ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI) BAŞKANLIK SİSTEMİ (2)

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI) BAŞKANLIK SİSTEMİ (2)

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                              ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE (CUMHURBAŞKANLIĞI)

                                                      BAŞKANLIK SİSTEMİ (2)

          Anayasalar Devletlerin temelini,tavanını,kişilerin temel hakları görevlerini,temel organların (Yasama,Yürütme,Yargı) görev  ve yetkilerini belirleyen,normal kanunlardan  üstün niteliği olan ana kanundur.

          Anayasalar kişilerin veya belirli gurupların siyasi ikballeri için değil,o devleti oluşturan bireylerin,toplumun,ülkenin huzur,refah ve mutluluğu için yapılır ve değiştirilir.

          Tabi bu değişiklikler hep olağanüstü olaylar ardından,hakim güçlerin istekleri ve amaçları doğrultusunda yapıldığı için,oldu bittiğe getirilerek kabul edilip uygulanmıştır.

          Demokrasinin gelişmelerine baktığımızda doğrudan,yarı doğrudan,temsili demokrasi uygulamalarını görürüz. T.C Devleti temsili demokrasiyi yaşamaktadır.

          Bizde ,temsili demokrasi de kuvvetler ayrılığı esastır. Kuvvetler birliği olağanüstü şartlarda 23 Nisan 1920 de açılması,1921 Anayasası,milli mücadele ile birlikte Kuvvetler Birliği uygulanmıştır. Hızlı karar alıp uygulamak,zaman ve zemin bakımından uygundur.

          Anayasa değişiklikleri de;insnana elbisenin bol veya dar gelmesi gibi toplumun gelişimine göre değiştirilebilir. Anayasa değişikliği derken;sistem-rejim değişikliğine gidecek şekilde olursa,burada geleceğe dönük hesaplamalarımız iyi yapmamız gerekir. Mesela; T.C. Devletinin temelleri,esasları,nitelikleri bozulup veya değiştirmek amacıyla anayasa değişikliği ile rejim değişikliğine gitme,algı operasyonlarıyla oldu bittiye getirmek;hür ve istiklaline,milli birlik ve beraberliğine sahip devletten,başkasına uydu olan,her an bölünmeye matuf devlet haline gelinilebilir.

          Mesela; 1776 da ABD kurulurken 16 kanton-eyalet birleşerek ABD Başkanlık Sistemini oluşturmuştur. O anda ve orada ki özellikler Başaknlık Sisteminde birleşmeye uygundur.

          Bizim devletimiz uniter,milli bir yapıya sahiptir. Jeopolitik-stratejik konumu itibarıyla dünyanın hem kapısı,hem kilidi,hemde anahtarı olan ülkemizin idaresi Hürriyetçi Demokratik Parlamenter Sistemdir. Bu sistem en demokratik sistem olup,tek kişi ve gurup hakimiyetine değil,kuvvetler ayrılığı-dengesi esasına dayalı,bütün halkın hür iradesini kucaklayan,saygı duyan sistemdir.

          Anayasa değişikliği konusunda ilgili üniversite,bilimsel kuruluşlar,ilgili sivil toplum kuruluşları da taslaklar ortaya konup konuşup tartışılmalı,halk bilgilendirilip,aydınlatılmalıdır. Sanki yangından mal kaçırır gibi oldu bittiye getirerek geri dönülmez yola,çok büyük hatalara düşebiliriz.

          Değişim,dönüşüm,normalleşme diyerek BOP si çerçevesinde yapılmak istenen veya gerçekleştirilmek istenen rejim değişikliği Sevr’i Türk Milletine kabul ettiremeyenlerin işine gelecektir.

Devam edecek…

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Zekeriyya İlleez dedi ki:

    Bir şey için tercih yaparken o konu ile ilgili bilgi sahibi olalım.Bilgi sahibi olduktan sonra ne,niçin,niye,sebep gibi sorularla sorgulama yapalım. Kendi beyninle düşünüp,muhakeme ve mukayese yapmadan bir takım kişilerin sözlerine sorgulamadan,şartlanarak,robotlaşarak tercih yaparsan,bu kendi iradenle değil bir takım güçlerin ve çıkar ilişkilerinin arzularına göre olur. Bu hür düşünce,hür fikir,hür irade ile mümkündür. Hürriyetin olmadığı yerde hür irade liyakatıyla tecelli etmez. Düşün,muhakeme-mukayese yap,kendi iradenle karar ver. Allah sonumuzu Hayır etsin.

BİR YORUM YAZ