı ölçek ve yorumlarla kendine özgü nitelikler taşıyan; fiziksel, kültürel, sosyo-ekonomik, tarihsel ve biçimsel faktörlerle şekillenen; şehirliler ve onların yaşam biçiminin oluşturduğu; sürekli gelişen ve sürdürülebilir şehir kavramını yaşatan; geçmişten geleceğe uzanan büyük bir sürecin ortaya çıkarttığı anlam yüklü bütünlüktür”

Öyleyse kendine özgü nitelikler, kültürel ve tarihsel faktörleri dikkate aldığımızda NEVŞEHİR; Derin çeşitlilik arz eden tarihi, yetiştirdiği şahsiyetler, medeniyetlerden kalan eserler ve coğrafi özelliği, inançlar bir kimlik ortaya koyarken, bu aynı zamanda şehrinde kimliğidir. Dolayısıyla bundan sonra ki süreçte de özellikle şehir mimarisi yaşanılan medeniyetler bağlı kalarak modern tasarımlar yapılması şarttır. Nitekim, iktidarın 2014 Yerel Seçimler için hazırladığı Beyanname’ de şehirlerin marka şehir haline getirilmesi vurgulanarak, geleneksel mimariye saygılı kimlikli ve kişilikli şehirler oluşturulacağı belirtilmiştir. Bu bir beyanname olduğundan Ak Parti İl Başkanlığınca ve Yerel yönetimlerce konunun takip edileceğini düşünüyoruz…

Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de şehirleşmede görülen en önemli sorun hızlı nüfus artışı ve plansız büyümedir. Bunun birçok faktörü olduğu ortadadır ancak bu durum kontrolsüz ve önlenemez bir durum değildir. Şehir kimliğinin temel öğeleri olan sosyal ve kültürel yapı, doğal çevre ve manevi değerleri en çok etkilenen öğelerdendir. Maalesef, bugün NEVŞEHİR kent merkezide dahil olmak üzere inşa edilen kamu binaları, iş merkezleri ve konutların özellikle cepheleri kimliksiz, kişiliksiz ve sosyal iletişimi engelleyecek şekilde yapılmaya devam edilmektedir.

NEVŞEHİR şehir kimliğini muhafaza edecek bütüncül yaklaşımı yakalamalıdır. Kimliksizlik yok olmanın en önemli unsurudur.

Selamlar Yrd. Doç. Dr. Özden TAŞĞIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ