2017’ DE RAMAZAN(1)

2017’ DE RAMAZAN(1)

zekerriya

HÜR DÜŞÜNCE                                                                       ZEKERİYYA İLLEEZ

Zekeriyya_illeez@mynet.com                                        Em.Uz.Sosyal Bil.(Tarih)Öğretmeni

                                                           2017’ DE RAMAZAN(1)

          İslam dünyasında üç aylar,özellikle Ramazan ayı farklı,önemli,fırsat ayı olarak görülür.

          Kur’an’ı Kerim’in bu ayda inmesi,Ramazan ayını daha da önemli kılmaktadır.

          İslam’ın şartlarından biri oruç tutmak,Ramazan ayındadır.

          Ramazan ayı münasebetiyle gerek müminler,müttakiler,dindarlar kendilerini bu ayın marifetine hazırlarlar.

          Ramazan ayında Allah’ın insan sunduğu nimetlerin kıymetini bilmek açısından çeşitli şartlar vardır.

          Sağlık başta olmak üzere diğer şartlarda uyan her mümin oruç tutmakla mükelleftir. Oruç tutamayanlar için İslam kolaylıklar getirmiştir. İslam kolaylaştırıcıdr,zorlaştırıcı değildir.

          Ramazan ayı insanın nefsiyle mücadelede doruk noktadadır. Nefis şeytanın en güçlü silahıdır.İşte nefsine hakim olma ve  ruhunu sultan yapma Ramazan ayında daha bir önemlidir.

          Açlığın,aç kalmanın hatırlanması,fakirlerin durumu,zenginlerin savrukluğu,gösterişi bu ayda daha bir göze çarpar.

          Ramazan ayı,maddi ve manevi anlamda istismar etmeden;İslam nurunun gönülleri aydınlattığı,merhamet ve iyilik duygularının daha da  bir hissedildiği,hayatta güzel ahlakın en güzel şekliyle yaşandığı,göz yaşlarının dindirilmeye çalışıldığı,çeşitli sebeplerle,oyun ve düzenlerle insanların mağdur edilmediği,mağdur edilenlerin çocuklarının anne-baba sözcükleriyle feryat sesleri-göz yaşlarının farkedilebildiği,iyilik-güzellik-doğruluğun yaşandığı,gücünü şahsi ve gurubunun hükümranlığı için kullanılmadığı,suçlu suçsuzun ayırt edildiği,mağdurların tespit ve görevlerine iade ile birlikte toplumda huzurun ve kardeşliğin güçlendiği,şeytanın kuyruğundan tutup Allah diye istismar edenlerin değil;özü sözü ve yaşayışımızla münafıklığın yok edildiği ay Ramazan ayı olmalıdır.

          Ramazan ayında sade vatandaştan en üst makamda olanlara kadar herkesin kendi öz eleştirisini yapması gerekir.

          Bu ayda şahsi ve gurup ikballeri ve hükümranlıklarını devam ettirmek için yapılan yanlışlıklar görülebilmelidir. Kaynaştıran,huzuru sağlayan,kardeşliği güçlendiren,ben yerine biz anlayışını hakim kılan nitelikteki davranışlar öne çıkmalıdır.

          Mazlum,masum,mağdurların feryat ettiği bir ortamda; bu şer arz eden durumları;hırs,kin ve garez duyguları içinde göremeyenler,Ramazan ayında Allah’ın huzuruna varacaklarını,bu dünyada ki hükümranlıklarının hesabını vereceklerini unutmamalıdırlar.

          Nefsine köle olmuş,isitismar havuzu içinde,rant peşinde olan muktedirlikleri için aldıkları mazlumların ahını unutmamalıdırlar.

          Bu ayda bu istismarlar ve mazlumların ahını alanlara,küçük çıkarlar için kimliğini kaybeden ve destekleyenlerde bu Ramazan ayında kendi kişilik muhasebelerini ve öz eleştirilerini yapmalıdırlar.

          Halkı fakirliğe mahkum ve kendilerine her konu da aciz ve muhtaç hale getirenler,muktedirliklerini bu yolla devam ettirebilirler. Bu eza ve cefanın bedeline katlanan insanımıza Allah,ben size akıl ve düşünce verdim. Benim adımı kullanarak masum,mazlum,mağdurlar üzerinden saltanat sürenlere niçin destek oldunuz? Demeyecek mi!

          Allah siz bana değil,kula kul olmuşsunuz demeyecek mi?

          Önceden beri İslam’ın kandilleri olarak görülen dini önderlerin biat kültürünü etkin kılarak,halkı kendilerine bağlayıp,kendilerini de beyinleriyle birlikte siyasi güçlere teslim eden,işbirliği yapan,kendi hükümranlıkları için yaptıkları hatalardan,Ramazan ayı vazgeçme zamanı ve fırsatı değil mi?

Devam edecek….

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ