DİYETİSYEN MELİHA DEMİREL’DEN RAMAZAN İÇİN ALTIN ÖĞÜTLER

DİYETİSYEN MELİHA DEMİREL’DEN RAMAZAN İÇİN ALTIN ÖĞÜTLER

DİYET

Ramazan ayı, beslenme alışkanlıklarının ve düzeninin değiştiği bir dönemdir. Ramazan ayını güzel sağlıklı bir şekilde geçirmek çok basit davranış değişiklikleri ile sağlanılabilir. Ramazan ayını keyifli ve sağlıklı geçirmeniz için Nevşehir Devlet Hastanesi Diyetisyeni Meliha Demirel bizleri bu konuda bilgilendirdi.

Ramazan ayında dikkat etmemiz gereken en önemli nokta önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin, diyabet hastalarının, hamile ve emziren kadınların, karaciğer, kalp ve böbrek hastalığı olanların, tansiyon hastalarının, büyüme ve gelişme çağındaki çocukların doktorlarına mutlaka danışarak hareket etmesidir. Sağlıklı bireyler de Ramazan ayında bir takım sıkıntılar yaşayabilir. Kabızlık, mide yanması, reflü, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi sıkıntılar karşılaşılabilen sorunlar arasındadır. Bu sorunları yaşamadan sıhhatli bir ve mutlu bir şekilde dini görevimizi yerine getirmek için dikkat etmemiz gereken hususlar:

➢ 17-18 saat süren uzun açlık döneminden sonra vücudumuza bir anda yüklenmemeliyiz.

➢ Orucumuzu iftarlıklarla yani hurma , zeytin, peynir gibi besinlerle açıp 10 dakika kadar bir ara vermeliyiz.

➢ İftarda içtiğimiz çorba hem doygunluğumuzu artırıp çok fazla yememize engel olacaktır. Hem de ilk etapta midemize yumuşak bir besin girmesini sağlayacaktır.

➢ Yine iftar soframızın dengeli olması (protein, yağ , karbonhidratı uygun oranlarda içeren vitamin mineral ve liflerin olduğu ) ertesi gün rahat oruç tutmamızı sağlar.

➢ Peki biz bu dengeyi nasıl sağlarız? Protein için en iyi kaynaklarımız et ürünleridir. Fakat tüketirken ızgara ve haşlama olarak tercih etmeliyiz. Yine süt ürünleri ve kuru bakliyatlarda protein için tercih edebileceğimiz sağlıklı kaynaklardır. Karbonhidrat tercihinde ise kompleks karbonhidratları seçmeliyiz bunlar tam tahıllı undan yapılmış ekmekler, bulgur pilavı ve yine kuru bakliyatlardır. Oruç tutarken en önemli kaybımızdan biri de vitamin ve minerallerdir bunları ise yapacağımız güzel bir salatadan sağlayabiliriz salatamıza kullanacağımız zeytinyağı ise vitamin mineral kullanımımızı artıracak ve sağlıklı yağ almamızı sağlayacaktır.

➢ Öğün sayımızı 2 de bırakmamalı iftarımızı açtıktan 1-1.5 saat sonra ara öğün yapmalıyız. Ara öğün tercihimiz şerbetli tatlılardan ziyade yoğurt ve meyve olarak belirlemeliyiz . yapacağımız ara öğün bizim sahura tok oturmamızı sağlayacak ve yine protein vitamin ve mineral dengemize katkı sağlayacaktır.

➢ En önemli konulardan biri ise su. Günlük su ihtiyacımız ramazanda değişmemektedir ve biz bu ihtiyacımızı iftar sahur arası sağlamalıyız. Sahurda yatmadan 5-6 bardak su içmek reflümüzü artıracağı için suyumuzu iftar sahur arası vakte yayıp 12-15 su bardağı olacak şekilde tüketmeliyiz.

➢ Mutlaka sahura kalkmalı ve sahurda da ağır şeyler yemekten kaçınmalıyız. Bunu en güzel kahvaltılık şeyler tüketerek sağlayabiliriz .

➢ Sahurda alacağımız sağlıklı protein ve yağlar bizi ertesi güne hazırlayacaktır.

➢ Sahur öğünümüzde mutlaka yumurta, peynir, yoğurt, tam tahıllı ekmek veya bulgur pilavı veya yulaf kepeği ,meyve, salata ve ceviz, badem , fındık gibi sağlıklı ve hafif şeylere yer vermeliyiz

➢ Sahur öğününde yediğimiz tuzlu gıdalar, işlenmiş gıdalar (sucuk, sosis, salam , pastırma vb) ertesi gün susamamıza sebep olacaktır.

➢ Yine sahur da tükettiğimiz basit karbonhidratlar yani beyaz un veya şeker gibi şeyler kan şekerimizi dengesizleştireceğinden çabuk acıkmamıza sebep olacaktır.

➢ Ve son olarak hareket etmek ramazan ayında da çok önemli iftardan 1 saat sonra yapacağımız yürüyüş kilo kontrolünü sağlayacak ve bağırsak sağlımızı koruyacaktır.

Bol sevaplı sağlıklı ramazanlar dilerim

Diyetisyen Meliha DEMİRAL

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ