GENÇLİĞE BAKARKEN!

GENÇLİĞE BAKARKEN!

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                             ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                                   Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                              GENÇLİĞE BAKARKEN!

          İnsan hayatının en önemli dönemi gençlik dönemidir. Bir toplumun güzelliğini gençliğe bakarken görmeliyiz!

          İnsan doğduğunda temiz bir sayfa gibidir. Soya çekim,çevre etkileri çocukda ilk tohumlar olarak yeşerir.

          Allah’ın vermiş olduğu akıl ve düşünce marifetiyle karar verme ve yaşama durumuna kavuşur.

          İnsanların çeşitli özellikleri –kabiliyetleri doğuştan, soya çekimden gelir. Ses-müzik,heykeltraş-sanat,hitabe vb. Bütün bunlarla birlikte,insanlar çevresinden etkilenerek gelişir ve değişir.

          Çevre;anne-baba,kardeş,eş-dost-akraba,komşular,sokak,mahalle,okul toplumu,gazeteler-dergiler-kitaplar,yazılı ve görsel medya çocukluktan gençlik dönemine geçişte olumlu ve olumsuz örnekler ve idoller sunar. Bu durumlar insanın kişiliğinin oluşmasında önemlidir.

          İnsanları milli ve evrensel değerleri iyi anlayıp,bilen,yetişen nitelikte olursa,o toplumun dinamizmi güçlü,üretken,sağlam temeller üzerinde olur.

          İnsanların durağan haline gelmesinin  iki ana sebebi olabilir. Bunlar yeni gelişmeleri dolayısıyla değişimi takip etmemesi-edememesi. Diğeri de bilgi ve kültür düzeyinin  yetersizliği,yozlaşmasıdır.

         Kişi önce kendini anlamalı-tanımalı ki başkaları ile mukayese yapabilsin.Şayet kendini tanımıyorsa çabuk etkilenir. Başkalarını üstün görür,onlara özenti duyar. Çünkü;o boş bardak gibidir. Ne doldurursan,o dolar!

          Bilgiyi alma-öğrenme, bilgiyi davranış haline getirme eğitim iledir. Yine kazanmış olduğu değerleri(milli+evrensel) koruma ve yaşatma eğitimledir.

          Örf ve adetleri,görgü,ahlak,din ve hukuk kurallarını yaşayanlar muhakkak ki medeniyet yarışında iddialı olarak huzura ve mutluluğa ulaşacaktır.

          Öğretmenlik mesleğini yaparken-yaşarken 1739 Sayılı Milli Eğitim Kanunu beni çok ilgilendirirdi. Milli Eğitim Temel Kanunu esas ve amaçlarından;milli,insani,ahlaki değerlere sahip,vatan-millet,bayrak sevgisiyle dopdolu,dengeli kişiliğe sahip,ilgi-istidat,kabiliyetine uygun nesiller olarak yetişmesi aklıma gelir. Bu esas ve amaçları özümsemiş,milli ve manevi değerlerini milli ruh haline getirip yaşayan nesiller,kimliklerini serbestçe ifade ederler. İnsanlık alemi içinde kendi kimliği (mesela;Türklüğü) ile medeniyet yarışında önde olmak ister.

          Kendi milli ve manevi değerler üzerine,çağdaş uygarlığın nimetlerini,bilim ve teknolojisini takip edenler,üreten-yarış içinde olan,güzel ahlaklı gençlerin etkili olduğu toplumlar,huzur ve mutluluk vaat eden gençlerdir.

          Çevremize baktığımız zaman sevgiden saygıdan habersiz.paraya kul kapıya çul olmuş,küçük çıkarlar için yalan ve riya içinde olan,namaz kılıyorsa ki;kılarken karnında kırk tilki dolaşan,kafasında kırk fitnelik oluşan,ilişkilerini hep çıkarda gören,arkadaş-dost nedir,ayırt edemeyen,haklıdan değil güçlüden yana olan,alkol ve uyuşturucu alışkanlığına kapılmış-kendisini uyuşturucuya teslim etmiş ve zavallı hale düşmüş,kolaycı ve çalışmadan  kazanma arzusunda olan,düşünmeyen ve üretmeyen,dinleyen ama okumayan bilgi fakiri olan,özeleştirisini yapamayan ve bahaneci olan, sorumluluk almayan,içtenlik ve samimiyetten uzak ve gösteriş düşkünü olan,açık sözlü olmayan,gizli kapaklı işlerden hoşlanan,güven duygusundan yoksun ve herkese şüpheyle bakan,iyi-güzel-doğru davranışlardan kaçan,korkak-ürkek,Bukelamun tipli gençlerin  etkin olduğu toplumlar karışıklık içinde olan,güçsüz ve mutsuz toplumlardır.

          Beden ve zihin olarak dengeli kişiliğe sahip,ilgi-istidat-kabiliyetini bilen,vatan-millet-bayrak-ezan(Müslüman ise) sevgisiyle  dopdolu olan,düşünen,üreten,saygı ve sevgi duyguları içinde olan,geçmişe saygı geleceğe güven duyan, özü ve sözü doğru gençlik her zaman zorlukları kolayca aşan,mutluluğa koşan,iyi-güzel-doğru yolda olan gençliktir.

          İşte böyle gençlik umuttur.Aydınlık geleceğin teminatıdır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ