Başkanlık modelimizi formüle edip, Meclis’e sunacağız

Başkanlık modelimizi formüle edip, Meclis’e sunacağız

hayatiyazicintvkatilim

Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başkanlık tartışmalarının hatırlatılması ve tekliflerinin hazır olup olmadığı sorulan Yazıcı, bunun Türkiye’nin siyasi tarihinde geçmişte de dillendirildiğini belirterek, “Bu teklif bizim anayasa çalışmalarımızda var. Bakın 2007 yılında … Bir anayasa çalışmamız var, daha sonraki süreçlerde de Meclis’te kurulan komisyonlarla birlikte çalışmalar yapılmış, orada sunumlar yapılmış. Ama bunları derler toparlarız, yani 3-5 gün içerisinde derlenip, toparlanacak.” yanıtını verdi.

“15 maddeden söz ediliyor” denilmesi üzerine Yazıcı, “Yani 12-15 civarında bir madde düzenlemesiyle başkanlık modeli dediğimiz modeli hayata geçirecek bir anayasal düzenlemeyi sağlayabiliriz. Ama hazırlanmış, formüle edilmiş şu şu maddeler diyebileceğimiz bir çalışma yok, ama bunlar aşağı yukarı dediğim o metinlerde var, bunları bir araya toplar.” diye konuştu.

Başkanlık sisteminin modeline yönelik tartışmaların hatırlatılması üzerine Yazıcı, şunları söyledi:

“Şimdi bu konudaki şeylere de şaşıyorum. Yani biz diyelim ki bir araba inşa edeceğiz, dizel mi olsun, benzinli mi? Şart değil. Yani başkanlık modeli getiriyoruz, Fransız modeli mi, Amerikan modeli mi? Değil, biz onu başka bir yakıtla da sağlarız, ona da Türk modeli diyoruz. Elbette ki dünyadaki uygulamalardan esinleneceğiz, ama kendi ülkemizin koşullarını, geçmiş birikimimizi de dikkate almak suretiyle başkanlık modelimizi formüle edip, Meclis’e sunacağız.”

“Çalışmaları bizzat Başbakanımız yürütüyor” 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “MHP’nin hassasiyetleri gözetilmesi durumunda makul bir netice alınabilir” ifadesinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, “İfadelerinin arkasında tabi ki durur, biz öyle tanıyoruz. Biz de teklifimizi inşallah çok fazla bir zaman yaymadan kısa zamanda Meclis’e sunacağız” dedi.

Söz konusu teklifin gelecek hafta sunulup sunulmayacağının sorulması üzerine Yazıcı, “Bu çalışmaları bizzat Başbakanımız yürütüyor, dolayısıyla ben onun çalışmalarına ilişkin bir takvim vermeyeyim, ama bu belli ki biran önce gidecek. Buna engel olacak tek şey bütçe görüşmeleridir. Bütçe görüşmeleri engel teşkil etmiyorsa bu uzamaz, Meclis’e gelir, komisyonda görüşülür, gündemde yerini alır, bütçe görüşmelerinden sonra da.” ifadelerini kullandı.

Kasım ve Aralık aylarının bütçe görüşmeleriyle geçtiğinin belirtilmesi üzerine Yazıcı, “Ocak’ta sanırım bu, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülür.” diye konuştu.

Teklifin 330’un üzerinde bir oy alması durumunda takvimin nasıl işleyeceği sorulan Yazıcı,  “Yani bu da düzenlemeye bağlı. Bunun referanduma sunulması için ileri bir tarih bir geçici maddeyle öngörülebilir. Ama böyle bir şey konuşulmuş da ben söylüyor değilim, yani ihtimaller üzerinde bir değerlendirme yapıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Henüz bir takvim netleşmedi yani” denilmesi üzerine Yazıcı,  şu değerlendirmelerde bulundu:

“Evet. Yani bugüne kadar uygulamada olduğu gibi Ocak ayında Meclis’ten geçerse, 330’un üzerinde bir oyla kabul edilirse, referanduma götürülmesi zorunlu, Cumhurbaşkanlığı’nın onu yayınlama süreci var 15 gün vesaire. Referandum yapılacak, YSK da bütün konularla işte 40 gün veya 60, yani 2 ay arasında bir zamanla bunları yaptığını gördük, o kadar bir zaman dilimini de dikkate aldığımızda Nisan’a denk geliyor yani.”

“Yazın da bir başkanlık seçimi mi olur” sorusuna da Yazıcı, onun ayrı bir konu olduğunu  vurgulayarak, bunun yapılacak düzenlemelerle belirlenebileceğini bildirdi.

FETÖ ile mücadele

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelenin devam ettiği, AK Parti’deki söz konusu sürecin nasıl ilerlediğini sorulması üzerine Hayati Yazıcı, Türkiye’nin en büyük partisinin AK Parti olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin 14 yıldan bu yana yöneticiliğini üstlenmiş bir partiye, bu kadar yaygın, gizli çalışmaları sürdüren örgüt mensuplarının da şu veya bu amaçla yerleşmiş olmalarının mümkün olduğuna işaret eden Yazıcı, şöyle konuştu:

“Biz FETÖ ile özellikle teşkilatlarımızın yapılarına sızmamaları konusundaki hassasiyetimiz aşağı yukarı 2012’den bu yana, hatta 2010 referandumu, HSYK’nın oluşturulması süreçlerini dikkate aldığımızda o tarihlerden bu yana devam ettiriyoruz. Bu özellikle 17-25 Aralık 2013’ten sonra çok yoğun bir biçimde çok kararlı bir biçimde sürdürdük ve kongrelerimiz yaptık bütün teşkilatlarımızda ana kademe, belediye meclisi, il genel meclisi içinde gerçekleştirdik. O süreçlerde bu hassasiyeti üstlenmişiz dolayısıyla, bu sızmaları o süreçte de önlemişiz, var olanları devre dışı bırakmışız. Ama bu 15 Temmuz’dan itibaren bir daha teşkilatlarımızı bu hassasiyetimiz itibarıyla check-up’ını yapıyoruz. Bunun check-up’ını teşkilatlarla ilgili olanlarda Teşkilat Başkanlığımız yürütüyor. Yerel yönetimler bunun kapsamında belediyeler il genel meclisi var. İl genel meclisiyle alakalı, yerel yönetimle alakalı olan kısmı da Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızın başkanlığında yürütülüyor. Sonuçta veriler toparlanıyor, benim başkanlığımdaki iki arkadaşımızla birlikte bunları değerlendiriyoruz. Değerlendirirken bu konuda kesinlikle sıfır toleransla bakıyoruz, sıfır müsamaha ile bakıyoruz. Yani biz bu var ama şöyle olsun böyle bir şey yok.”

“Toleransımız sıfır”

Konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Yazıcı, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Dosya geliyor nedir bu dosyada durum? Şu şu işte şu derneğe üyedir, şu vakfa üyedir, bankadaki hesap hareketleri şudur, işte ByLock kullanmıştır, kullanmamıştır dolayısıyla, buna göre işlem yapıyoruz. Yani bu açıdan baktığımızda aşağı yukarı teşkilattakiler itibariyle 519 dosya gelmiş, onların 84 tanesi teşkilatların içine ötelenmiş, diğerlerine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Yerel yönetimlerle ilgili de il genel meclisi belediye başkanı, belediye meclis üyelerine ilişkin de 600 dosya, 600 kişiyle alakalı gelmiş. Onlardan 19’u ihraç edilmiş, 4 belediye başkanı ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmiş, bir tane belediye başkanı da bu iddialar karşısında istifa etmiş, 19 tane de meclis üyesinin ilişiği kesilmiş, diğerlerine ilişkin inceleme devam ediyor. Aşağı yukarı 230 tanesiyle ilgili iddiada partiden ilişkilerini kesecek mahiyette görülmemiş. Böyle bir işlem sürecinde bakın bunu şöyle ifade edeyim: Yani bu bir takvime bağlanmış değildi, yani FETÖ’yle mücadele kapsamında, AK Parti teşkilatlarıyla ilgili belediye il genel meclisleriyle ilgili çalışmaları şu tarihe kadar bitirecek böyle bir takvim yok, başladık devam ediyor.”

Yazıcı, söz konusu sürecin dinamik olarak sürdüğünü de sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ