Avanos’ta Hıdırellez Çoşkusu

Avanos’ta Hıdırellez Çoşkusu

hıdrellez

NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü ile Avanos Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği Hıdırellez Şenliği 5-6 Mayıs tarihlerinde Avanos Kırık Testi Meydanı’nda yapıldı.

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne giren Hıdırellez Şenliği Avanos halkı ve turistler ile buluştu. Kâğıttan gemiler suya salındı. Baht açma törenleri, gül dibine dilek bağlama, mani atışmaları, ateşten atlama, Hıdırellez yumurtaları boyama, köy seyirlik oyunları gibi birçok kaybolmaya yüz tutmuş gelenekler Türk Halk Bilimi öğrencilerinin uygulamalı sunumlarıyla canlandırıldı ve halka 1000 kişilik Hıdırellez aşı dağıtıldı.

Avanos Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce’nin de katıldığı şenlikte Doç. Dr. Adem Öger,  Türk Halk Bilimi Bölümü’nün yerel yönetimler ile birlikte çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Doç. Dr. Adem Öger yerel yönetimler ile birlikte yörenin somut olmayan kültürel miras koruma çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

Hıdırellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdırellez şeklini almıştır. Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ