ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI) BAŞKANLIK SİSTEMİ(6)

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI) BAŞKANLIK SİSTEMİ(6)

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI)

                                                        BAŞKANLIK SİSTEMİ(6)

          Yunan askeri Haymana’ya gelmiş,top sesleri Ankara da duyulmakta,meclisin taşınması düşünülürken,Mustafa Kemal üç ay ile sınırlı Başkomutanlık teklif eder. İşte Atatürk’ün savaşırken bile sınırlı zaman talep etmesi,tam bir demokrat olduğunun ifadesidir.

          Cumhuriyetin ilanıyla,1923 ten 2002 yılına kadar bütün hükümetlerin halktan topladığı vergi 572 milyar dolardır. Yekün 130 milyar dolar borçlanmış,8 milyar dolarlık özelleştirme yapılmıştır. 2002-2016 arası(AKP dönemi) 14 yılda,79-80 yılda toplanan verginin hemen hemen 4 katı,2 Trilyon dolar toplanmıştır. Borç 130 milyra dolardan,570 milyar dolara çıkmıştır. Atatürk,Bayar-Menderes,Demirel,Özal dönemlerinde yapılan Cumhuriyetin kazanımları onda bir fiyatına özelleştirme adı altında 53-55 milyar dolara satılmıştır..

          1946 ile 2002 arası;2.Dünya Savaşı,27 Mayıs 1960 Darbesi,12 Mart 1971 Muhtırası ,12 Eylül 1980 darbesi,koalisyonlar dönemi,1994,2001 krizleri olmasına ve bütün bunlara rağmen büyüme hızı %5.1 olmuştur. 2002-2016 arası(AKP Dönemi) %3.3 olmuştur.Mukayese halkımızın değerli iradesindedir.

          1993 yıllarında Başkanlık Sistemi (1970’li yıllarda ki olayları,siyaset ilişkileri dikkate alınarak…) tartışılsın dendiğinde,RTE “Başkanlık Sistemi bir özenti  yada Amerikan emperyalizminin bir tavsiyesidir” der.

          Kur’an da ifade edildiği gibi “işi ehline veriniz” ayeti,devlet yönetiminin bir tiyatro olmadığıdır.

          İnsan siyasetçi olabilir,siyasi argümanları ustaca kullanabilir. Ancak lider,devlet adamı olmak ayrı ve değerli bir meziyettir.

          İstiklal Savaş’ında çok önemli katkıları olan Kazım Karabekir Paşa’ya bir takım güç ve çevreler devlet başkanlığı,reisicumhurluğunun kendisinin hakkı olduğu ifadesiyle,Atatürk’ün karşısına dikmek istemişlerdir. Kazım Karabekir ise; “İstiklal Savaş’ının lideri Mustafa Kemal’dir. Biz onun etrafında toplandık ve başardık,” der.

          Mustafa Kemal hiçbir zaman makam ve mevkiden güç alarak değil,milletine güvenerek,milletin iradesine dayanarak,çağdaş uygar devletlerle yarışacak,Türk Milletinin layık olduğu Cumhuriyet devlet şeklini oluşturmuştur. Bu devletimizi temeli ve tavanı olan Cumhuriyetin nitelikleri,şu anda ki anayasamızın 1.2.3. maddelerinde ifade edilmektedir.

          Gazi Mustafa Kemal Atatürk bütün imkanlar elinde ve önünde iken;tek adam olma,fravunlaşma,hükümdar-başkan olma gibi bir zehaba kapılmamıştır.

          %99’u Müslüman olduğu söylenen ülkemiz;laik,demokratik,sosyak, hukuk devleti olması nitelikleriyle,başta Müslüman Ülkeler olmak üzere bütün dünya ülkelerine örnektir.

          Ülkemiz Türkiye’dir. Devletimizin adı; Türkiye Cumhuriyeti (TC) devletidir. Milleti,Türk Milletidir. Dili Türkçe’dir. Başkenti Ankara’dır. Milli Marşı İstiklal Marş’ıdır.Bayrağı kanun belirtilen beya ay yıldızlı al bayraktır.

          Ülkemizde hangi inançta olursa olsun dini vecibelerini,tercihleriyle serbestçe yaşamıştır,yaşamaya devam etmektedir.

          İstiklal Savaşının kazanılması ardından susturulmak istenen ezan camilerimizde okunmuş,okunmaya devam etmektedir.

          Bütün tökezlemelere rağmen ülkemiz  cumhuriyetimizin kazanımlarıyla birlikte kendi kendisini besleyebilen 7 ülkeden ,sanayi de 16. Sıraya gelmeyi başarmıştır. (Bu tespit son 14 yılda değil daha önce tespit edilmiş,hedeflenmiştir)

          Atatürk’ün ifadesiyle” muassır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma ideali”,önce ilk on daha sonra da ilk  beş ülke arasına girme hedeflenmiştir. Bu hedefte ;hür,demokrat Büyük Türkiye olmuştur.

Devam edecek….

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Zekeriyya İlleez dedi ki:

    Geçmişimizi iyi bilelim.Olaylardan ders alalım.İyi,güzel,doğru,hayırlı işlere koşalım.

BİR YORUM YAZ