“AVANOSA DÂİR YAZILAR- 2” KİTABI ÇIKTI

“AVANOSA DÂİR YAZILAR- 2”  KİTABI ÇIKTI

avanasa dair kitap 2

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve eşi Mehmet Kılıç’ın birlikte hazırladığı Avanos’a Dâir Yazılar-2 adlı yeni bir kitap yayınlandı. Avanos’la ilgili olarak araştırmalarını sürdüren yazarlar bu çalışmayla ilçenin yazılı hafızası olacak “Avanos Kitaplığı “na bir eser daha kazandırmış oldular.

Avanos’a Dâir Yazılar-2 adlı eserde de Avanos’un tarihi, kültürel ve ekonomik yapısı kadar yetiştirdiği önemli isimler, ilçenin gelişmesine katkıda bulunan kişiler, tarihi mekanlar ele alınmış ve haklarında bilgiler verilmiştir. Yine pek çok Avanoslu ile yüz yüze görüşülmüş, elde edilen bilgiler yazıya geçirilerek kaybolması, unutulması engellenmeye çalışılmıştır. Yazarlar, kitabın Ön Sözünde şöyle söylüyor :

“Sözlü kültür ürünlerinin yaşaması için halk tarafından sürekli anlatılması, nesilden nesile aktarılması gerekir. Günümüzde ne yazık ki bu bağ kopmuştur. Ne dinleyen var, ne de anlatan. Köprülerin altından çok sular akmış, eski neslin yeni nesil ile anlaşması zorlaşmış, gençlerin hayata bakışları, zevkleri, ilgi alanları değişmiştir. Hal böyle olunca da eskiye rağbet azalmıştır. Sözlü kültürün aktaramadığı kültür ürünlerini yaşatmanın ve unutulmasını önlemenin tek yolu onları kayıt altına almaktır. İster görüntü ve sesle, isterseniz yazarak kayıt altına almadığınız herşey kaybolup, unutulmaya mahkûmdur.

Yaptığımız çalışmalarda, öncelikli olarak daha çok sözlü olarak bilinen, yazıya geçirilmemiş konuları ele alıyoruz. Konular konuları, olaylar olayları, kişiler kişileri getiriyor. Karşımıza büyük aile dramları, mutluluklar, ilginç konular, olaylar çıkıyor. Bugün pek çok Avanoslunun bile “ya öyle mi, ben bile böyle olduğunu bilmiyordum” diye hayrete düştüğü tarihi olaylar duyduk. Bazılarını ailelerin izniyle, hoşgörülerine sığınarak yazdık, bazılarını unuttuk (!). Bir kelimelik, bir cümlelik bilginin peşinde günlerce koştuk, pek çok kişiye sorarak doğrulattık. İnsanların geçmişlerinden kaçması mümkün olmuyor, siz kaçtıkça o sizi kovalıyor.

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de şehir tarihçiliğine ilgi çok arttı. Bireyler, “Ben kimim” sorusunun cevabını bulmak, kendi kimliğini, atalarının bıraktığı izlerde aramak için yollara düşer oldu. İnsanlar atalarının yaşadığı, kendilerinin doğup büyüdüğü yerlerin, şehirlerin, kasabaların, mahalle ve evlerin eski halini bilmek, onların hayatı acısıyla, tatlısıyla paylaştıkları kişi ve mekânları bulmak, geçen iyi ve kötü günleri, acı, tatlı hatıraları tekrar yaşayarak yâdetmek istiyor.”

Eserdeki konu başlıkları da şöyle :

Eski Avanos’ta Gündelik Yaşam

Doktor Hacı Mehmet Nuri Bey ve Konağı

Göynük Mâhitâb Kadın Efendi (Mehtap Hatun) Camisi

Avanos’ta Hıdırellez Kutlamaları

Avanos’ta Nazar Değmesiyle İlgili İnanışlar

Çalış Kasabasında Evlilik Âdetleri

Avanos ve Çevresinde Düğünlerde Oynanan Oyunlar

Avanos ve Çevresinde Kaybolan Bir Gelenek: Güreş ve Cirit Oyunu

Avanos’ta Ölümle İlgili Âdetler

Avanos ve Çevresinde Ağıt Yakma Geleneği

Tahir Kutsi Makal ve Avanos’la İlgili Halkbilim Çalışmaları

Avanoslu Bir Yapı Ustası: Tokmak Mustafa Dede

Avanoslu Farklı Simalar:

A. Mütevazi Bir Avanos Sevdalısı: Avukat Ali İnce

B. Avanoslu Şair İsmail Akman

C. Avanoslu Gariban Bir Çanak Ustası: Hacerap

Avanos’taki Arzuhalci, Dava Takipçileri

Avanos’ta Nalbantlık Mesleği

Avanos’un Delileri

Göynük Köyü Tetkikleri

Genezin Köyü’yle İlgili Yazılanlar Üzerine Bir Değerlendirme

Avanos’ta Keklik Sevgisi

Çabuk Unutulan Dostlar (!): Avanos’un Eşekleri

Avanos’ta Bağcılık ve Üzümden yapılan Yiyecek, İçecekler

Kaynaklar

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ